Plan je route naar het startpunt

De textielindustrie heeft Twente gevormd tot de regio die het nu is. Landschap Overijssel beheert 9 Landgoederen van Textiel, die oorspronkelijk een Twentse textielfabrikant als eigenaar hadden. Deze route gaat over de Lonnekerberg, een landgoed dat is ontwikkeld door textielfabrikant Blijdestein.

Startpunt

Parkeerplaats Bergweg

Van Heek en Blijdenstein

Het Twentse landschap verandert aan het begin van de 20e eeuw in hoog tempo. Woeste gronden worden ontgonnen, steden rukken op en nieuwe landbouwtechnieken doen hun intrede. De Twentse textielfabrikant Gerrit Jan van Heek jr. zag al vroeg het belang van natuurbescherming en gaf 90 jaar geleden de aanzet tot de oprichting van wat nu Landschap Overijssel is. Ook andere textielfabrikanten hebben bijgedragen. Eén van hen is Albert Jan Blijdenstein (1829-1896), zoon van een Twentse textielfabrikant en oprichter van Blijdenstein&Co. Hij koopt de Lonnekerberg in de tweede helft van de 19e eeuw van een aantal boeren. Deze route vertelt het verhaal over dit Landgoed van Textiel.

Graf van Blijdenstein

Omdat hij zo verknocht was aan het gebied, werd Blijdenstein na zijn overlijden in 1896 hier begraven in een familiegraf. Behalve enkele familieleden ligt er ook een hondje begraven in een klein grafje rechtsvoor. Recent werd het originele beplantingsschema van het graf gevonden in het archief. Wat blijkt is dat familie & vrienden ruim 30 verschillende bomen in een kring rondom het graf hebben geplant. Op de lijst staan namen van bekende Twentse textielfamilies als Van Heek, Ledeboer, Van Delden en Ter Kuile.

Graf Blijdenstein te zien op de Lonnekerberg in Enschede - Uit in Enschede
Graf van Albert Jan Blijdenstein

Eindpunt

Parkeerplaats Bergweg

Ga naar de website van Landschap Overijssel voor de complete route. Of download het GPX-bestand. Veel wandelplezier.