Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Volledige kaart
Routeomschrijving

Boerderijen fietsroute

14 Locaties
31 km
2 h

Er zijn heel veel boerderijen te vinden in Enschede. Tijdens deze fietsroute kom je langs de mooiste, oudste en leukste boerderijen. Tip: Ook leuk met kinderen!

De route begint bij het Abraham Ledeboerpark.

11

Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner

Het Lammerinkswönner is een natuureducatief bezoekerscentrum in een Twents ‘lös hoes’. Een 'lös h...

09:00 - 15:00

Het Lammerinkswönner is een natuureducatief bezoekerscentrum in een Twents ‘lös hoes’. Een 'lös hoes' is een Twentse boerderij waar de mensen samen met het vee in één ruimte leefden. Tegenwoordig worden hier tentoonstellingen aangeboden op het gebied van duurzaamheidseducatie voor kinderen.

        Lammerinkswonner enschede

Fiets naar het westen op de Van Heeksbleeklaan. Sla na 100 m rechtsaf en sla aan het eind van de straat linksaf naar de Viermarkenweg.

22

De Viermarken

Dit is een Zorgboerderij waar er samen met de bewoners groenten verbouwd worden, verse taarten en...

13:00 - 16:30

Dit is een Zorgboerderij waar er samen met de bewoners groenten verbouwd worden, verse taarten en jams gemaakt worden en er kippen los scharrelen. Het hele jaar kun je hier terecht voor o.a. groentepakketten, vers brood en seizoensgroenten en fruit. Door hier wat te kopen steun je de stichting en krijg je prachtige producten. Dat geeft toch een goed gevoel?

De Viermarken terrein

Steek de weg over en sla linksaf om op De Achterhorst te blijven. Fiets na 200 m rechtsaf naar De Knepse. Fiets over het water, sla linksaf en ga rechtdoor over de rotonde.

Steek de weg over bij de UT, zodat je weer aan de rechterkant fietst. Fiets rechtdoor over de Auke Vleerstraat en sla rechtsaf naar de F35. Blijf op de F35 en fiets langs de IJsbaan.

Sla rechtsaf naar de LF4 Midden - Nederlandroute. Fiets aan het eind van deze straat naar links over het Boeierdpad en sla na 70 m weer rechtsaf naar de LF4 Midden - Nederlandroute. Fiets naar links over de Twekkelerbrug en sla aan het eind van de straat linksaf naar de Burgemeester Stroinkstraat. Sla als laatst na 300 m rechtsaf naar de Lutje Esweg.

33

Landgoed Algoed

Deze zorg- en cultuurboerderij is een stichting met als doel het creëren van een welkome ontmoeti...

Deze zorg- en cultuurboerderij is een stichting met als doel het creëren van een welkome ontmoetingsplek in de natuur. Via de natuurlijke entree, bestaande uit een ven en een mooie meidoornhaag, kom je binnen op dit mooie landgoed. Er is door de vrijwilligers hard gewerkt en dat is te zien en te beleven. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje!

landgoed enschede

Fiets terug naar de Burgemeester Stroinkstraat en sla rechtsaf. Sla na 500 m rechtsaf naar de Boerstege en fiets aan het eind van de straat linksaf naar de Twekkelerweg. Blijf rechtdoor gaan over de Twekkelerbeekweg en sla aan het eind van de straat rechtsaf naar de Windmolenweg.

Fiets na 100 m linksaf naar de Marssteden en sla na 700 m rechtsaf naar de Geerdinkweg. Ga aan het eind van deze straat rechtsaf naar de Usseleresweg en blijf rechtdoor fietsen over de Haaksbergerstraat. Sla na 500 m linksaf naar de Helmerstraat.

44

Erve Kleef

Dit is een verbouwde boerderij uit 1919 en is daarna meerdere malen gemoderniseerd en van alle ge...

Dit is een verbouwde boerderij uit 1919 en is daarna meerdere malen gemoderniseerd en van alle gemakken voorzien. De boerderij met bijgebouwen staat op een prachtig erf met inheemse planten en bomen, een moestuin, een hoogstam boomgaard, kippen en schaapjes. Leuk feitje: je kunt hier ook verblijven in het Gastenverblijf, de Bed & Breakfast of in een apart huisje.

erve kleef enschede

Fiets naar het zuidoosten op de Helmerstraat.

55

Wissinks Möl

Even geen boerderij, maar een molen! Voor pannenkoekenmeel of tarwemeel (voor lekker brood of vol...

12:00 - 16:00

Even geen boerderij, maar een molen! Voor pannenkoekenmeel of tarwemeel (voor lekker brood of volkorenkoek) kun je bij de molen terecht. Op woensdag en zaterdag is de molen geopend. Er zijn dan molenaars en gastheren/vrouwen aanwezig om uitleg te geven en de koffie met een broodje staat klaar. Zeker de moeite waard om even te kijken!

Wissinks Möl Enschede

Fiets door en sla aan het eind van de straat linksaf naar de Usselerveenweg en maak een flauwe bocht naar links naar de Helmerstraat. Fiets dan na 1,3 km rechtsaf naar de Helmerhoekweg.

66

Landgoed De Helmer

Stap van de fiets en loop een rondje over dit landgoed. Er is van alles te zien: een drietal boer...

Stap van de fiets en loop een rondje over dit landgoed. Er is van alles te zien: een drietal boerderijen, theekoepel en een park. Alles is omringd door een beek, vijver, een kamp en een bos. Neem de natuur in je op en geniet!

Landgoed de Helmer

Sla aan het eind van de Helmerhoekweg linksaf en meteen de eerste straat rechtsaf. Fiets langs de vijver en sla rechtsaf. Fiets aan het eind van de weg naar links en na 50 m weer naar rechts.

Ga rechtdoor tot je op de Kevelhamhoek bent. Blijf op de Kevelhamhoek fietsen naar de Koppelboerhoek. Fiets aan het eind van die straat rechtsaf naar de Broekheurne-Ring en ga rechtdoor over de rotonde. Sla na 1,2 km rechtsaf en weer linksaf naar de Wesselerweg.

77

Kinderboerderij de Wesseler

Kom knuffelen met de lieve dieren die hier rondlopen! Van koe tot varken, van ezels tot schapen e...

08:00 - 16:30

Kom knuffelen met de lieve dieren die hier rondlopen! Van koe tot varken, van ezels tot schapen en geiten, maar ook een paard, konijnen en cavia’s zijn er te bekijken. Daarnaast zijn er voor de kinderen speeltoestellen. Trek gekregen? Eet een pannenkoek of een heerlijk broodje bij het aangrenzende restaurant Le Pompidou. Kortom: Leuk voor jong en oud!

kinderboerderij wesseler enschede

Fiets door over de Wesselerweg en sla de eerste straat rechtsaf. Fiets over het water en sla rechtsaf. Vervolg deze weg en sla na 700 m linksaf en aan het eind van die weg rechtsaf naar de Bruninkslaan. Fiets aan het eind rechtsaf om op de Bruninkslaan te blijven.

88

Groot Brunink

Hof Brunink is een karakteristieke Twentse boerderij van het hallehuistype en stamt uit het midde...

Hof Brunink is een karakteristieke Twentse boerderij van het hallehuistype en stamt uit het midden van de 19e eeuw. Aan de voorzijde wordt gewoond, aan de achterzijde bevinden zich de stallen. Typerend voor de traditionele Twentse boerderij zijn de met rode pannen belegde zadeldaken en de houten gevelbekleding in te topgevels.

        Groot Brunink

Fiets terug en sla rechtsaf naar de Groot Bruninkstraat. Sla na 600 m rechtsaf naar de Buurserstraat en sla linksaf naar de Smalenbroeksweg.

99

Smalenbroek

De boerderij op het landgoed dateert uit de 18e eeuw en is een rijksmonument. De monumentale boer...

De boerderij op het landgoed dateert uit de 18e eeuw en is een rijksmonument. De monumentale boerderij beschikt over een commiezenkamer, hetgeen herinnert aan de tijd dat smokkelaars hun smokkelwaar van en naar Duitsland brachten.

Smalenbroek

Fiets terug over de Buurserstraat en ga bij de rotonde rechtdoor. Sla rechtsaf naar de Vlierstraat en neem op de rotonde de tweede afslag naar de Knalhutteweg. Vervolg de weg over de Kuipersdijk en sla rechtsaf naar de Varviksingel. Ga rechtdoor over de Hogelandsingel en maak aan het eind een flauwe bocht naar rechts naar de Gronausestraat. De volgende boerderij bevind zich in het Wooldrikspark.

10A

Theetuin Ik & Mijn moeder

Parkeer je fiets bij de ingang en loop het Wooldrikspark in. Hier vind je deze leuke boerderij wa...

12:00 - 17:00

Parkeer je fiets bij de ingang en loop het Wooldrikspark in. Hier vind je deze leuke boerderij waar je terecht kunt voor een High Tea, lunch of een lekkernij met wat drinken. Het is een echt familiebedrijf en die sfeer stralen ze dan ook uit. Het motto is: ‘goede kwaliteit en sfeer’, maar dan net ietsje anders dan normaal! Klik voor de openingstijden op de knop hieronder.

2014 Theetuin Ik en Mijn Moeder horeca 7 3274 1561548877 35hxjjq0uf

Als je iets verder het Wooldrikspark ingaat kom je bij de volgende locatie.

11B

Kinderboerderij 't Wooldrik

Deze boerderij werd gebouwd in 1788. Nu lopen hier allerlei dieren rond: hangbuikzwijntjes, geitj...

09:00 - 16:00

Deze boerderij werd gebouwd in 1788. Nu lopen hier allerlei dieren rond: hangbuikzwijntjes, geitjes, cavia's, schapen en fazanten. Over elke diersoort is informatie aanwezig zodat je kunt leren hoe met de dieren omgegaan moet worden. Het hele jaar door is van alles te zien op de kinderboerderij.

kinderboerderij wooldrik enschede

Fiets naar de Gronausestraat en ga rechtsaf en meteen weer linksaf de weg over. Ga rechtdoor tot het eind van de Oosterweg en sla rechtsaf en de eerste weg linksaf naar de Hoge Boekelerweg. Sla de vierde straat rechtsaf naar de Anemoonstraat en sla aan het eind rechtsaf.

12C

Boerderij 't Volbert

Deze boerderij is al eeuwenoud. Tegenwoordig worden er leuke activiteiten georganiseerd. Ook zit ...

Deze boerderij is al eeuwenoud. Tegenwoordig worden er leuke activiteiten georganiseerd. Ook zit hier dichtbij Scouting 't Volbert waar wekelijks enthousiaste vrijwilligers bezig zijn met het begeleiden van uitdagende indoor en outdoor activiteiten waarbij samenwerking, natuur en zelfredzaamheid zeer belangrijk zijn. Geniet van de groene omgeving hier!

Boerderij het Volbert Enschede

Fiets terug en sla rechtsaf naar de Dahliastraat. Ga aan het eind van de weg linksaf en meteen weer rechtsaf naar de Lupineweg. Fiets daarna linksaf naar de Kotkampweg. Steek de Oldenzaalsestraat over en fiets de Potsweg in

Sla na 250 m linksaf naar de Ankrot en sla rechtsaf om op de Ankrot te blijven. Fiets de derde straat rechtsaf en aan het eind linksaf naar de Potsweg. Sla na 200 m rechtsaf naar de Steenbeltweg.

13D

Van Doorn & Doorn

Dit restaurant is gevestigd in stadsboerderij Het Vrijdag, middenin de nieuwe wijk Roombeek. Hier...

10:00 - 18:00

Dit restaurant is gevestigd in stadsboerderij Het Vrijdag, middenin de nieuwe wijk Roombeek. Hier kun je terecht voor een hapje en een drankje. Ook vind je rondom de boerderij genoeg speelgelegenheid voor de kids.

Van Doorn & Doorn Enschede

Fiets naar het noorden op de Steenbeltweg en sla aan het eind van de weg linksaf naar de Lijsterstraat. Sla na 100 m rechtsaf naar de Deppenbroekstraat en sla na 250 m linksaf en rechtsaf richting de Walstraat. Fiets daarna linksaf naar de Walstraat. Ga aan het eind van deze straat rechtsaf en linksaf naar de Vanekerbeekweg.

14E

Kinderboerderij Noord

En dan zijn we alweer bij de laatste boerderij aangekomen. Deze traditionele Saksische boerderij ...

08:30 - 16:00

En dan zijn we alweer bij de laatste boerderij aangekomen. Deze traditionele Saksische boerderij van begin 20e eeuw werd in de jaren 70 omgebouwd tot een plek waar kinderen volop kennis kunnen maken met dieren en gewassen. Met name het voeren van dieren is populair. Voer kan verkregen worden bij de beheerder en kippen, eenden, geiten, ezels en schapen zijn er dol op.

Kinderboerderij noord enschede

Dit is het einde van de route.

        Lammerinkswonner enschede

Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner

Het Lammerinkswönner is een natuureducatief bezoekerscentrum in een Twents ‘lös hoes’. Een 'lös hoes' is een Twentse boerderij waar de mensen samen met het vee in één ruimte leefden. Tegenwoordig worden hier tentoonstellingen aangeboden op het gebied van duurzaamheidseducatie voor kinderen.

Bekijk meer informatie
De Viermarken terrein

De Viermarken

Dit is een Zorgboerderij waar er samen met de bewoners groenten verbouwd worden, verse taarten en jams gemaakt worden en er kippen los scharrelen. Het hele jaar kun je hier terecht voor o.a. groentepakketten, vers brood en seizoensgroenten en fruit. Door hier wat te kopen steun je de stichting en krijg je prachtige producten. Dat geeft toch een goed gevoel?

Bekijk meer informatie
landgoed enschede

Landgoed Algoed

Deze zorg- en cultuurboerderij is een stichting met als doel het creëren van een welkome ontmoetingsplek in de natuur. Via de natuurlijke entree, bestaande uit een ven en een mooie meidoornhaag, kom je binnen op dit mooie landgoed. Er is door de vrijwilligers hard gewerkt en dat is te zien en te beleven. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje!

Bekijk meer informatie
erve kleef enschede

Erve Kleef

Dit is een verbouwde boerderij uit 1919 en is daarna meerdere malen gemoderniseerd en van alle gemakken voorzien. De boerderij met bijgebouwen staat op een prachtig erf met inheemse planten en bomen, een moestuin, een hoogstam boomgaard, kippen en schaapjes. Leuk feitje: je kunt hier ook verblijven in het Gastenverblijf, de Bed & Breakfast of in een apart huisje.

Bekijk meer informatie
Wissinks Möl Enschede

Wissinks Möl

Even geen boerderij, maar een molen! Voor pannenkoekenmeel of tarwemeel (voor lekker brood of volkorenkoek) kun je bij de molen terecht. Op woensdag en zaterdag is de molen geopend. Er zijn dan molenaars en gastheren/vrouwen aanwezig om uitleg te geven en de koffie met een broodje staat klaar. Zeker de moeite waard om even te kijken!

Bekijk meer informatie
Landgoed de Helmer

Landgoed De Helmer

Stap van de fiets en loop een rondje over dit landgoed. Er is van alles te zien: een drietal boerderijen, theekoepel en een park. Alles is omringd door een beek, vijver, een kamp en een bos. Neem de natuur in je op en geniet!

kinderboerderij wesseler enschede

Kinderboerderij de Wesseler

Kom knuffelen met de lieve dieren die hier rondlopen! Van koe tot varken, van ezels tot schapen en geiten, maar ook een paard, konijnen en cavia’s zijn er te bekijken. Daarnaast zijn er voor de kinderen speeltoestellen. Trek gekregen? Eet een pannenkoek of een heerlijk broodje bij het aangrenzende restaurant Le Pompidou. Kortom: Leuk voor jong en oud!

Bekijk meer informatie
        Groot Brunink

Groot Brunink

Hof Brunink is een karakteristieke Twentse boerderij van het hallehuistype en stamt uit het midden van de 19e eeuw. Aan de voorzijde wordt gewoond, aan de achterzijde bevinden zich de stallen. Typerend voor de traditionele Twentse boerderij zijn de met rode pannen belegde zadeldaken en de houten gevelbekleding in te topgevels.

Bekijk meer informatie
Smalenbroek

Smalenbroek

De boerderij op het landgoed dateert uit de 18e eeuw en is een rijksmonument. De monumentale boerderij beschikt over een commiezenkamer, hetgeen herinnert aan de tijd dat smokkelaars hun smokkelwaar van en naar Duitsland brachten.

Bekijk meer informatie
2014 Theetuin Ik en Mijn Moeder horeca 7 3274 1561548877 35hxjjq0uf

Theetuin Ik & Mijn moeder

Parkeer je fiets bij de ingang en loop het Wooldrikspark in. Hier vind je deze leuke boerderij waar je terecht kunt voor een High Tea, lunch of een lekkernij met wat drinken. Het is een echt familiebedrijf en die sfeer stralen ze dan ook uit. Het motto is: ‘goede kwaliteit en sfeer’, maar dan net ietsje anders dan normaal! Klik voor de openingstijden op de knop hieronder.

Bekijk meer informatie
kinderboerderij wooldrik enschede

Kinderboerderij 't Wooldrik

Deze boerderij werd gebouwd in 1788. Nu lopen hier allerlei dieren rond: hangbuikzwijntjes, geitjes, cavia's, schapen en fazanten. Over elke diersoort is informatie aanwezig zodat je kunt leren hoe met de dieren omgegaan moet worden. Het hele jaar door is van alles te zien op de kinderboerderij.

Bekijk meer informatie
Boerderij het Volbert Enschede

Boerderij 't Volbert

Deze boerderij is al eeuwenoud. Tegenwoordig worden er leuke activiteiten georganiseerd. Ook zit hier dichtbij Scouting 't Volbert waar wekelijks enthousiaste vrijwilligers bezig zijn met het begeleiden van uitdagende indoor en outdoor activiteiten waarbij samenwerking, natuur en zelfredzaamheid zeer belangrijk zijn. Geniet van de groene omgeving hier!

Bekijk meer informatie
Van Doorn & Doorn Enschede

Van Doorn & Doorn

Dit restaurant is gevestigd in stadsboerderij Het Vrijdag, middenin de nieuwe wijk Roombeek. Hier kun je terecht voor een hapje en een drankje. Ook vind je rondom de boerderij genoeg speelgelegenheid voor de kids.

Bekijk meer informatie
Kinderboerderij noord enschede

Kinderboerderij Noord

En dan zijn we alweer bij de laatste boerderij aangekomen. Deze traditionele Saksische boerderij van begin 20e eeuw werd in de jaren 70 omgebouwd tot een plek waar kinderen volop kennis kunnen maken met dieren en gewassen. Met name het voeren van dieren is populair. Voer kan verkregen worden bij de beheerder en kippen, eenden, geiten, ezels en schapen zijn er dol op.

Bekijk meer informatie