Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Img 0912Geschreven door
Stagiaire Gabriella Özcelik

De geheimpjes van Enschede (2)

Leestijd 1-2 min

Ken je dat? Toerist zijn in je eigen stad of gewoon nieuwsgierig zijn om nieuwe dingen te ontdekken? Ga eens lekker de toerist uithangen en bezoek de geheimpjes van Enschede.

Hoe vaak je ook door de straten van Enschede hebt gelopen, nieuwe en eerdere onopgemerkte standbeelden en muurschilderingen kom je altijd tegen! Ben jij nieuwsgierig wat ze betekenen? Wij verzamelen alle geheimpjes van Enschede in onze Geheimpjes van Enschede blogs. Hieronder vind je deel 2 van de serie. Deze blog wordt elke week aangevuld met een nieuw geheimpje. Benieuwd naar de eerste geheimpjes? Bekijk deel 1 dan hier.

1. De familie van Ko

Je hebt ze vast weleens gezien: op het plein voor het stadhuis van Enschede vind je een kunstwerk dat is opgebouwd uit verschillende ellipsen. Kunstenaar Joop Hekman heeft zich laten inspireren door het eivormig verloop van de straten in de binnenstad tussen 1981 en 1983. In het kunstwerk staan menselijke figuren van brons in een speelse opstelling. Een kind dat speelt in het water van de bijbehorende fontein, daarnaast de moeder, de vader die toekijkt en een chowchow hond. De hond van de kunstenaar stond zelf model voor deze hond.

Joop Hekman wilde graag dat mensen contact konden maken met de beelden en dat kinderen er op konden spelen: ‘Een beeld van mij. Daar moet je op kunnen klimmen, in kunnen zitten. Het moet mensen aantrekken en bezighouden, de hele omgeving met architectuur en al erbij betrekken’.

Hoewel het kunstwerk eigenlijk 'de Familie' heet, is het in Enschede beter bekend als 'het Ei van Ko', genoemd naar de toenmalige burgemeester van Enschede: Ko Wieringa.

AfterlightImage.JPG?mtime=20200302150216#asset:83493Mystery Monk

Grote kans dat je dit beeld nog nooit hebt gezien. Het beeld zit namelijk 'verstopt' in de Brandweerstraat achter het station. Het mysterieuze beeld, genaamd ‘Pleurant’, is rond 1996 geplaatst en gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Hans van den Ban. Pleurant staat voor 'een huilend persoon'.

Pleurant staat in het water en heeft veel weg van een monnik met een kap op die over zijn gezicht hangt. Het verhaal achter het beeld? Eigenlijk is het een huilend persoon die zijn gezicht verschuild voor de buitenwereld.

Beleef de geheimen van Enschede zelf en ga op pad!

Img 0912
Geschreven door Stagiaire Gabriella Özcelik

Gabriella is geboren en getogen in Hengelo. Ze studeert Travel and Hospitality in Enschede en loopt stage bij Enschede Promotie. Ze houdt van reizen en nieuwe plekken ontdekken.

Misschien vind je dit ook leuk

Toon alle blogs