Evenementen
Innovatief & creatief

Na mega groot succes in 2022, komen ook dit jaar voor vier avonden de bijzondere lichtprojecties terug. Dé mogelijkheid om Enschede letterlijk in een totaal ander licht te zien en ondertussen de stad beter te leren kennen.

Van 14 t/m 17 december is de spectaculaire lichtkunstroute door de binnenstad van Enschede weer terug! Het thema dit jaar is "Here and Now". Tijdens deze avonden loop je tussen 17:00-22:00 uur een gratis route door een lichtbelevenis in Enschede. Door verschillende technologieën weet je niet wat je ziet op verschillende locaties in de binnenstad.

Op de Klokkenplas, op de toren van het stadhuis, wordt een verhaal verteld over een bijzonder persoon binnen het stadhuis en zijn omgeving. Op het Wilminkplein geeft Wilminktheater de liedjes en teksten van onder andere Willem Wilmink en Harry Bannink een nieuwe dimensie. In de prachtige Jacobuskerk kunnen bezoekers genieten van een magische lichtshow ontworpen door aanstormend talent Michiel Kruger met op maat gecomponeerde muziek van studenten van het ArtEZ conservatorium. Op het gebouw van Snelder Zijlstra aan het Hoedemakerplein wordt een bankroof getoond die nooit heeft plaatsgevonden, maar jij wel deel van uit kunt maken! De route wordt aangevuld met nog een aantal andere verrassende lichtprojecten.

De route wordt afgemaakt met verrassend straattheater, diverse kraampjes voor eten en drinken en een culturele kerstmarkt met diverse kleine voorstellingen van het Wilminktheater.

Bekijk het complete programma

Bekijk het complete programma en de route van Enschede Lights Up online in de folder of op de uitgebreide pagina.

Enschede Lights Up 2023

Startpunt van deze unieke gratis route is Tourist Info Enschede aan Langestraat 41. De locaties zijn te bekijken tussen 17:00-22:00 uur, je kunt bij de Tourist Info het routeboekje ophalen. Tourist Info Enschede is tijdens deze dagen extra lang geopend tussen 17:00-22:00 uur. Alle informatie over de locaties is ook digitaal beschikbaar.

Partners
Enschede Lights Up is een initiatief van Enschede Promotie in samenwerking met diverse programmapartners. De lichtprojecties worden op iedere locatie los van elkaar geproduceerd door: MK Lichttechniek, 100% FAT, UTwente, studenten en docenten van de opleiding Creative Media and Game Technologies van Saxion, studenten en docenten ArtEZ Conservatorium, Total Image, Vision Impossible, TriMotion, en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede in samenwerking met componist en muzikant Maarten de Groot. Enschede Lights Up wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van Klanderij-Twentec, UTwente, Snelder Zijlstra Makelaars, Ondernemersfonds Enschede en Gemeente Enschede.

TIP: Lights Up arrangement

Geniet van een extra voordelige pakketdeal. Bestaande uit een lichtgevende toverstaf - leuk voor de kleintjes, een glaasje chocolade melk (of gluhwein voor de ouderen), heerlijke oliebol, sfeervolle glowstick en de folder met alles te lezen over Enschede Lights Up. Nu voor maar 7,50!

Te verkrijgen tijdens Enschede Lights Up bij de Tourist Info aan de Langestraat.

Kinderen met lichtgevende Toverstaf tijdens Enschede lights up - Uit in Enschede

Aftermovie Enschede Lights Up 2022

Enschede Lights Up Enschede 2022 - Jacobuskerk - Emiel Muijderman - Uit in Enschede
Enschede Lights Up Enschede 2022 - Flipperkast - Uit in Enschede
Enschede Lights Up Enschede 2022 - Willem Wilminkplein - Emiel Muijderman - Uit in Enschede
Enschede Lights Up Enschede 2022 - Langestraat - Emiel MUijderman - Uit in Enschede
Enschede Lights Up Enschede 2022 - Straattheater liggend - Uit in Enschede
Enschede Lights Up Enschede 2022 - Mc Fish - Uit in Enschede

De locatie

Binnenstad Oude Markt 7511GA Enschede Bekijk locatie Route naar locatie

Parkeren

Van Heekgarage Hendrik Jan van Heekplein, Binnensingelgebied 5811 7511 HN Enschede Route naar parkeerplek