Door Junior Content Marketeer Sanne
 - Uit in Enschede

Hotspots in de wijk Roombeek

Roombeek is een wijk met een bijzonder verhaal. Een plek waar verleden en toekomst samenkomen. Deze bruisende wijk had een grote impact op de bewoners en de stad. Een eigentijdse wijk die alles te bieden heeft: wonen, werken, winkelen en cultuur. Maar waar vind je nu die échte hotspots van de wijk? Lees hieronder verder, ik neem je mee!

Teichfreitage in Roombeek in Enschede - Uit in Enschede
Vijvervrijdagen

De vier kunst- en cultuur hotspots

Ben je een cultuurliefhebber? Dan is Roombeek dé wijk voor jou. Als het culturele epicentrum van Enschede biedt het een schat aan culturele hotspots. Hieronder hebben we de beste voor je op een rijtje gezet, van fascinerende musea tot unieke architectuur. Laat je verwonderen door de diversiteit!

1. Rijksmuseum Twenthe

Begin je ontdekkingsreis bij het Rijksmuseum Twenthe, waar kunst en cultuur uit diverse tijdperken samensmelten. Dit museum heeft een indrukwekkende rijke kunstcollectie. Daarnaast hebben ze ook wisselende grote tentoonstellingen en zijn er bijna altijd wel interactieve installaties.

2. De Museumfabriek

Iets verderop vind je De Museumfabriek. Een plek waar creativiteit geen grenzen kent en waar je zelf de handen uit de mouwen kunt steken. Geen traditioneel museum waar je alleen vanaf een afstandje naar kunstwerken en andere bijzondere objecten mag kijken. Integendeel: je wordt verrast, raakt verwondert en gaat zelf aan de slag. Perfect voor een interactief familie uitje!

3. Tetem

Een plek waar kunst en technologie samen komen. Niet alleen een plek om te kijken, maar ook om te doen. Bekijk de exposities, doe mee met de workshops óf kom eens langs tijdens een evenement. Ontdek het museum met een medialab vol kunst.

4. AKI ArtEZ Academie

Nog zo'n bijzonder gebouw is het pand van AKI ArtEZ Academie, gevestigd in de voormalige textielfabriek. Naast een bijzonder gebouw, is het nu een boegbeeld van architectuur. AKI is omringd door musea en kunstinstellingen; een perfecte locatie voor creativiteit.

Naast deze hotspots heeft de wijk Roombeek nog meer kunst- en cultuurinstellingen. Ben je benieuwd welke? Neem hier een kijkje.

 - Uit in Enschede
Das AKI in Enschede - Uit in Enschede
Blender Blender im Tetem in Enschede - Uit in Enschede
Rijksmuseum Twenthe - AKI ArtEZ Academie - Tetem

De vier culinaire hotspots

Door al dat struinen heb je vast trek gekregen. In de wijk Roombeek kun je je natuurlijk ook helemaal laten verwennen als het om eten gaat. Schuif aan voor een heerlijke lunch of uitgebreid diner.

1. Van Doorn & Doorn

In de oude boerderij kun je genieten van een onvergetelijke culinaire beleving. Of je nu verlangt naar een uitgebreide brunch, smakelijke lunch of een vroeg diner. Bij van Doorn & Doorn ben je aan het juiste adres!

2. Gastrobar bij Rozendaal

Nog zo'n topper in de wijk Roombeek is Gastrobar bij Rozendaal. Schuif hier aan voor een lunch, lounge, shared dining of dineren. Ze hebben een ambachtelijke keuken waar alles vers wordt bereid. Gastrobar bij Rozendaal werkt veel met regionale producten die ook te koop zijn in de delicatesse winkel. Om je vingers bij af te likken!

3. Het Paradijs

Net buiten de wijk Roombeek vind je Het Paradijs. De naam zegt het al: een walhalla met veganistische producten. Duurzaamheid, passie en creativiteit in een volledig natuurlijke omgeving staan hier centraal.

4. Eethuis Toros

Ontdek de smaken van Turkije bij Eethuis Toros. Hier kun je elke dag smullen van een gezond en uniek ontbijtbuffet geïnspireerd op de traditionele keuken van het Toros gebergte.

Kleurijk opgemaakte borden bij Van Doorn & Doorn in de wijk Roombeek in Enschede. - Uit in Enschede
Restaurant Het Paradijs in Enschede, met vegetarische en veganistische gerechten - Uit in Enschede
 - Uit in Enschede
Van Doorn & Doorn - Het Paradijs - Eethuis Toros

Rondleidingen Roombeek

Wil je een uitgebreide wandeling door Roombeek onder begeleiding van een gids? Neem dan contact op.

Vier unieke bezienswaardigheden

De wijk Roombeek heeft een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk bekend om zijn textielindustrie. Met grote fabrieken zoals katoenspinnerij Bamshoeve, katoenafhandelfirma Rozendaal, de firma N.J. Menko, Spinnerij Roombeek en ook de bekende bierbrouwer Grolsch. Later in het nieuws door de vuurwerkramp op 13 mei 2000. In één klap werd een groot deel van Enschede Noord weggevaagd. Een aantal unieke bezienswaardigheden zijn nog terug te vinden, hieronder vind je er een aantal.

1. Het Balengebouw

Als liefhebber van architectuur ben je hier op de juiste plek. Het Balengebouw is de voormalige textielfabriek de Bamshoeve. Een indrukwekkend gebouw dat vroeger een belangrijke betekenis had als opslag voor de spinnerij. De goederenwagons van de trein die over de Lonnekerspoorlaan reed, leverden hier balen katoen af. Naast het trafohuisje is dit het enige gebouw dat is blijven staan na de vuurwerkramp in het jaar 2000. Het Balengebouw is nu de huisvesting van Mediahuis Twente. Onder andere Tubantia zit in het pand.

2. Enschede huilt

Zeker een aanrader is het indrukwekkende gedenkteken 'Enschede huilt' over de vuurwerkramp van het jaar 2000. Tegenover Gastrobar Bij Rozendaal en op steenworp afstand van de oude kraters van de vuurwerkramp. Het gedicht is van Willem Wilmink, destijds kon de dichter het niet voordragen door de pijn die de ramp in 'zijn' stad had aangericht. Het gedicht werd toentertijd voorgedragen door Nesrin Taber. Dichter Wilmink overleed in 2003.

3. Transformatorhuisje

Dit huisje, ooit een functioneel bouwwerk voor de elektriciteitsvoorziening, is nu een artistiek hoogtepunt. Het trafohuisje is vandaag de dag de thuisbasis van Dynamo Expo en hier kun je het hele jaar door genieten van exposities en culturele activiteiten.

4. Het verdwenen huis

Het verdwenen huis is terug te vinden in het Herdenkingspark Lasonderbleek. Een kunstwerk dat herinneringen en de toekomst symboliseert. Bewandel het pad van historische bestrating naar de gedenksteen met namen van de slachtoffers van de vuurwerkramp. Elk voorjaar kleurt het park door bloeiende witte krokussen - een symbool van hoop. Een bijzondere plek om zeker even een kijkje te nemen!

Balengebouw Roombeek in Enschede. - Uit in Enschede
Het Balengebouw
 - Uit in Enschede
Enschede huilt
Roombeek stapstenen Enschede - Uit in Enschede
Stapstenen Roombeek
Het Rozendaal Roombeek Enschede - Uit in Enschede
Het Rozendaal

Evenementen en activiteiten in Roombeek, die je zeker niet mag missen:

Naast deze evenementen en activiteiten worden er nog meer talloze activiteiten georganiseerd. Bekijk de agenda voor het actuele programma!

 - Uit in Enschede
Sanne
Junior Content Marketeer

Sanne woont in Hengelo, maar is vaak te vinden in het centrum van Enschede om ergens heerlijk een speciaalbiertje te drinken óf uitgebreid te dineren. Ze vertelt je graag de allerbeste tips!