Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Lizetbeek nl 04062019 51Geschreven door
Content Manager Ellen

Je hoofd leeg maken met cultuur

Leestijd 3-4 min

Van traditionele kunst & cultuur tot innovatieve nieuwe technieken en kunstvormen, cultuur snuiven doe je in Enschede!

Het kabinet heeft aangekondigd dat culturele locaties vanaf zaterdag 5 juni 2021 weer open mogen. Kijk voor actuele informatie over openingstijden en reserveren op de website van de desbetreffende culturele instelling.

Ik werk al bijna 11 jaar in Enschede en heb veel mogen genieten van het culturele aanbod van de stad. Een bezoek aan de Synagoge en een historische stadswandeling hebben me de schoonheid van de stad nog meer weten te waarderen. Tijd om je mee te nemen naar wat ik allemaal (nog meer) ontdekt heb.

Je hoofd leeg maken

Het bezoeken van theater zit van jongs af aan al in mijn aard. Als de theaterbrochures op de deurmat vielen, zocht ik gelijk een aantal voorstellingen uit om daar met mijn vader of mijn toenmalige vriend (nu man) naar toe te gaan. Voor mijn zus en mij was het vaste prik om ieder jaar naar een grote musicalproductie te gaan, een complete dag uit. Even weg uit mijn ‘gewone’ wereld en alleen maar achteroverleunen in die grote, zachte, traditionele rode theaterstoelen. Je hoofd leeg en je laten meenemen naar wat anderen voor je bedacht hebben…

Dat mis ik wel eens, je hoofd leeg maken, zeker in deze fase. Want ja, met twee kleine kinderen is het leven toch wel een stukje anders. Vooral drukker. Dan schieten soms dingen waar je eerder van genoot er snel bij in. Nu de jongens iets ouder zijn (3 en 5 jaar), wil ik hen graag een stukje cultuur meegeven. En waar kan dat nou mooier dan dichtbij huis? Op naar Enschede!

Tegenwoordig zie ik steeds meer de verbintenis tussen traditionele kunst & cultuur met innovatieve nieuwe technieken en kunstvormen, bijvoorbeeld lekker aan de slag gaan met robots en bibberbotjes.

De Museumfabriek Enschede

Museumfabriek Enschede

Interactief museum en de maakplaatsen

Ook 25 jaar geleden kon je zelf al aan de slag in musea. En zeg nou zelf, dat was toch wel het allerleukste aan het bezoeken van een museum met je ouders. Anno 2020 is het zelfs nog beter. De maakplaatsen bij De Museumfabriek en Tetem bieden zulke leuke en innovatieve workshops aan. Soms wou ik dat ik zelf nog een kind was. Ik zeg, op met de kids naar het museum en doe zelf ook lekker mee. Tip: lees ook de blog van Nadja over de Twentse Maakplaatsen in Enschede. Extra leuk is dat Tetem haar maakplaatsen afgelopen zomer heeft uitgebreid. Wat een toffe plek om naar toe te gaan!

Creativiteit en technologie?
Nou moet ik eerlijk zeggen dat niet alle vormen van cultuur aan mij besteed zijn, maar ik blijf me wel altijd verwonderen over de creativiteit van kunstenaars en artiesten. Als zij met hun werk bezig zijn, dan kan ik daar alleen maar veel bewondering voor hebben.

Wat niet iedereen zich wellicht altijd realiseert, is dat er in Enschede een bijzonder en dynamisch samenspel is tussen technologie, innovatie, creativiteit en kunst en cultuur. Maar ja, wat betekent dat eigenlijk allemaal? Ik neem je graag mee in deze bijzondere wereld en breng dit graag een beetje dichter bij jou.

Niet iedereen weet wat voor mooie culturele plekken Enschede te bieden heeft en welke (inter-)nationale top producties in de stad worden bedacht en gecreëerd.

Hier moet je zijn

In Enschede zitten 13 culturele instellingen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

Jeugdtheater Sonnevanck
Het pand van Sonnevanck ken je vast wel. Dat is namelijk het schattige pakhuisachtige gebouw, met die leuke poppenkast raampjes, welke je vanaf de Walstraat kunt zien. Wist je ook dat ze al twee keer de prestigieuze Gouden Krekel hebben gewonnen en dat ze de afgelopen 30 jaar 150 voorstellingen hebben gemaakt? Hun voorstellingen zijn te bezoeken bij Concordia en De Kleine Willem. Extra charmant is het om naar het intieme zaaltje van Theater Sonnevanck zelf te gaan.

Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede
Als je denkt aan Enschede kun je niet om het Wilminktheater en Muziekcentrum heen. Met vier locaties zijn zij de grootste speler in de stad op het gebied van theater en muziek. De Kleine Willem en Grote Kerk vallen namelijk ook onder de hoede van het Wilminktheater. Je staat er niet altijd bij stil, maar bij het neerzetten van een goede productie komt heel veel kijken. Ze beschikken onder andere over 1.000 theaterlampen, 500 dimmers en 500 schijnwerpers. Daarboven zorgen 32 verschillende kleurenfilters om sfeer te creëren in de zaal. Hier doen ze er alles aan om van jouw bezoek een echte beleving te maken. Dat doen ze overigens niet alleen voor jou, maar ook voor de artiesten en muzikanten. De kleedkamers zijn werkelijk een plaatje.

Tetem
Misschien heb je weleens gehoord van de Ozobot? Die komt van Tetem. Als je net zo als ik geïnteresseerd bent in alle nieuwe technieken, zoals robots, laser/3D printing en VR, dan moet je echt naar Tetem. Extra tof is hun robot die je voorziet van een kopje koffie en met een lekker chocolaatje welke uit de printer komt. Als de horeca weer open mag tenminste... Wil je liever iets vanuit huis doen? Ze hebben leuke [email protected] tips en kits en ze organiseren webinars.

  Kleedkamer Wilminktheater

  Kleedkamer Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

  Ontwerp Proef Eet Tetem

  Chocolade printen bij Tetem

  Zwijnenstal Sonnevanck Enschede

  Voorstelling Zwijnenstal van Sonnevanck

  De Museumfabriek
  Eigenlijk hoort iedere Twentenaar hier een keer geweest te zijn. Bij De Museumfabriek ga je op ontdekkingstocht in de Twentse (textiel)geschiedenis, ontdek je wat de natuur in petto heeft, kun je zelfs naar de sterren kijken en zelf creatief aan de slag in de Makerspace. Dit museum is echt voor alle leeftijden leuk. Wil je zelf aan de slag in de Makerspace, reserveer dan tijdig je plekje. Sowieso moet je het bezoek aan het museum in deze tijd reserveren.

  Rijksmuseum Twenthe
  Kun jij je verbeelding laten spreken? Vergaap je dan aan de kunstcollectie van het Rijksmuseum Twenthe. Voor wie dat niet weten, je ziet er niet alleen schilderijen, maar ze hebben ook regelmatig interactieve exposities, lezingen, een indrukwekkende zilverschatkamer, met een prachtig en bijzonder Hollands poppenhuis ingericht door Anna Maria Trip. Tijdens je bezoek kun je ook heerlijk neerstrijken in de prachtige binnentuin. Alleen daarom al is het museum een bezoek waard.

  Kaliber Kunstenschool
  Iets 'cultureels' doen hoeft niet per se alleen passief te zijn. Bij Kaliber geven ze de meest uiteenlopende workshops en cursussen om creatief en actief bezig te zijn. Denk bijvoorbeeld aan breakdancen, kleding maken, kleuterdans, producing en een instrument bespelen. De blokfluit kent iedereen natuurlijk, maar ooit gedacht aan het bespelen van een harp of cello? Je kunt hiervoor bij Kaliber terecht. Twijfel je wat bij jou past? Ze organiseren een paar keer per jaar een Open Huis. Houd onze kanalen goed in de gaten voor een update.

  De Museumfabriek Sterrenwacht Enschede

  Sterrenwacht bij De Museumfabriek

  Kaliber Kunstenschool Enschede

  Open Huis bij Kaliber in 2019

  Rijksmuseum Twenthe Enschede

  Het Rijksmuseum Twenthe

  Concordia Film | Theater | Beeldende kunst
  De naam zegt het al, het is eigenlijk de vraag wat je er niet kunt doen. Concordia organiseert zoveel tofs en blijft zichzelf constant vernieuwen. Klein voorbeeld is de hightech robot Cor die sinds kort voor hun pand aan de Langestraat staat. Daar vind je ook een unieke cadeauwinkel en hun expositieruimte. Aan de Oude Markt zit de prachtige theaterzaal, het allermooiste zaaltje van Nederland. Hier vind je ook het filmhuis. Het Vestzaktheater is tevens onderdeel van Concordia. Houd je van stand-up comedy en het ontdekken van nieuw talent? Houd dan hun agenda in de gaten.

  Bibliotheek Enschede
  Bij de bibliotheek kun je meer dan alleen boeken lezen en lenen. Naast het lenen van 'echte' boeken kun je er ook films, e-books en luisterboeken lenen. Ze organiseren vele workshops, hebben computerspreekuren en gaan in op het gebruik van gps systemen cursussen voor senioren. Heb je kids? Dan ken je vast het Mammacafé.

  Nederlandse Reisopera
  Wow, wat mogen Enschedeërs trots zijn op de toonaangevende Nederlandse Reisopera. Dat dit grote productiehuis in Enschede is gehuisvest, dat bewijst maar weer eens het sterke culturele karakter van de stad. Ik snap dat opera niet voor iedereen is weggelegd, maar dit is wel heel bijzonder! Daarbij maken ze opera heel laagdrempelig door ook familievoorstellingen te maken, ze hebben een kinderkoor en organiseren tours door hun atelier in de performance factory. Ook interessant voor diegene die net wat meer diepgang zoekt!

  Concordia

  De prachtige Bonbonnière van Concordia

  Nederlandse Reis Opera

  Nederlandse Reisopera

  Bibliotheek Enschede

  Bibliotheek Enschede

  Phion
  Dat Enschede echt een culturele stad is blijkt wel uit het feit dat het naast Amsterdam de enigste stad is waar zowel een opera als een orkest is gehuisvest. Phion (voorheen Orkest van het Oosten) heeft als doel om jou te laten ervaren hoe verrassend symfonische muziek kan zijn. Je hoeft daarvoor niet eens altijd naar een concertzaal en gaan ook samenwerkingen aan met musici uit andere muziekstromingen. Als je je eraan overgeeft zorgt dat voor hele bijzondere en vooral toffe ervaringen die je niet snel zult vergeten. Geloof mij!

  Wist je trouwens dat er in Enschede ook een conservatorium en kunstopleiding zit? Kijk vooral eens op de website van ArtEZ conservatorium AKI Academy of Art & Design.


  Synagoge

  In de volksmond staat de synagoge in Enschede bekend als de mooiste van West-Europa. De synagoge is in 1928 gebouwd in opdracht van textielfabrikant M.I. Menko, gebaseerd op het eerder gemaakte conceptontwerp van Karel de Bazel. In eerste instantie was er een kleinere synagoge in de binnenstad. Nieuwsgierig naar waar die stond? Je leest het in onze Geheimpjesblog. Eigenlijk zou iedereen die in Enschede woont of de synagoge een keer in al haar schoonheid moeten bewonderen.

  Heb je aanvullingen of andere culturele tips? Stuur ze vooral naar ons door!

  Orkest Van Het Oosten

  Phion

  Synagoge Enschede

  Synagoge

  Mis niks en volg ons ook op Instagram!
  Lizetbeek nl 04062019 51
  Geschreven door Content Manager Ellen

  Ellen is geboren in Ootmarsum, maar al ruim 13 jaar aan Enschede verbonden door studie en werk. Alle ins en outs van de stad zijn haar bekend en ze brengt dit met liefde aan jullie over. Daarnaast is ze moeder van Bram (5) en Julian (3).

  Deze blogs vinden anderen ook leuk

  Toon alle blogs