Door Content Manager Ellen
Enschede Promotie - Ellen - Uit in Enschede

Een stad vol kunst en cultuur

Enschede biedt een breed cultureel aanbod. Ken je de Synagoge al? Of de historische stadswandeling? Tijd om je onder te dompelen in het Enschedese culturele aanbod!

Genieten in het theater

In het theater ben je even weg uit de gewone wereld. Heerlijk achterover leunen in die grote, zachte rode stoelen en genieten maar! In Enschede heb je keuze uit verschillende theaters. Bijvoorbeeld het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, dit omvat het Wilminktheater, het Muziekcentrum, de Grote Kerk en De Kleine Willem. De prachtige oude bonbonnièrezaal van Concordia is ook zeer geliefd bij publiek én artiesten. Het Vestzaktheater in de binnenstad is met 65 zitplaatsen één van de kleinste theaters van Nederland. Nieuwsgierig naar de rest? Hier vind je alle theaters van Enschede.

Een avond uit in Wilminktheater - Uit in Enschede
Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

Interactief museum en maakplaatsen

Wist je dat je zelf aan de slag kan in musea? De maakplaatsen bij De Museumfabriek en Tetem bieden zulke leuke en innovatieve workshops aan. Op met de kids naar het museum en doe zelf ook lekker mee. Tip: lees ook de blog van Nadja over de Twentse Maakplaatsen in Enschede. Extra leuk is dat Tetem haar maakplaatsen heeft uitgebreid. Wat een toffe plek om naar toe te gaan!

Creativiteit en technologie

Wat niet iedereen zich realiseert, is dat er in Enschede een bijzonder en dynamisch samenspel is tussen technologie, innovatie, creativiteit en kunst en cultuur. Maar wat houdt dit precies in?

De Museumfabriek natuurskelet musea Enschede - Uit in Enschede
De Museumfabriek in Enschede
Niet iedereen weet wat voor mooie culturele plekken Enschede te bieden heeft en welke (inter-)nationale top producties in de stad worden bedacht en gecreëerd.

13 culturele instellingen van Enschede

Jeugdtheater Sonnevanck

Het pand van Sonnevanck ken je vast wel. Dat is namelijk het schattige pakhuisachtige gebouw, met die leuke poppenkast raampjes, welke je vanaf de Walstraat kunt zien. Wist je dat ze al twee keer de prestigieuze Gouden Krekel hebben gewonnen en dat ze de afgelopen 30 jaar 150 voorstellingen hebben gemaakt? Hun voorstellingen zijn te bezoeken bij Concordia en De Kleine Willem. Extra charmant is het om naar het intieme zaaltje van Theater Sonnevanck zelf te gaan.

Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

Als je denkt aan Enschede kun je niet om het Wilminktheater en Muziekcentrum heen. Met vier locaties zijn zij de grootste speler in de stad op het gebied van theater en muziek. De Kleine Willem en Grote Kerk vallen namelijk ook onder de hoede van het Wilminktheater. Je staat er niet altijd bij stil, maar bij het neerzetten van een goede productie komt veel kijken. Ze beschikken onder andere over 1.000 theaterlampen, 500 dimmers en 500 schijnwerpers. Daarboven zorgen 32 verschillende kleurenfilters om sfeer te creëren in de zaal. Hier doen ze er alles aan om van jouw bezoek een echte beleving te maken. Dat doen ze overigens niet alleen voor jou, maar ook voor de artiesten en muzikanten. De kleedkamers zijn werkelijk een plaatje.

Tetem

Misschien heb je weleens gehoord van de Ozobot? Die komt van Tetem. Als je geïnteresseerd bent in nieuwe technieken, zoals robots, laser/3D printing en VR, dan moet je echt naar Tetem. Extra tof is hun robot die je voorziet van een kopje koffie en met een lekker chocolaatje uit de printer.

Jeugdtheater Sonnevanck kinderen Enschede - Uit in Enschede
Kleedkamer Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede - Uit in Enschede
Tetem kunst maakplaats Chocoladeprinter kinderen Enschede - Uit in Enschede
Jeugdtheater Sonnevanck, Wilminktheater en Tetem

De Museumfabriek

Eigenlijk hoort iedere Twentenaar hier een keer geweest te zijn. Bij De Museumfabriek ga je op ontdekkingstocht in de Twentse (textiel)geschiedenis en ontdek je wat de natuur in petto heeft. Je kunt er zelfs naar de sterren kijken en zelf creatief aan de slag in de Makerspace. Dit museum is leuk voor alle leeftijden. Wil je zelf aan de slag in de Makerspace, reserveer dan tijdig je plekje.

Rijksmuseum Twenthe

Kun jij je verbeelding laten spreken? Vergaap je dan aan de kunstcollectie van het Rijksmuseum Twenthe. Er zijn regelmatig interactieve exposities, lezingen, een indrukwekkende zilverschatkamer, met een prachtig en bijzonder Hollands poppenhuis ingericht door Anna Maria Trip. Tijdens je bezoek kun je ook neerstrijken in de prachtige binnentuin. Alleen daarom al is het museum een bezoek waard.

Kaliber Kunstenschool

Iets 'cultureels' doen hoeft niet per se alleen passief te zijn. Bij Kaliber geven ze de meest uiteenlopende workshops en cursussen om creatief en actief bezig te zijn. Denk bijvoorbeeld aan breakdancen, kleding maken, kleuterdans, producing en een instrument bespelen. Ooit gedacht aan het bespelen van een harp of cello? Je kunt hiervoor bij Kaliber terecht. Twijfel je wat bij jou past? Ze organiseren een paar keer per jaar een Open Huis. Houd onze kanalen goed in de gaten voor een update.

De Museumfabriek Enschede familiemuseum kunst cultuur - Uit in Enschede
Muziek Kaliber Kunstenschool kinderen Enschede - Uit in Enschede
Grote kei van Rijksmuseum Twente in Enschede - Uit in Enschede
De Museumfabriek, Rijksmuseum Twenthe, Kaliber Kunstenschool

Concordia Film | Theater | Beeldende kunst

De naam zegt het al, het is eigenlijk de vraag wat je er niet kunt doen. Concordia organiseert zoveel tofs en blijft zichzelf constant vernieuwen. Klein voorbeeld is de hightech robot Cor die voor het pand aan de Langestraat staat. Daar vind je ook een unieke cadeauwinkel en expositieruimte. Aan de Oude Markt zit de prachtige theaterzaal, het allermooiste zaaltje van Nederland. Hier vind je ook het filmhuis. Het Vestzaktheater is tevens onderdeel van Concordia. Houd je van stand-up comedy en het ontdekken van nieuw talent? Houd dan hun agenda in de gaten.

Bibliotheek Enschede

Bij de bibliotheek kun je meer dan alleen boeken lezen en lenen. Naast het lenen van 'echte' boeken kun je er ook films, e-books en luisterboeken lenen. Ze organiseren workshops, hebben computerspreekuren en gaan in op het gebruik van gps systemen cursussen voor senioren. Heb je kids? Dan ken je ook vast het Mammacafé.

Nederlandse Reisopera

Wow, wat mogen Enschedeërs trots zijn op de toonaangevende Nederlandse Reisopera. Dat dit grote productiehuis in Enschede is gehuisvest, dat bewijst maar weer eens het sterke culturele karakter van de stad. Opera is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar dit is wel heel bijzonder! Daarbij maken ze opera heel laagdrempelig door ook familievoorstellingen te maken. Ze hebben een kinderkoor en organiseren tours door hun atelier in de performance factory. Ook interessant voor diegene die net wat meer diepgang zoekt!

Concordia Enschede theater bonbonniere - Uit in Enschede

Phion

Dat Enschede echt een culturele stad is, blijkt wel uit het feit dat het naast Amsterdam de enige stad is waar zowel een opera als een orkest is gehuisvest. Phion (voorheen Orkest van het Oosten) heeft als doel om jou te laten ervaren hoe verrassend symfonische muziek kan zijn. Als je je eraan overgeeft zorgt dat voor hele bijzondere en vooral toffe ervaringen die je niet snel zult vergeten. Geloof mij!

Wist je trouwens dat er in Enschede ook een conservatorium en kunstopleiding zit? Kijk vooral eens op de website van ArtEZ conservatorium AKI Academy of Art & Design.

Synagoge

In de volksmond staat de synagoge in Enschede bekend als de mooiste van West-Europa. De synagoge is in 1928 gebouwd in opdracht van textielfabrikant M.I. Menko, gebaseerd op het eerder gemaakte conceptontwerp van Karel de Bazel. In eerste instantie was er een kleinere synagoge in de binnenstad. Nieuwsgierig naar waar die stond? Je leest het in onze Geheimpjesblog. Eigenlijk zou iedereen die in Enschede woont de synagoge een keer in al haar schoonheid moeten bewonderen!

Heb je aanvullingen of andere culturele tips? Stuur ze vooral naar ons door!

Synagoge Enschede - mooiste Synagoge West-Europa - Uit in Enschede
Enschede Promotie - Ellen - Uit in Enschede
Ellen
Content Manager

Ellen is al meer dan 15 jaar aan Enschede verbonden door studie en werk. Alle ins en outs van de stad zijn haar bekend en ze brengt dit met liefde aan jullie over. Daarnaast is ze moeder van Bram (6) en Julian (4).