Plan je route naar het startpunt

Dit pad is een heus belevingspad door het volledige natuurgebied rondom het oude vliegveld. Het natuur- en recreatiegebied is ruim 130 hectare.

Startpunt

Deventerpoort

De route start even voorbij parkeerplaats vliegveldterrein Deventerpoort aan de Vliegveldweg. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid voor auto's en fietsen. 

Bijzondere natuur op Vliegveld Twenthe - Uit in Enschede

KLM-toren

Het belevingspad door het natuurgebied gaat langs de oude fundamenten van het hotel, de hangar en de oude KLM-toren van het eerste vliegveld uit 1931. Deze fundamenten zijn zichtbaar gemaakt met opvallende beplanting. In 2016 is een nieuwe eigentijdse toren gerealiseerd. Die geeft uitzicht op het terrein. In de toren zelf lees je over de historie van het eerste vliegveld.

Betonschotsen

De oude landingsbaan van Vliegveld Twenthe is opengebroken en daar liggen nu betonschotsen. Deze laten het water door van de slenken die hier samenkomen. Aan weerszijden zijn jonge bomen aangeplant en nieuwe kikkerpoelen aangelegd in de vorm van bomkraters.

Vliegveld Twenthe Enschede natuurgebied natuur&landschap - Uit in Enschede
Oude landingsbaan

Flora en fauna

In alle seizoenen is het prachtig om deze route te lopen. Mede door herinrichtingsprojecten kent het natuurgebied tegenwoordig (weer) een grote diversiteit aan landschappen, planten, vogels en dieren. Neem je verrekijker mee en wie weet spot je één van de vele dieren.

Kunstwerk Doppler

Dit kunstwerk gaat over ‘geluid’, ‘horen’ en ‘stilte’. Het metalen frame vormt de basis voor allerlei geluidsbelevingen. In deze ontmantelde hangar werden vroeger namelijk motoren van straaljagers getest. Doppler is een kunstwerk van Paul de Kort in samenwerking met landschapsarchitect Marcel Eekhout.

Het vliegveld is één geworden met de natuur. In de grote 'hal; (Basilica) hoor je op sommige plekken een overvliegend vliegtuig, terwijl op andere plekken vogels zingen. Tussen de lamellen van de geluiddempers hoor je een licht geroezemoes. Het zijn de verborgen, soms pijnlijke verhalen van dit landschap. In de ‘staart’ van het gebouw heerst een ‘oorverdovende’ stilte, maar af en toe hoor je hier de veldleeuwerik.

Winters tafereel Lonnekermeer Enschede - Uit in Enschede
Vliegveld Twenthe Enschede - kunstwerk Doppler - Uit in Enschede
IJsvogel Vliegveld Twenthe Enschede - Uit in Enschede
Lonnekermeer in de winter, kunstwerk Doppler, IJsvogel aan de Pannekoekenplas

In het bezoekerscentrum Koetshuis van Landschap Overijssel kun je iedere zondag terecht voor informatie over het landschap en een kop koffie. Ook worden er regelmatig educatieve kinderactiviteiten georganiseerd, is er een natuurspeelplaats en een kabouterpad. Het 19e eeuwse pand is gebouwd voor de 'automobiel' van textielfabrikant Cromhoff, de voormalig eigenaar van Hof Espelo. Lees hier meer over Hof Espelo.

Eindpunt

Parkeerplaats Deventerpoort

Ga naar de website van Landschap Overijssel voor de complete route. Veel wandelplezier.