Door Stagiair Marketing & Communicatie Jordan
 - Uit in Enschede

Kort rondje wandelen in Enschede onder 10 km

Ben jij op zoek naar korte wandelroutes in Twente of mooie korte wandelroutes in de buurt? Zoek niet verder! In deze blog vind je leuke korte routes in Enschede onder 10km die je langs de mooiste uitzichten en fascinerende plekken leiden. Heel geschikt voor een groene pauze tijdens het citytrippen. Dus, trek je wandelschoenen vast aan en laat je verrassen door de schoonheid van Enschede.

Roombeek Wandelroute (3 km)

In het noorden van Enschede ligt de wijk Roombeek, die ruim 20 jaar geleden werd de verwoest door de Vuurwerkramp. Tegenwoordig is de wijk omgetoverd tot een bruisende wijk waar kunst, cultuur, en architectuur hand in hand gaan. Tijdens deze 3km lange Roombeek Wandelroute krijg je de kans om deze nieuwe wijk vol unieke architectuur te ervaren. Het leuke aan deze wandeling is dat je het perfect kunt combineren met een cultureel uitje; met als bonus de optie voor een verfrissend drankje of een smakelijke lunch bij een van de vele horecagelegenheden. Klik hier om de route te bekijken.

 - Uit in Enschede
 - Uit in Enschede
 - Uit in Enschede
Wandelen door Roombeek

Stadswandeling (3,4 km)

Ontdekken wat Enschede zo uniek maakt, doe je het beste te voet. Met deze stadswandeling wandel je buiten de gebruikelijke paden en ontdek je plekken die je normaal niet zo snel ziet. Zo kom je langs mooie, hippe en historische plekken die Enschede hebben gevormd tot de stad van nu. Met de routebeschrijving wandel je door de meest sfeervolle straatjes in de binnenstad. Dit biedt de ideale gelegenheid om na de wandeling lekker te gaan winkelen of jezelf te trakteren op een rustmoment bij het terras. Bekijk hier de route om vandaag nog op pad te gaan.

Pathmos Wandelroute (3,5 km)

De Pathmos Wandelroute van 3,5 km is een verrassend leuke tocht. Je start in de wijk Pathmos en volgt de groene routebordjes van het Wandelnetwerk Twente. Vanuit het startpunt wandel je door het Thomas Ainsworthpark, langs de synagoge en de kerk, tot je bij het Volkspark aankomt. Het is een leuke en informatieve wandeling die je laat kennismaken met het groen en de geschiedenis van de omgeving. Klik hier om de route te bekijken.

Het Rutbeek (4,3 km)

Het Rutbeek staat bekend als een bruisend recreatiepark in Enschede en biedt veel mogelijkheden tot een leuk dagje uit. In de zomer verandert het gebied in een populaire zwemlocatie, waar families en vrienden lekker genieten van de zon en het water. Toch noem ik het Rutbeek zeker in dit rijtje, omdat het de perfecte locatie is voor een heerlijke wandeling door het bos, met constante uitzichten over het meer! Wanneer je toe bent aan een kleine pauze biedt het natuurgebied ook de ideale kans om gezellig te picknicken, of een plons in het water te maken bij mooi weer. Lees hier meer over deze wandelroute.

Gezin bij informatiegebied recreatiepark het Rutbeek in Enschede - Uit in Enschede
Ontdek het Rutbeek

Helmerhoek Houwbeek (4,5 km)

In het zuidwesten van Enschede vind je de wijk Helmerhoek met een leuke beekwandeling langs de Houwbeek, Smalenbroekbeek, Usselerstroom en door het indrukwekkende landgoed ‘De Helmer’. Tijdens deze route kom je langs verschillende bezienswaardigheden zoals monumenten, maar ook restanten uit de Tweede Wereldoorlog. De route, die ongeveer 1,5 uur duurt, laat je een typisch Twents coulisselandschap zien en je komt meer te weten over de rijke geschiedenis van de regio. Je downloadt de route hier.

Lonnekerberg: Landgoed van Textiel (4,5 km)

Met een hoogte van 60 meter vormt de Lonnekerberg het hoogste punt in de buurt van Enschede. Deze prachtige route, die 1,5 tot 2 uur duurt en door het natuurgebied van Landschap Overijssel loopt, is super gevarieerd: van het bessenpad en beukenbossen tot aan kleiputten en het graf van textielfabrikant Blijdenstein. Bekijk hier de route als je zin hebt om van het fascinerende uitzicht van de Lonnekerberg te genieten!

 - Uit in Enschede
Lopen door Lonneker

Wigboldroute (4,7 km)

Met de Wigboldroute duik je dieper in de rijke geschiedenis van Enschede. Deze 4,7 km lange tocht neemt je mee door de oude wijken van de stad, waar je kennismaakt met verhalen uit het verleden. Tijdens deze tocht ga je langs de zes wigboldpalen, die de voormalige stadsgrenzen markeren. Een must-do voor geschiedenisliefhebbers en iedereen die geïnteresseerd is in het culturele verleden van Enschede. Klik hier om de route te bekijken.

Park Stokhorst (5 km)

In Park Stokhorst, gelegen in het noordoosten van Enschede, vind je een verrassend stukje natuur midden in een rustige woonwijk. Met deze 5 kilometer lange wandelroute ontdek je de unieke architectuur en zie je sporen van het gebied voordat de wijk werd gebouwd. De wandelroute wordt aangeboden door Landschap Overijssel, lees hier meer over deze route en ga erop uit!

Gabriel Davina Hof Espelo (6 km)

Rond Vliegveld Twenthe ligt het landgoed Hof Espelo. Het leuke aan deze route is dat er voor jong én oud genoeg te beleven valt. Onderweg kom je langs heide, akkers, bos, beken, een villa, koetshuizen en boerderijen. Het gebied kent een rijke historie, waar je alles over te weten komt tijdens deze route. Kinderen kunnen zich hier uitstekend vermaken in het Klauterwoud, ook is hier een kabouterpad aanwezig waar je spelenderwijs het bos leert kennen. Benieuwd geworden naar deze route? Klik dan hier om een kijkje te nemen.

Groen stuk natuur met bomen en een grote plas water in het midden. - Uit in Enschede
Een bospaadje in Enschede vol groene bomen - Uit in Enschede
Een groen veld met water in het midden, omringt door bomen en een blauwe lucht met enkele wolken. - Uit in Enschede
Buursezand & Hof Espelo

Kennispark Wandelroute (7,4 km)

De Kennisparkroute is de ideale route om het technische hart van Enschede en de omringende natuur te verkennen. Deze route is aangegeven met oranje routebordjes. Hier wandel je vanaf de Universiteit rondom het kennispark door naar het Ledeboerpark. Onderweg loop je langs rivieren en verassende bezienswaardigheden, wat het gebied perfect maakt om indrukwekkende foto’s te maken. Klik hier om de route te bekijken.

Wandeling Aamsveen (8 km)

Natuurliefhebbers opgelet, want deze route is heel uniek! Vlakbij de Duitse grens ligt het hoogveengebied Aamsveen. Dit gebied is zo bijzonder dat het is aangewezen als Natura 2000-gebied, wat betekent dat het een beschermd natuurgebied is. Tijdens deze wandeling kom je volledig tot rust door de vredige stilte en de pure natuur van één van de laatste hoogveengebieden van Nederland. Bekijk hier de route en trek je laarzen aan, want het prachtige Aamsveen kan erg modderig zijn!

 - Uit in Enschede
 - Uit in Enschede
 - Uit in Enschede
Vliegveld Twenthe

Wandeling Op ’t Oorbeck (8 km)

Voor wie van een uitdaging houdt, is deze route echt iets voor jou! Deze wandelroute, aangegeven met paarse pijlen, in Twekkelo, staat bekend om het wisselende landschap en de smalle paadjes. Onderweg loop je langs verschillende monumentale boerenerven en in de juiste periode van het jaar kan je zelfs koeien en schapen buiten zien grazen. Neem hier een kijkje om de volledige route te downloaden.

Rondje Boekelo (9,8 km)

Misschien ken je Boekelo wel van de wereldberoemde military, waar jaarlijks duizenden bezoekers op afkomen. Maar wist je ook dat je hier heerlijk kunt wandelen? Deze route combineert pure natuur met industriële geschiedenis, langs het voormalige spoorwegnet en de zoutindustrie, waar Boekelo bekend om staat. Met Eetcafé de Buren als start- en eindpunt, ben je daarnaast gelijk aan het juiste adres om de wandeling perfect af te sluiten. Je downloadt de route hier.

Op een zonnige lentedag is een wandeling door het park altijd een goed idee! Ben je benieuwd naar de aanwezige stadsparken in Enschede? Bekijk dan deze blog voor meer informatie.

Hebben we er eentje gemist?

Staat jouw favoriete korte wandelroute niet op deze lijst? Stuur ons een berichtje via Facebook of Instagram of mail ons!

 - Uit in Enschede
Jordan
Stagiair Marketing & Communicatie

Jordan is een echte Enschedeër, studeert momenteel Commerciële Economie aan het Saxion en loopt stage bij Enschede Promotie. Zijn passie voor de stad motiveert hem om zijn kennis te delen, zodat anderen altijd op de hoogte zijn van de leukste evenementen en activiteiten.