13 mei 2000, een datum die in het geheugen van elke Enschedeër gegrift staat. In de wijk Roombeek vond de vuurwerkramp plaats die de stad op haar grondvesten liet schudden. Een pakhuis van S.E. Fireworks vatte vlam. Het pakhuis was geladen met 900 kilo vuurwerk, stond midden in een woonwijk en veroorzaakte een catastrofe van onvoorstelbare omvang: 23 doden, ongeveer 950 gewonden en een enorme verwoesting.

De vuurwerkramp
Verwoesting
Enschede werd getroffen door een van de meest verwoestende rampen in haar geschiedenis. De vuurwerkramp bij S.E Fireworks aan de Tollenstraat veroorzaakte een reeks explosies die niet alleen 23 levens kostte, maar ook honderden mensen verwondde en talloze woningen en bedrijven verwoestte. In de nasleep van de ramp opende het Nationaal Rampenfonds op 15 mei gironummer 777 om geld in te zamelen voor de slachtoffers. De respons was overweldigend: binnen korte tijd werd er maar liefst 45 miljoen gulden opgehaald.
25 jaar na de vuurwerkramp
Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de vuurwerkramp plaatsvond in de wijk Roombeek. De stad herdenkt, kijkt terug én vooruit. Verschillende media staan stil bij de impact, de wederopbouw en de kracht van Enschede. Ontdek de indrukwekkende verhalen, reportages, podcasts en dramaserie.

Het verdwenen huis
Monument
Lasonderbleek is een bijzonder herdenkingspark in Enschede. De oude betonnen fundering van de vuurwerkfabriek herinnert aan de tragische gebeurtenis. Midden in het gras vind je het kunstwerk 'Het Verdwenen Huis' van de Amsterdamse kunstenares Balta. Dit kunstwerk laat een tekening van een huis zien zoals een kind dat zou tekenen, voor iedereen herkenbaar. Naast het huis zie je stippellijnen die verwijzen naar mogelijk restanten van een verdwenen deel. Een gedenksteen bij het monument draagt de namen van alle slachtoffers van de ramp.
Herdenken
Ieder jaar staat Enschede stil bij de gebeurtenissen op 13 mei 2000. In 2025 is de vuurwerkramp 25 jaar geleden. Op de Lasonderbleek, bij het monument, vindt elk jaar de officiële herdenking van de vuurwerkramp plaats. Vanaf 15:00 uur begint de herdenking. Deze dag mag ook de vlag halfstok.
Op 13 mei 2025 speelt Fanfareorkest De Bazuin om 18:30 uur een herdenkingsconcert op de Lasonderbleek. In het jaar 2000 speelde ditzelfde orkest op verschillende locaties een concert als steuntje in de rug. Het concert wordt begeleid door zang van Bert Kuipers, Gea Spiegelenberg en Flip van Willigen, met gitaarspel van Ton Ouwehand. Om 20:00 speelt in Prismare de eerste vertoning van De middag van 13 mei, een speciale documentaire van de EO over de vuurwerkramp. In de documentaire vertellen kinderen die in 2000 de ramp meemaakten hun verhaal.