Plan je route naar het startpunt

Tijdens de wandeling kom je langs alle belangrijke plekken uit het leven en werk van Willem Wilmink en Harry Bannink. Wie ze waren en wat ze deden. Een illuster duo met grote bekendheid in Nederland.

Harry Bannink (1929-1999) raakt als klein jochie geobsedeerd door de piano van de buren. Eindeloos zit hij te pingelen op het instrument. ‘Ze moeten gek van me geworden zijn’, zegt hij later in een interview. Moeder Bannink zwicht voor het zeuren om een eigen piano. Als Harry achttien is, wordt de piano ingeruild voor een vleugel, een Bechstein. Op dit instrument dat later meeverhuist naar het westen, zijn al zijn composities ontstaan. Denk aan de musicals die hij samen met Annie M.G. Schmidt maakte, aan de tv-musicals ’t Schaep met de 5 Pooten, Ja Zuster Nee Zuster.

Willem Wilmink (1936-2003) gaat na zijn middelbare schooltijd naar Amsterdam om Nederlands te studeren. Als docent aan de universiteit is hij voor zijn studenten Matthijs van Nieuwkerk, Hans Dorrestijn en Herman van Veen een grote inspiratiebron. Van Veen heeft ooit gezegd dat hij bij ieder optreden, waar ter wereld ook, minimaal één tekst van Wilmink vertolkt. Daarbij beperkt hij zich niet tot de bekende hits Hilversum III en Adieu Café. Naast teksten voor cabaret en televisie schreef Wilmink talloze gedichten en verhalen voor volwassenen en kinderen.

Startpunt

Tourist Info Enschede

Het startpunt van de wandeling is bij de Tourist Info Enschede. De brochure van de Bannink-Wilmink wandeling is hier verkrijgbaar, dus loop even binnen en neem de route mee. Neem gelijk ook een kijkje in de Brandstore. Leuk weetje: de Tourist Info is gevestigd in het Janninkshuis. Dit is één van de oudste gebouwen van Enschede. 

De Tourist Info in Enschede, adres Langestraat 41 - Uit in Enschede
Boekhandel Broekhuis Enschede - Gedicht Willem Wilmink - Uit in Enschede
Wilmink en Bannink - Conservatorium Enschede - Uit in Enschede
Geboortehuis Harry Bannink - Enschede - Uit in Enschede
Muurgedicht Boekhandel Broekhuis, cartoon pand ArtEZ Conservatorium, geboortehuis Bannink

Audiofragmenten

Bij een aantal locaties op de route horen geluidsfragmenten. Deze staan in het routeboekje aangeduid met een icoon. Onderstaande audiofragmenten horen bij de betreffende locaties. 

2. Kleine Willem: Glenn Miller - In the mood
4. IJssalon Talamini: Wilminkschool - Twee vriendinnen
5. Jazzpodium De Tor: Bannink - Een vrouw zoals jij
6. Muurgedicht: Joost Prinsen - Textielstad
7. Station: Wilmink - Echtpaar in de trein
8. Wilminkplein: Het Bolwerk zingt
10. Foyer Muziekcentrum: Bannink/Wilmink - Als het uit is
11. Entree Muziekcentrum: Wilmink - Frekie
13. Bannink Boombank: Tommie - Dood zijn duurt zo lang
15. Grote Kerk: Deze vuist op deze vuist

Eindpunt

Café Het Bolwerk

Café Het Bolwerk was het stamcafé van Willem Wilmink. Een van de kroegen die model stonden voor Adieu Café, dat hij voor Herman van Veen schreef. Die had het lied op de b-kant van zijn single Suzanne gezet, waardoor Wilmink meeliftte op de enorme verkoopcijfers. Later zei Wilmink dat dit lied hem maar liefst 7000 gulden aan auteursrechten had opgeleverd. Met zoveel geld liet hij zijn gebit en dat van zijn toenmalige vrouw renoveren. Wilmink voelde zich zo thuis in dit café dat hij in 1990 de tekst hiernaast op een bierviltje schreef.

Bierviltje van Willem Wilmink Enschede - Uit in Enschede

Download de pdf voor de complete route. Veel wandelplezier.