Plan je route naar het vertrekpunt

Startpunt

Bezoekerscentrum Het Koetshuis Hof Espelo

Het koetshuis waarvoor je nu staat is waarschijnlijk eind vorige eeuw gebouwd en diende niet als onderdak voor paarden, maar voor een ‘automobiel’ van Cromhoff, de latere eigenaar van Hof Espelo. Dit koetshuis is verbouwd tot bezoekerscentrum

Voorkant van Koetshuis Hof Espelo in Enschede - Uit in Enschede

Ter ere van de 800ste verjaardag van Hof Espelo is een boekje uitgegeven met daarin deze Gabriel Davina-wandeling met een historische toelichting. De geschiedenis van Hof Espelo gaat ver terug in de tijd. Al in 1215 wordt Hof Espelo genoemd in een schrijven van Paus Innocentius III. Dit betekent dat het landgoed in 2015 al minstens 800 jaar oud is. Het boekje is verkrijgbaar bij Bezoekerscentrum Hof Espelo.

Gabriel Davina

De route is vernoemd naar Gabriel Davina, een van de pachters en latere eigenaar van Hof Espelo. In 1748 treedt de 22-jarige Gabriël uit Oldenzaal in het huwelijk met Maria Agnes Hofmeijer, dochter van de beheerder van Hof Espelo. In 1755 worden Gabriël en Maria Agnes officieel pachter van het hof. Davina probeert diverse malen Hof Espelo te kopen. Maar de eigenaar - het kapittel in Utrecht - is niet bereid om het van de hand te doen. Toch verkoopt het kapittel Hof Espelo in 1770 aan David Constantijn du Tour. Na een lange juridische strijd lukt het Davina in 1776 alsnog om eigenaar te worden.

Ga je met kinderen op pad? Vanaf het bezoekerscentrum loop je makkelijk naar speelbos 't Klauterwoud, waar kinderen zich heerlijk vermaken en spelenderwijs het bos leren kennen. Vanaf hier is ook het kabouterpad te wandelen (ongeveer 1 kilometer).

Eindpunt

Bezoekerscentrum Het Koetshuis Hof Espelo

Ga naar de website van Landschap Overijssel voor de complete route. Of download het GPX-bestand. Veel wandelplezier.