Volledige kaart
Routeomschrijving

Harry Bannink- Willem Wilmink route

15 Locaties

Enschede heeft twee oud-inwoners die iconen zijn voor de stad: componist/musicus Harry Bannink en Willem Wilmink. Hun prachtige werk dat onder andere bestaat uit muziek, gedichten en verhalen is tijdloos en bij velen bekend. Harry Bannink werd bij het grote publiek bekend als pianist en als 'hoofdgeitenbreier' bij de Film van Ome Willem. Willem Wilmink schreef talloze liedjes en kinderboeken en maakte gedichten. De Bannink-Wilmink route leidt je door de stad en gaat langs plekken die in het leven van Willem Wilmink en Harry Bannink interessant waren. Zo kom je alles te weten over de geschiedenis van deze iconen van Enschede.

11

Tourist Info Enschede

Het startpunt van de wandeling is bij de Tourist Info Enschede. De brochure van de Bannink-Wilmin...

09:00 - 17:00

Het startpunt van de wandeling is bij de Tourist Info Enschede. De brochure van de Bannink-Wilmink wandeling is hier verkrijgbaar, dus loop even binnen en neem de route mee.


Ga linksaf richting de Oude Markt, na ca. 30 meter vind je de Kleine Willem.

Aan de linkerzijde vind je de Kleine Willem.

Aan de linkerzijde vind je de Kleine Willem.

22

De Kleine Willem

Dit intieme theater is onderdeel van het Wilminktheater en ook vernoemd naar Willem Wilmink. Dit ...

Dit intieme theater is onderdeel van het Wilminktheater en ook vernoemd naar Willem Wilmink. Dit was de schouwburg van Enschede vanaf 1889. In 1953 werd er een grote zaal naast gebouwd.

In de tweede helft van de jaren veertig hield Harry Bannink hier regelmatig jazzavonden. Met zijn muzikale vrienden Ben Hogeweg, Wim Ebbink en Hans Dekker had hij de Enschedese Jazz Sociëteit opgericht. Dat alles omdat ze in de ban waren geraakt van Amerikaanse jazz. Met Wim Ebbink, Ben Hogeweg en de op zo’n jazzavond opgescharrelde zusjes Tine en Joukje Riemersma uit Hengelo vormde Harry de vocalgroup The Vocal Touches, met vijfstemmige zang. Ze traden op met de Skymasters en in 1950 maakte groep een tournee door Engeland. Harry heeft wel eens gezegd dat hij bij het componeren van de liedjes altijd een bigband in zijn achterhoofd heeft gehouden.

loop linksaf, over de Oude Markt en houd links aan.

Sla linksaf de Marktstraat in. Na ca. 100 meter aan de linkerkant is ijssalon Talamini te vinden.

Sla linksaf de Marktstraat in. Na ca. 100 meter aan de linkerkant is ijssalon Talamini te vinden.

33

Gelateria IJssalon Talamini

IJssalon Talamini is sinds 1695 gevestigd in Enschede en vanaf 1971 zitten ze in het huidige pand...

IJssalon Talamini is sinds 1695 gevestigd in Enschede en vanaf 1971 zitten ze in het huidige pand aan de Marktstraat. Het ijs wordt bereid volgens oud italiaans recept, met uitsluitend natuurlijke ingrediënten door Angelo Talamini, een Italiaanse immigrant. Tot op heden maken Angelo en zijn zoon Riccardo Talamini nog steeds heerlijk ambachtelijk ijs.

Willem Wilmink schreef veel over immigratie. Over Friezen, Groningers en Drenten die Twente in de textiel kwamen werken. Maar ook over immigranten uit verdere gebieden. Tijdens de hoogtijdagen van de textielindustrie was er een grote toestroom van immigranten.

Sla linksaf de Walstraat in. Vervolg de weg door de Walstraat.

Na ca. 150 meter bevindt zich aan de linkerkant de Jacobuskerk. Je kijkt hier naar de achterzijde van de kerk.

Na ca. 150 meter bevindt zich aan de linkerkant de Jacobuskerk. Je kijkt hier naar de achterzijde van de kerk.

44

Jacobuskerk (achterzijde)

De eerste steen van de Jacobuskerk (volledig Sint Jacobus de Meerderekerk) werd gelegd door pasto...

De eerste steen van de Jacobuskerk (volledig Sint Jacobus de Meerderekerk) werd gelegd door pastoor W.A. Rademaker op 25 juli 1932, het feest van Sint Jakobus de Meerdere, de patroonheilige van Enschede.Het midden van de kerk bestaat uit een grote en een kleine hangkoepel met relatief kleine, ronde ramen en koperen daken. Tussen de zuilen waarop deze rusten worden spitsbogen gebruikt.

Willem Wilmink had een enorme hang naar religie,dit deelde hij met zijn vriend Herman Finkers. Hij maakte zich sterk voor een beter begrip van teksten in zijn streektaal, maar ook voor dat van oude teksten. Zo hertaalde hij Middelnederlandse teksten als ‘De reis van Sint Brandaan’, ‘De burggravin van Vergi’ en ‘Mariken van Nieumeghen’, verschillende liederen en gedichten uit middeleeuws Europa. Ook verklaarde hij het Wilhelmus, het Nederlands Volkslied.

Loop verder door de Walstraat richting Pijpenstraat.

Het eerste pand aan de linkerkant is de Tor.

Het eerste pand aan de linkerkant is de Tor.

55

Jazzpodium de Tor

Jazzpodium De Tor zit al langer dan een halve eeuw op dezelfde plek. In 1970 begonnen hier de jaz...

Jazzpodium De Tor zit al langer dan een halve eeuw op dezelfde plek. In 1970 begonnen hier de jazzconcerten en de Tor is een toonaangevend jazzpodium in Nederland.

Ook de Enschedese pianist Jasper van 't Hoff speelde veelvuldig in de Tor. De basis voor zijn muzikale carriere is gelegd door Harry Bannink. Harry speelde in de vroege jaren vijftig weleens samen met trompettist Jo van ’t Hof, de vader van Jasper. Jasper was altijd bezig op de piano en zijn vader was benieuwd of hij getalenteerd was. Harry zei: "Kom maar eens langs bij een optreden". Op een zondagmiddag ging Jo en zijn zoontje Jasper naar een optreden van het Harry Bannink kwartet in de Waarbeek in Hengelo. De kleine Jasper werd op de pianokruk gezet en begon te spelen. Harry zag wel wat in hem en zo werd Harry Bannink de eerste pianoleraar van Jasper van ’t Hof. Enkele jaren achtereen fietste hij elke woensdagmiddag naar het huis van Harry aan de Lipperkerkstraat 98 fietste waar hij les kreeg op de vleugel.

Ga linksaf de Pijpenstraat in.

Ga vervolgens rechtsaf de Zuiderhagen in. Loop deze uit tot de Marktstraat. Schuin aan de overkant bevindt zich Boekhandel Broekhuis.

Ga vervolgens rechtsaf de Zuiderhagen in. Loop deze uit tot de Marktstraat. Schuin aan de overkant bevindt zich Boekhandel Broekhuis.

66

Kruispunt de Graaff / Boekhandel Broekhuis

Boekhandel Broekhuis is een begrip in Enschede. Het grote assortiment van de boekhandel bevat ook...

09:30 - 18:00

Boekhandel Broekhuis is een begrip in Enschede. Het grote assortiment van de boekhandel bevat ook diverse boeken van en over WIllem Wilmink en Harry Bannink. Op de zijgevel prijkt weleens het gedicht Textielstad, een tekst van Willem Wilmink. Hierin beschrijft hij Enschede als een treurige stad met nog wat restanten van de textielhistorie.En ook de eerste zin is niet meer van toepassing, want Enschede is het eindpunt van de trein niet meer. Je kunt zo overstappen op de trein naar Duitsland. Harry Bannink zette deze tekst op muziek voor Joost Prinsen.

Loop rechtsaf verder over de Marktstraat en sla rechtsaf richting de Korte Hengelosestraat.

Loop de Korte Hengelosestraat uit, aan de overkant aan de linkerzijde bevindt zich het kleurrijke Stationsplein met daarachter het treinstation.

Loop de Korte Hengelosestraat uit, aan de overkant aan de linkerzijde bevindt zich het kleurrijke Stationsplein met daarachter het treinstation.

Het is het eindpunt van de trein, bijna geen mens hoeft er te zijn, bijna geen hond gaat zover mee: Enschede. De burchten van de nijverheid staan er nog her en der verspreid: spelonken, hol en afgeleefd, waar nu de wind vrij spel in heeft. Textielbaronnen van weleer, hun jachtgebied bestaat niet meer. Waar zouden ze gebleven zijn, Van Heek, Ter Kuile, Blijdenstein? Hebben ze kinderen voortgebracht, hebben ze hier nog nageslacht, of koos dat snel een betere stee dan Enschede? Krim, Berkenkamp, Sebastopol, het is voorbij. De maat is vol. Bijna geen heeft hier nog weet van uw gelatenheid, uw leed. Dwars door het uitgeteerde hart loopt nu de kale boelevart met postkantoor en V&D. O, Enschede, Enschede.

77

Station

Het station in Enschede werd door Willem Wilmink in het gedicht "Textielstad" beschreven als eind...

Het station in Enschede werd door Willem Wilmink in het gedicht "Textielstad" beschreven als eindpunt van de trein, wat in die tijd ook zo was. Wat voor Willem Wilmink het eindpunt van de trein is, is voor Harry Bannink het beginpunt van zijn carrière. Hier stapt hij op de trein richting het westen, waar hij vanaf 1957 steeds meer werk krijgt. In 1960, op z’n dertigste, verlaat hij zijn geboortehuis aan de Lipperkerkstraat waar hij vanaf 1929 heeft gewoond met zijn moeder en zijn oudere broer Herbert.

Inmiddels is het station niet meer het eindpunt, maar ook het vertrekpunt voor de treinen naar Duitsland. Dagelijks maken vele reizigers gebruik van de treinverbinding van Nederland naar Duitsland.

Loop terug over het Willem Wilminkplein.

88

Wilminktheater

Ze hadden al Podium Twente geheten en daarvoor Twentse Schouwburg. Maar op 9 september 2011 tijde...

Ze hadden al Podium Twente geheten en daarvoor Twentse Schouwburg. Maar op 9 september 2011 tijdens de ingebruikname van de luchtbrug die het Muziekcentrum en de theaterzalen met elkaar verbindt wordt een nieuwe naam gepresenteerd. De podia (theaterzaal, Grote Kerk, de latere Kleine Willem, Muziekcentrum) gaan voortaan door het leven als Wilminktheater. Een eerbetoon aan de in 2003 overleden dichter.

Het was logisch geweest als het onder organisatie vallende Muziekcentrum vanaf dat moment ook Harry Bannink Muziekcentrum zou gaan heten. Dat is niet gebeurd, ondanks uitgebreide lobby van de toenmalige wethouder Jeroen Hatenboer. Wel werd een stukje straat van ongeveer 12 meter (onder de luchtbrug) vanaf dat moment Harry Banninkstraat genoemd. Na protesten over de geringe omvang in de vorm van onder andere een ironisch lied later beschreven in het boek Harry Bannink in Enschede (Niemand Zo Aardig Als Hij) is besloten het straatje langer te maken door strook van het Willem Wilminkplein af te snoepen.

Over het Wilminkplein loopt een klein straatje, de Harry Banninkstraat.

99

Harry Banninkstraat

Dit kleine straatje is vernoemd naar de beroemde componist.

Dit kleine straatje is vernoemd naar de beroemde componist.

loop door en sla .. af

10A

Muur achterzijde Conservatorium

Bekijk de muur met de prachtige tekening, waarin de levenslopen van Harry en Willem in verwerkt z...

Bekijk de muur met de prachtige tekening, waarin de levenslopen van Harry en Willem in verwerkt zijn.

11B

Bannink-Wilmink boombank Haverstraatpassage

De bank is geplaatst ter ere van Willem Wilmink en Harry Bannink. Op de bank zijn regels uit lied...

De bank is geplaatst ter ere van Willem Wilmink en Harry Bannink. Op de bank zijn regels uit liedjes en gedichten gegraveerd. Neem rustig de tijd en laat de teksten op je inwerken. Welke zijn jou bekend?

loop verder door de Haverstraatpassage.

Sla vervolgens rechtsaf de Langestraat in en vervolgens rechtsaf de Hofstaat in.

Sla vervolgens rechtsaf de Langestraat in en vervolgens rechtsaf de Hofstaat in.

12C

Stadhuis

Harry Bannink is vier jaar oud als in 1933 het nieuw gebouwde Enschedese stadhuis wordt geopend. ...

08:30 - 16:30

Harry Bannink is vier jaar oud als in 1933 het nieuw gebouwde Enschedese stadhuis wordt geopend. Hij zal er niet bij zijn geweest. Maar bij de aannemer die het pand had gebouwd komt de kleine Harry vaak over de vloer: Bernardus Johannes Kroeze. Een soort buurman. Harry woonde met zijn moeder, broer Herbert en zijn grootouders op Lipperkerkstraat 98. Aannemer Kroeze woont op nummer 84. Harry komt in huize Kroeze omdat er een piano staat. Als jochie van zes heeft hij daar eindeloos lang op zitten spelen. ‘Ze moeten gek van me geworden zijn’, zegt hij later in een interview. Harry is zo geobsedeerd door de piano dat hij bij zijn moeder om zo’n instrument gaat zeuren. Die zwicht. Ze huurt een piano, maar na een jaar wordt die verruild voor een gekochte. Als Harry achttien is, wordt er een vleugel gekocht, een Bechstein. Harry neemt deze vleugel mee als hij naar het westen verhuist. Al zijn composities zijn op deze vleugel ontstaan. Pikant detail: aannemer Kroeze, heeft drie jaar voor de oplevering van het gemeentehuis zijn zetel als raadslid moeten opgeven. Waarom? Omdat de gemeenteraad waar hij deel van uitmaakte moest beslissen naar welke aannemer de klus zou gaan. Naar hem zelf dus. Uiteindelijk is dit een fraai staaltje bouwfraude avant la lettre.

Vervolg de hofstraat tot het eind. Ga verder linksaf over de klokkenplas.

Deze loopt over in de Richtersgang. Aan het eind staat midden op de Oude Markt de Grote Kerk.

Deze loopt over in de Richtersgang. Aan het eind staat midden op de Oude Markt de Grote Kerk.

13D

Grote Kerk

De Grote Kerk vormt het middelpunt van de Oude Markt, omringd door terrassen, cafés en kroegen. D...

De Grote Kerk vormt het middelpunt van de Oude Markt, omringd door terrassen, cafés en kroegen. De Oude Markt is het gezelligste horecaplein van de Oude Markt.
Het carrillon in de toren van de Grote Kerk wordt elke zaterdag bespeeld door de stadsbeiaardier. Luister hier onder andere naar liedjes van Harry Bannink.

Loop links om de kerk over de Oude Markt.

Hier bevindt zich Theater Concordia op nummer ...

Hier bevindt zich Theater Concordia op nummer ...

14E

Theater Concordia

Dit kleine bonbonnièretheater heeft 120 zitplaatsen en een geschiedenis die teruggaat tot 1902. C...

Dit kleine bonbonnièretheater heeft 120 zitplaatsen en een geschiedenis die teruggaat tot 1902. Concordia is bekend om haar eigen producties. In 2000 maakten Evert de Vries en Frank Deiman de voorstelling Wie Weet Waar Willem Wilmink Woont. Een theatraal programma met alleen teksten van Willem Wilmink waaraan een kleine dertig artiesten uit de regio meewerkten. Wilmink had vooraf te kennen gegeven dat hij niet zou komen kijken. Voor de zekerheid werd op de eerste rij telkens een stoel voor hem vrij gehouden. Van de twintig voorstellingen heeft Wilmink er eentje gemist, op een zondagmiddag. Bij de avondvoorstelling bood hij er zijn verontschuldiging voor aan.

Loop verder over de Oude Markt en sla rechtsaf, de Bolwerkstraat in.

Volg de Bolwerkstraat tot de Stadsgravenstraat. Aan de linkerzijde bevindt zich op de hoek Bolwerkstraat/Stadsgravenstraat, Café Het Bolwerk.

Volg de Bolwerkstraat tot de Stadsgravenstraat. Aan de linkerzijde bevindt zich op de hoek Bolwerkstraat/Stadsgravenstraat, Café Het Bolwerk.

15F

Café het Bolwerk

Café Het Bolwerk was de stamkroeg van Willem Wilmink. Dit heeft ooit model gestaan voor het lied ...

11:00 - 02:00

Café Het Bolwerk was de stamkroeg van Willem Wilmink. Dit heeft ooit model gestaan voor het lied Adieu Café dat een hit was van Herman van Veen.

Hij voelde er zich zo thuis dat hij in 1990 op een bierviltje het gedicht schreef:

Begraaf mij onder 't Bolwerk, Want al is crematie netter, ik wil boven stappen horen en het lied van Stormy Weather

Tourist Info Enschede

Het startpunt van de wandeling is bij de Tourist Info Enschede. De brochure van de Bannink-Wilmink wandeling is hier verkrijgbaar, dus loop even binnen en neem de route mee.


Bekijk meer informatie

De Kleine Willem

Dit intieme theater is onderdeel van het Wilminktheater en ook vernoemd naar Willem Wilmink. Dit was de schouwburg van Enschede vanaf 1889. In 1953 werd er een grote zaal naast gebouwd.

In de tweede helft van de jaren veertig hield Harry Bannink hier regelmatig jazzavonden. Met zijn muzikale vrienden Ben Hogeweg, Wim Ebbink en Hans Dekker had hij de Enschedese Jazz Sociëteit opgericht. Dat alles omdat ze in de ban waren geraakt van Amerikaanse jazz. Met Wim Ebbink, Ben Hogeweg en de op zo’n jazzavond opgescharrelde zusjes Tine en Joukje Riemersma uit Hengelo vormde Harry de vocalgroup The Vocal Touches, met vijfstemmige zang. Ze traden op met de Skymasters en in 1950 maakte groep een tournee door Engeland. Harry heeft wel eens gezegd dat hij bij het componeren van de liedjes altijd een bigband in zijn achterhoofd heeft gehouden.

Bekijk meer informatie

Gelateria IJssalon Talamini

IJssalon Talamini is sinds 1695 gevestigd in Enschede en vanaf 1971 zitten ze in het huidige pand aan de Marktstraat. Het ijs wordt bereid volgens oud italiaans recept, met uitsluitend natuurlijke ingrediënten door Angelo Talamini, een Italiaanse immigrant. Tot op heden maken Angelo en zijn zoon Riccardo Talamini nog steeds heerlijk ambachtelijk ijs.

Willem Wilmink schreef veel over immigratie. Over Friezen, Groningers en Drenten die Twente in de textiel kwamen werken. Maar ook over immigranten uit verdere gebieden. Tijdens de hoogtijdagen van de textielindustrie was er een grote toestroom van immigranten.

00:00
Bekijk meer informatie

Jacobuskerk (achterzijde)

De eerste steen van de Jacobuskerk (volledig Sint Jacobus de Meerderekerk) werd gelegd door pastoor W.A. Rademaker op 25 juli 1932, het feest van Sint Jakobus de Meerdere, de patroonheilige van Enschede.Het midden van de kerk bestaat uit een grote en een kleine hangkoepel met relatief kleine, ronde ramen en koperen daken. Tussen de zuilen waarop deze rusten worden spitsbogen gebruikt.

Willem Wilmink had een enorme hang naar religie,dit deelde hij met zijn vriend Herman Finkers. Hij maakte zich sterk voor een beter begrip van teksten in zijn streektaal, maar ook voor dat van oude teksten. Zo hertaalde hij Middelnederlandse teksten als ‘De reis van Sint Brandaan’, ‘De burggravin van Vergi’ en ‘Mariken van Nieumeghen’, verschillende liederen en gedichten uit middeleeuws Europa. Ook verklaarde hij het Wilhelmus, het Nederlands Volkslied.

Bekijk meer informatie

Jazzpodium de Tor

Jazzpodium De Tor zit al langer dan een halve eeuw op dezelfde plek. In 1970 begonnen hier de jazzconcerten en de Tor is een toonaangevend jazzpodium in Nederland.

Ook de Enschedese pianist Jasper van 't Hoff speelde veelvuldig in de Tor. De basis voor zijn muzikale carriere is gelegd door Harry Bannink. Harry speelde in de vroege jaren vijftig weleens samen met trompettist Jo van ’t Hof, de vader van Jasper. Jasper was altijd bezig op de piano en zijn vader was benieuwd of hij getalenteerd was. Harry zei: "Kom maar eens langs bij een optreden". Op een zondagmiddag ging Jo en zijn zoontje Jasper naar een optreden van het Harry Bannink kwartet in de Waarbeek in Hengelo. De kleine Jasper werd op de pianokruk gezet en begon te spelen. Harry zag wel wat in hem en zo werd Harry Bannink de eerste pianoleraar van Jasper van ’t Hof. Enkele jaren achtereen fietste hij elke woensdagmiddag naar het huis van Harry aan de Lipperkerkstraat 98 fietste waar hij les kreeg op de vleugel.

Bekijk meer informatie

Kruispunt de Graaff / Boekhandel Broekhuis

Boekhandel Broekhuis is een begrip in Enschede. Het grote assortiment van de boekhandel bevat ook diverse boeken van en over WIllem Wilmink en Harry Bannink. Op de zijgevel prijkt weleens het gedicht Textielstad, een tekst van Willem Wilmink. Hierin beschrijft hij Enschede als een treurige stad met nog wat restanten van de textielhistorie.En ook de eerste zin is niet meer van toepassing, want Enschede is het eindpunt van de trein niet meer. Je kunt zo overstappen op de trein naar Duitsland. Harry Bannink zette deze tekst op muziek voor Joost Prinsen.

Bekijk meer informatie

Station

Het station in Enschede werd door Willem Wilmink in het gedicht "Textielstad" beschreven als eindpunt van de trein, wat in die tijd ook zo was. Wat voor Willem Wilmink het eindpunt van de trein is, is voor Harry Bannink het beginpunt van zijn carrière. Hier stapt hij op de trein richting het westen, waar hij vanaf 1957 steeds meer werk krijgt. In 1960, op z’n dertigste, verlaat hij zijn geboortehuis aan de Lipperkerkstraat waar hij vanaf 1929 heeft gewoond met zijn moeder en zijn oudere broer Herbert.

Inmiddels is het station niet meer het eindpunt, maar ook het vertrekpunt voor de treinen naar Duitsland. Dagelijks maken vele reizigers gebruik van de treinverbinding van Nederland naar Duitsland.

Wilminktheater

Ze hadden al Podium Twente geheten en daarvoor Twentse Schouwburg. Maar op 9 september 2011 tijdens de ingebruikname van de luchtbrug die het Muziekcentrum en de theaterzalen met elkaar verbindt wordt een nieuwe naam gepresenteerd. De podia (theaterzaal, Grote Kerk, de latere Kleine Willem, Muziekcentrum) gaan voortaan door het leven als Wilminktheater. Een eerbetoon aan de in 2003 overleden dichter.

Het was logisch geweest als het onder organisatie vallende Muziekcentrum vanaf dat moment ook Harry Bannink Muziekcentrum zou gaan heten. Dat is niet gebeurd, ondanks uitgebreide lobby van de toenmalige wethouder Jeroen Hatenboer. Wel werd een stukje straat van ongeveer 12 meter (onder de luchtbrug) vanaf dat moment Harry Banninkstraat genoemd. Na protesten over de geringe omvang in de vorm van onder andere een ironisch lied later beschreven in het boek Harry Bannink in Enschede (Niemand Zo Aardig Als Hij) is besloten het straatje langer te maken door strook van het Willem Wilminkplein af te snoepen.

Bekijk meer informatie

Harry Banninkstraat

Dit kleine straatje is vernoemd naar de beroemde componist.

Muur achterzijde Conservatorium

Bekijk de muur met de prachtige tekening, waarin de levenslopen van Harry en Willem in verwerkt zijn.

Bekijk meer informatie

Bannink-Wilmink boombank Haverstraatpassage

De bank is geplaatst ter ere van Willem Wilmink en Harry Bannink. Op de bank zijn regels uit liedjes en gedichten gegraveerd. Neem rustig de tijd en laat de teksten op je inwerken. Welke zijn jou bekend?

Stadhuis

Harry Bannink is vier jaar oud als in 1933 het nieuw gebouwde Enschedese stadhuis wordt geopend. Hij zal er niet bij zijn geweest. Maar bij de aannemer die het pand had gebouwd komt de kleine Harry vaak over de vloer: Bernardus Johannes Kroeze. Een soort buurman. Harry woonde met zijn moeder, broer Herbert en zijn grootouders op Lipperkerkstraat 98. Aannemer Kroeze woont op nummer 84. Harry komt in huize Kroeze omdat er een piano staat. Als jochie van zes heeft hij daar eindeloos lang op zitten spelen. ‘Ze moeten gek van me geworden zijn’, zegt hij later in een interview. Harry is zo geobsedeerd door de piano dat hij bij zijn moeder om zo’n instrument gaat zeuren. Die zwicht. Ze huurt een piano, maar na een jaar wordt die verruild voor een gekochte. Als Harry achttien is, wordt er een vleugel gekocht, een Bechstein. Harry neemt deze vleugel mee als hij naar het westen verhuist. Al zijn composities zijn op deze vleugel ontstaan. Pikant detail: aannemer Kroeze, heeft drie jaar voor de oplevering van het gemeentehuis zijn zetel als raadslid moeten opgeven. Waarom? Omdat de gemeenteraad waar hij deel van uitmaakte moest beslissen naar welke aannemer de klus zou gaan. Naar hem zelf dus. Uiteindelijk is dit een fraai staaltje bouwfraude avant la lettre.

Bekijk meer informatie

Grote Kerk

De Grote Kerk vormt het middelpunt van de Oude Markt, omringd door terrassen, cafés en kroegen. De Oude Markt is het gezelligste horecaplein van de Oude Markt.
Het carrillon in de toren van de Grote Kerk wordt elke zaterdag bespeeld door de stadsbeiaardier. Luister hier onder andere naar liedjes van Harry Bannink.

Bekijk meer informatie

Theater Concordia

Dit kleine bonbonnièretheater heeft 120 zitplaatsen en een geschiedenis die teruggaat tot 1902. Concordia is bekend om haar eigen producties. In 2000 maakten Evert de Vries en Frank Deiman de voorstelling Wie Weet Waar Willem Wilmink Woont. Een theatraal programma met alleen teksten van Willem Wilmink waaraan een kleine dertig artiesten uit de regio meewerkten. Wilmink had vooraf te kennen gegeven dat hij niet zou komen kijken. Voor de zekerheid werd op de eerste rij telkens een stoel voor hem vrij gehouden. Van de twintig voorstellingen heeft Wilmink er eentje gemist, op een zondagmiddag. Bij de avondvoorstelling bood hij er zijn verontschuldiging voor aan.

Bekijk meer informatie

Café het Bolwerk

Café Het Bolwerk was de stamkroeg van Willem Wilmink. Dit heeft ooit model gestaan voor het lied Adieu Café dat een hit was van Herman van Veen.

Hij voelde er zich zo thuis dat hij in 1990 op een bierviltje het gedicht schreef:

Bekijk meer informatie