Plan je route naar het startpunt

Deze fietsroute gaat door Enschede en Gronau, maar ook door het prachtige buitengebied. Al fietsend neem je een kijkje over de grens. Onderweg kom je langs monumentale villa's, door textielbaronnen gestichte stadsparken en langs oude fabriekspanden. De route kan zowel in Enschede als in Gronau worden gestart. Beide startpunten vind je in de folder.

Let op: in de binnenstad van Enschede is het op bepaalde plekken binnen het stadserf niet toegestaan te fietsen. Dit wordt in de folder tekstueel en met een icoon van een verkeersbord aangegeven.

Startpunt

Stationsplein Centraal Station Enschede

Kijk goed om je heen. Op de plek waar nu het busstation en een aantal kantoren zitten, waren vroegen twee textielfabrieken gevestigd: Nico ter Kuile en Weverij Ter Kuile-Cromhoff. Deze fabrieken zijn begin jaren 70 gesloopt. Er is niets van overgebleven.  

Stationsplein Enschede overdag - Uit in Enschede

Een 'reis' door het rijke textielverleden

In 1940 was ongeveer 70% van de beroepsbevolking in Twente werkzaam in de textiel. In Enschede ging het om 18.258 mensen. Dat was zelfs 85% van de beroepsbevolking. Tussen 1965 en 1975 zakte deze tak van industrie in elkaar, vooral door de grote concurrentie van lagelonenlanden. Maar nog steeds is de enorme invloed van de textielindustrie heel herkenbaar aanwezig. Prachtige villa's in de stad, landgoederen buiten de stad, fabriekscomplexen, complete volksbuurten en parken getuigen van een roemrucht tijdperk.

Balengebouw Roombeek Enschede - Uit in Enschede
Balengebouw in Roombeek

Roombeek is de wijk die in 2000 is getroffen door de Vuurwerkramp. Bijzonder is dat de wijk volledig opnieuw is opgebouwd en dat er een aantal prachtige panden uit de textieltijd overeind zijn blijven staan. Neem de tijd om deze bijzondere wijk met een indrukwekkend verhaal te ontdekken. Als je extra tijd hebt is een bezoek aan één van de musea een aanrader. Ga dan naar Rijksmuseum Twenthe of de Museumfabriek. Liefhebber van experimentele kunst? Ga dan naar Tetem

Eindpunt

Bahnhofvorplatz Gronau

Op het stationsplein in Gronau staat nog een oude stoomlocomotief als herinnering aan oude tijden. Voorheen stond hier het grote stationsgebouw met spoorlijnen en een seinhuis. In 1875 kreeg Gronau een treinverbinding. Door deze verbinding huisvestten zich er meerdere textielbedrijven. Later vond er uitbreiding plaats met goederenvervoer en een locomotiefwerkplaats. 

Bahnhofsvorplatz Gronau meet stoomlocomotief - Uit in Enschede

Download de pdf voor de complete route. Veel fietsplezier.