Door Stagiair Marketing & Communicatie Jordan
 - Uit in Enschede

Ontdek de mooie stadsparken in Enschede

Enschede heeft vanuit de textielhistorie prachtige stadsparken door de hele stad. Elk park heeft zijn eigen charme en unieke activiteiten voor een middag vol plezier en ontspanning. Een fijne groene toevoeging aan jouw dagje uit in Enschede. Ik heb daarom speciaal voor jou de mooiste stadsparken op een rijtje gezet. Zo kun je door elk park laten verwonderen op je eigen manier!

De geschiedenis van de stadsparken

Wist je al dat Enschede bekend staat als een van de groenste steden van Nederland én de wereld? Met maar liefst 51% aan stedelijk groen ben je nooit langer dan een kwartier verwijderd van de natuur. Perfect om te kunnen ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Maar hoe is deze groene omgeving eigenlijk tot stand gekomen? En waarom zijn er zoveel prachtige groene parken in de stad?

Het rijke textielverleden heeft Enschede gevormd tot de mooie stad die het nu is. Van een klein provinciestadje groeide Enschede razendsnel uit tot een industriestad met een textielproductie van ongekende omvang. Veel van de stadsparken zijn dan ook te danken aan de grote landgoederen van welvarende textielfamilies zoals Van Heek, Blijdenstein en Ledeboer. Na hun overlijden schonken zij delen van hun land aan de stad met als doel groene plekken te creëren voor de textielarbeiders, zodat zij met hun gezin konden genieten en tot rust komen na al het harde werk in de fabrieken. Hierbij waren Dirk Wattez en zijn zoon Piet verantwoordelijk voor veel van de ontwerpen van de fraaie stadsparken.

Vandaag de dag is het groene DNA van Enschede verweven in het textielverleden. De stadsparken zijn bruisende openbare ontmoetingsplaatsen geworden, waar iedereen die op zoek is naar rust, plezier en gezelligheid met elkaar samenkomt.

Volkspark plein eendjes water Enschede - Uit in Enschede
Het Volkspark

Het Volkspark

Het Volkspark is niet zomaar een park; het is zelfs het oudste Volkspark van Nederland met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1872. Tegenwoordig is het een levendige ontmoetingsplaats, waar iedereen de rust en gezelligheid opzoekt. Wat dit park zo bijzonder maakt, zijn toch wel de vele bezienswaardigheden: van de gedenkzuil ter nagedachtenis aan Hendrik Jan van Heek, die het park aan de stad heeft geschonken tot aan de vele fascinerende kunstwerken die hier te bewonderen zijn. Persoonlijk is mijn favoriet toch wel de prachtige fontein die wel 23 meter hoog in de lucht kan spuiten. Maar als je dan toch in het Volkspark bent, vergeet dan zeker niet om even gedag te zeggen tegen de schattige dieren die er rondlopen. Op de plattegrond kun je precies zien waar je moet zijn!

In het Volkspark vind je dus een mix van ontspanning en natuurlijke schoonheid, maar ook een bruisende sfeer vol gezellige activiteiten. Van kunst- en muziekfestivals tot de jaarlijkse kermis, valt hier voor iedereen veel leuks te beleven. Natuurlijk is het Volkspark ook de ideale plek voor een rondje hardlopen of een ontspannende wandeling.

Heb je ondertussen al trek gekregen? Verwen jezelf met een welverdiend rustmoment bij Loetje, waar je midden in het park op het terras kunt genieten van een verfrissend drankje of binnen in het restaurant de beroemde biefstuk kunt proeven.

Herfst in het Volkspark Centrum Enschede - Uit in Enschede
Festival In het Volkspark Enschede - Uit in Enschede
Kermis in het Volkspark in Enschede - Uit in Enschede
Het Volkspark

Abraham Ledeboerpark

Dit park behoorde in 2019 niet voor niets tot de top vijf van mooiste parken ter wereld. Het Abraham Ledeboerpark is omringd door het prachtige Twentse landschap en biedt eindeloze wandelmogelijkheden, perfect voor een ontspannen middag of een gezellige picknick in de natuur.

In het Ledeboerpark zijn er veel toffe hotspots die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Ben je gek op dieren? Breng dan vooral een bezoek aan zorgboerderij de Viermarken, of het Lammerinkswönner, een authentiek Twentse boerderij waar je kunt zien hoe mensen en dieren vroeger samenleefden. Dit is niet alleen heel interessant, maar ook nog eens heel educatief. Voor kinderen valt hier ook veel te beleven met verschillende speeltuinen, waardoor het park de ideale locatie is voor een familie-uitje.

Het park kent daarnaast veel bijzondere historische elementen die teruggaan tot 1880, waaronder de opvallende toegangspoort met adelaars en de welbekende mammoetboom. Wist je bijvoorbeeld dat deze reusachtige boom, met een hoogte van 31 meter, niet alleen een van de grootste, maar ook een van de oudste van Nederland is? Deze boomsoort komt oorspronkelijk uit Californië, waar ze wel meer dan 80 meter hoog kunnen worden! Dan is deze boom in het Ledeboerpark nog maar een kleintje, en dat is al indrukwekkend op zich. Maar ook het Koetshuis met de bijenstal is een verrassende hotspot. Hier kun je echte honing kopen, die zonder verdere bewerking helemaal biologisch is. Dit is toch net even anders dan de honing uit de plaatselijke supermarkt en absoluut het proberen waard.

Toe aan een koffiepauze in het Ledeboerpark? Voor een lekkere kop koffie of thee kun je het beste terecht bij Theeschenkerij de Oldenhof, waar je in alle rust kunt genieten van de prachtige groene omgeving.

Grote groene boom in Abraham Ledeboerpark in Enschede - Uit in Enschede
Abraham Ledeboerpark met mammoetboom en rode stoelen in de Lente in Enschede - Uit in Enschede
Abraham Ledeboerpark met grote vijver in de lente in Enschede - Uit in Enschede
Abraham Ledeboerpark

G.J van Heekpark

In Enschede-Noord vind je het G.J van Heekpark. Wat dit park zo bijzonder maakt, is het unieke ovale grasveld omringd door een asfaltpad, wat het perfect maakt om lekker te hardlopen of te skateboarden. Ben je dol op kunst? Dan ben je hier zeker aan het juiste adres. Het park zit namelijk vol met indrukwekkende kunstwerken. Zo vind je er bijvoorbeeld de gedenknaald ter nagedachtenis aan Gerrit-Jan van Heek, die net als zijn broer Hendrik een park schonk aan de stad. Meer lezen over de rest van de aanwezige kunstwerken in het park? Klik dan hier.

Wanneer je een klein stukje doorloopt in het park kom je aan in het kleinere, intieme van Lochemsbleekpark, waar je aan de vijver kan genieten van de rustgevende natuur. Maar dit is nog niet alles. Net als in het Volkspark worden ook in het Van Heekpark toffe evenementen georganiseerd, zoals foodfestivals waar je heerlijk kunt eten met livemuziek op de achtergrond. Nieuwsgierig geworden naar het volgende evenement in het park? Bekijk dan de agenda.

Nog een stukje verder in het Van Heekpark vind je Schenkerij Wattez. Hier kun je lekker tot rust komen in het café, waar de medewerkers van Aveleijn je met een brede glimlach te hulp staan. Voor kinderen valt hier ook van alles te beleven, met verschillende speeltoestellen en speciale speurzuilen. Elke speurzuil heeft een QR-code die gescand kan worden, waarna je kunt kiezen tussen een wandeling voor volwassenen of een leuke speurtocht met quiz voor kinderen. Als de kinderen nog lang niet uitgespeeld zijn, heb ik nog een laatste tip. Recht tegenover het van Heekpark vind je het Kozakkenpark, een uiterst gezellige buurtspeeltuin voor nog veel meer speelplezier.

Boog van bomen in GJ van Heekpark in Enschede - Uit in Enschede
Zon schijnt op veld GJ van Heekpark in Enschede - Uit in Enschede
GJ van Heekpark herfst veld Enschede - Uit in Enschede
G.J. van Heekpark

Wooldrikspark

Als er gesproken wordt over de groene oases van Enschede, mag het Wooldrikspark zeker niet ontbreken. Dit park is rond 1883 ontworpen door de welbekende Dirk Wattez en is te herkennen aan de Engelse landschapstijl. Het leuke hieraan is dat je dit tegenwoordig nog steeds terug kunt zien, bijvoorbeeld aan de grote vijver, de krom lopende paadjes en de grote variatie aan boomsoorten. Voor de kleintjes biedt het park eindeloos veel speelplezier. Zo is er een speeltuin waar kinderen lekker kunnen klimmen en klauteren, maar ook een grote speelweide waar je van alles kunt doen.

Speciaal voor de dierenliefhebbers is een bezoek aan Kinderboerderij 't Wooldrik in het park een absolute must. Je ontmoet er allerlei leuke dieren; van hangbuikzwijntjes en geiten tot zelfs alpaca's en een kangoeroe. Als je een zakje voer bij je hebt, komen ze zelfs even persoonlijk gedag zeggen. Hoe schattig is dat? Bovendien heeft de kinderboerderij iets unieks. Het gebouw dateert namelijk uit 1788 en was ooit eigendom van de textielfamilie Ter Kuile. Het oorspronkelijke Wooldrikspark was vroeger ook aanzienlijk groter dan nu, maar helaas werden delen verkocht voor de aanleg van wegen en woningen. Gelukkig kocht Gerrit Jan van Heek, samen met zijn vrouw, in 1950 de laatste stukken van het landgoed om het laatste beetje te kunnen redden en er een openbaar park van te maken. Wie weet hadden we anders nooit meer kunnen genieten van deze prachtige groene parel.

Wanneer je toe bent aan een lekker bakje koffie, kun je bij Theetuin Ik & Mijn Moeder op een unieke locatie genieten van de rustgevende natuur, en dat midden in het park! Hier ben je aan het juiste adres voor heerlijke huisgemaakte lekkernijen. Probeer bijvoorbeeld eens de beroemde Witte Tobleronetaart of de overheerlijke Carrotcake.

Blijdensteinpark

Op slechts een paar minuten loopafstand van het Wooldrikspark vind je het Blijdensteinpark. Dit kleine, maar gezellige park was ooit onderdeel geweest van een landgoed met Villa de Bank. Tegenwoordig is het park opgedeeld in twee delen. Hiervan is het noordelijke gedeelte de ideale plek voor kunst- en cultuurliefhebbers met fascinerende kunstwerken, verschillende monumenten en de aanwezige villa, waar jaarlijks gave tentoonstellingen en exposities worden georganiseerd.

In het zuidelijke deel van het Blijdensteinpark kunnen de kleintjes helemaal losgaan. Daar wachten namelijk een heleboel leuke speeltoestellen om te beklimmen, samen met een paar kleinere toestellen voor de allerkleinsten. Zodra de kinderen uitgeraasd zijn, hoef je alleen maar de straat over te steken om uit te komen bij IJssalon De Singel. Want na een middag vol avontuur in het park, is er niets beters dan een heerlijk verfrissend ijsje om weer op adem te komen.

Wooldrikspark met fontein in Lente in Enschede - Uit in Enschede
Wooldrikspark boom Lente Enschede - Uit in Enschede
Wooldrikspark vijver met fontein Lente Enschede - Uit in Enschede
Wooldrikspark

Wesselerbrinkpark

In het zuiden van Enschede is het Wesselerbrinkpark te vinden. Als je het aan mij vraagt, is dé hotspot van dit park zonder twijfel de Hoge Bult. Vanaf deze heuvel geniet je van een adembenemend uitzicht over Enschede en de omringende natuur in de wijk. Het is de ideale plek om even tot rust te komen, of simpelweg te genieten van het prachtige uitzicht.

Maar natuurlijk valt er nog veel meer te ontdekken in het park. Vlak om de hoek ligt bijvoorbeeld Kinderboerderij De Wesseler, waar je kunt kennismaken met de verschillende lieve boerderijdieren. Zo zijn er schattige konijntjes maar ook geitjes, schapen, ezels en zelfs nieuwsgierige alpaca’s. Daarnaast staan er voor de kleintjes diverse speeltoestellen klaar in het park, waar de kinderen al hun energie kwijt kunnen.

Ondertussen al trek gekregen na het beklimmen van de Hoge Bult? Schuif dan gezellig aan bij restaurant Le Pompidou waar je kan genieten van heerlijke oer-Hollandse pannenkoeken.

 - Uit in Enschede
Kinderboerderij De Wesseler

Het Florapark

Net buiten de singel van Enschede ligt het charmante Florapark, gemakkelijk te herkennen aan het witte gebouw dat midden in het stadsparkje staat. Dit gebouw staat beter bekend als ''de Aapclub''. Aan het einde van de 19e eeuw kwamen hier jonge fabrieksarbeiders bijeen voor ontgroeningsavonden. Dit ging er soms zo heftig aan toe dat de jongens in de bomen klommen om ook maar iets van al het spektakel mee te kunnen krijgen. In 1980 kreeg dit pand een nieuw leven ingeblazen, toen twee AKI-studenten het kraakten en begonnen met de renovatie van de Apenhof. Tegenwoordig is het gebouw aangewezen als atelierruimte, waar momenteel een kunstenaar werkzaam is.

Thomas Ainsworthpark

Het Thomas Ainsworthpark is vernoemd naar de Engelse textieltechnicus die één van de grondleggers was van de Twentse textielgeschiedenis. Dit kleine, maar fijne park in de wijk Pathmos is oorspronkelijk bekend om zijn vijver, en wordt in de volksmond ook wel ‘het Eendenparkje’ genoemd. Hoewel de vijver in de jaren '60 werd gedempt, blijft het park een geliefde groene plek om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte.

Mist er nog iets aan dit lijstje? Stuur ons een berichtje via Facebook of Instagram of mail ons!

 - Uit in Enschede
Jordan
Stagiair Marketing & Communicatie

Jordan is een echte Enschedeër, studeert momenteel Commerciële Economie aan het Saxion en loopt stage bij Enschede Promotie. Zijn passie voor de stad motiveert hem om zijn kennis te delen, zodat anderen altijd op de hoogte zijn van de leukste evenementen en activiteiten.