In Twekkelo op Melkveebedrijf de Veldgeuver bloeit een bijzonder initiatief: de Twentse Slak. Dit unieke project brengt het kweken van escargots naar een heel nieuw niveau. Met een vleugje innovatie, samenwerking met lokale ondernemers en een flinke dosis Twentse nuchterheid is de slakkenkwekerij een verrijking voor de regio. Maar hoe begin je aan zoiets bijzonders?

Twentse Slak
van meelwormen tot sprinkhanen
Karin en Leon Schukkink wilden iets unieks doen naast het runnen van hun familiebedrijf, Melkveebedrijf de Veldgeuver. “Prima,” zei Karin: zolang het maar niet te veel geld kost.” Ze overwogen van alles: van meelwormen tot sprinkhanen. Uiteindelijk zijn het slakken geworden. Het begon bescheiden met een doosje van zestig slakken. Ze knutselden een eenvoudig verblijf en gingen aan de slag. Eenmaal uit de winterslaap en een jaar later waren Karin en Leon Schukkink tienduizend slakken rijker. Het begin van de Twentse Slak. En hoe ga je dan verder?
Slakken worden al eeuwenlang gewaardeerd als een voedzaam powerfood. Zelfs Napoleon gaf zijn manschappen slakken mee naar het front.

Experimenteren
Uniek in de regio
Voor het familiebedrijf is dit avontuur drie jaar geleden begonnen. Slakken kweken bleek echter niet alleen boeiend, maar ook uitdagend. Met maar een handvol slakkenkwekerijen zijn ze uniek in Nederland en daarmee de enigste in de regio Twente. Door veel zelf te experimenteren en met hulp van zowel fanatieke hobbyisten als echte professionals uit Limburg en Brabant leren ze elke dag een stukje meer over dit vakmanschap.

Voedselketen
korte
Slakken kweken is een seizoensgebonden proces: in de warmere maanden worden ze actief, leggen ze eitjes en groeien ze. Tijdens de koudere maanden gaan ze in winterslaap, keurig opgeslagen in een koele en droge omgeving. De kwekerij gebruikt geen kalkrijke grond. Daarom krijgen de slakken extra calcium in hun dieet om hun huisjes sterk en gezond te houden. Daarnaast werkt de Twentse Slak nauw samen met lokale ondernemers. Het streven is namelijk om de voedselketen zo kort mogelijk te houden.
Een eeuwenoude delicatesse met een moderne twist.

Rondleidingen
scholenproject
De Twentse Slak is voor Karin en Leon een klein onderdeel van het familiebedrijf. Dit doen ze naast het houden van melkveebedrijf de Veldgeuver. Met veel enthousiasme geven Karin en Leon rondleidingen aan basisschoolleerlingen. Hoe leven dieren op een boerderij? Waar komt melk vandaan? Dit en meer wordt uitgelegd tijdens de rondleiding. Het scholenproject is een samenwerking tussen STAWEL en de afdeling duurzaamheidseducatie van de gemeente Enschede. Naast dit scholenproject, dat de laatste jaren is geëxplodeerd, geven ze ook rondleidingen in de zomer voor alle leeftijden.