Door Content & Stories Laura
Blogfoto Laura - Uit in Enschede

Op stedentrip naar Enschede

Misschien is Enschede niet de eerste stad die in je opkomt als je op zoek bent naar een leuke bestemming voor jouw stedentrip in Nederland. Juist daarom zeg ik: kom naar Enschede en laat je verrassen! Ontdek de leukste stad van Oost-Nederland: Enschede. Enschede verveelt geen moment. Deze multiculturele studentenstad in Twente bruist volop. Honderden winkels, het gezelligste horecaplein, een agenda vol evenementen en talloze toffe uitjes. Of je nu voor een citytrip met z'n tweeën komt of met de hele familie, in Enschede zoek je de grens op én voel je je thuis.

De skyline van Enschede vanuit het Intercity Hotel. - Uit in Enschede
Essen gehen bei Novi in Enschede - Uit in Enschede
Koffie en taart van Frank & Charlie - Uit in Enschede

Ervaar onze winkelstraten en de Oude Markt

Honderden winkels in het Enschedese stadshart bieden shopaholics wat ze zoeken. Vertrouwde merken zoals Zara, Mango en Primark vind je aan het H.J. van Heekplein. Begin hier met je paskamerestafette en raak daarna geïnspireerd in de kleine straatjes van onze stad. De Haverstraatpassage, De Heurne, Walstraat en Zuiderhagen zitten vol unieke boetiekjes. Zo stel je jouw eigen stijl samen. Dat is winkelen op z'n Enschedees.

Genesteld tussen deze kleine straatjes ligt de Oude Markt. Daar ontmoeten fijnproevers de smaakmakers. Aan het plein liggen cafés en restaurants, met uitzicht op de Grote Kerk met zijn klokkentoren. Je bent op elk moment van de dag welkom. Pak een terrasje, bestel een broodje en geniet van de Twentse gastvrijheid. Op de Oude Markt klopt het hart van Enschede.

Mit Freunden auf dem Oude Markt in Enschede - Uit in Enschede
Gezin op het terras van Moeke op de Oude Markt - Uit in Enschede
Haverstraatpassage gevels Enschede - Uit in Enschede

Twentsche Foodhal en Performance Factory: altijd een verrassing

Eten bij de Twentsche Foodhal is altijd anders. Acht verschillende keukens serveren wereldse gerechten. Zij maken je lunch, borrel of diner tot echte food experience. Je kiest van een menu met eerlijke ingrediënten. En bij de bar bestel je natuurlijk een biertje van Enschedese brouwers zoals Stanislaus Brewskovitch. De keukens wisselen ook nog eens regelmatig. Zo blijft de Twentsche Foodhal steeds weer verrassen.

Ook de Performance Factory is verrassend. Je beleeft hier altijd iets nieuws. Deze talentenfabriek ten oosten van onze binnenstad bruist en borrelt. Creatieve ondernemers, zorg en welzijn, sport en cultuur zitten er onder één dak. Zin in iets nieuws én actiefs? Wat dacht je van skaten in Skatepark De Fabriek of klimmen bij Cube Bouldergym? Of doe een proefles padel, de snelst groeiende sport wereldwijd. Bij de Performance Factory stap je uit je comfort zone.

All you can eat Enschede - Uit in Enschede
Mit Kindern in der Twentsche Foodhal - Uit in Enschede
Twentsche Foodhal

Raak geïnspireerd in Roombeek

Roombeek inspireert iedereen. Deze wijk ten noorden van het centrum kreeg een heel nieuw gezicht na de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Architect Pi de Bruijn creëerde een plek voor wonen, werken, winkelen en cultuur. Hier bundelen Rijksmuseum Twenthe, De Museumfabriek, Tetem Kunstruimte en AKI/ArtEZ Academie voor Kunst & Design hun krachten. Het Rijksmuseum Twenthe biedt wisselende tentoonstellingen. Elke tentoonstelling vertelt over de cultuur in heden of verleden, met een hoofdrol voor kunstvoorwerpen en schilderijen. Iets verderop ligt doe-museum De Museumfabriek. Ontdek hier de 'samenhang der dingen'. Om de hoek verbindt kunstruimte Tetem moderne kunst en technologie in hun spraakmakende exposities. In Roombeek ligt oud en nieuw vertrouwd naast elkaar. Dat voel je.

Roombeek Cultuurpark Lonnekerspoorlaan Enschede - Uit in Enschede
Roombeek stapstenen Enschede - Uit in Enschede
Roombeek wandeling Enschede - Uit in Enschede
Roombeek

Aandachtstrekker aan de Prinsestraat

De mooiste synagoge van West-Europa staat in Enschede. Hij ligt aan de Prinsestraat, tussen de binnenstad en het Volkspark. Het gebedshuis wordt nog altijd gebruikt en is één van onze hoogtepunten. Met zijn drie koperen koepels trekt het al sinds 1928 ieders aandacht. Hoe het er van binnen uitziet? De synagoge opent graag de deuren. Bewonder hier de stijlenmix van art deco, Amsterdamse School en oriëntaalse stijl. Tijdens een rondleiding wijst een gids je op de bijzondere details. Glas-in-loodramen en Thora-rollen, symboliek en mozaïeken. Ondertussen leer je dat de Amsterdamse architect Karel de Bazel de synagoge ontwierp, in opdracht van de Enschedese textielfabrikant M.I. Menko. Ook fijn: speciaal voor kids past de gids zijn rondleiding aan. Dan kijken de jongste bezoekers zeker hun ogen uit.

Entdecke die Synagoge von Enschede - Uit in Enschede
Synagoge Enschede - mooiste Synagoge West-Europa - Uit in Enschede

Natuurgebied met militaire precisie

In natuurgebied Vliegveld Twenthe geniet je met militaire precisie van de natuur. Dit terrein ligt ten noorden van de stad. Tot 2016 werd het gebruikt als militair vliegveld. We gaven het gebied toen terug aan de natuur. Nu is het een plek voor vrije tijd. Wandel rond de oude start- en landingsbaan. Onderweg spot je in het struikgewas splitterboxen en bunkers. In de Tweede Wereldoorlog gebruikten ze deze splitterboxen om gevechtsvliegtuigen te verbergen. Even verderop liggen hangars in het bos verscholen. Erlangs slingert de Fliegerhorstroute. Deze fietsroute van 25 kilometer kreeg zijn naam van het vliegveld dat de Duitsers hier in 1940 aanlegden. Op de fiets kom je langs kunst, verhalen uit het verleden en natuur. Onderweg zie je markestenen en hoor je veldleeuweriken fluiten. Neem een pauze, beklim de uitkijktoren en stel je voor dat hier ooit vliegtuigmotoren ronkten.

Vliegveld Twenthe Enschede 2 - Uit in Enschede
Vliegveld Twenthe Enschede - kunstwerk Doppler - Uit in Enschede
Zwei Frauen unterwegs im Naturgebiet Flugbasis Twenthe in Enschede - Uit in Enschede
Vliegveld Twenthe

West-Enschede: een ontdekking op zich

Entertainment, natuur, architectuur én kunst. De westhoek van de stad is een ontdekking op zich. Je vindt er Universiteit Twente, de enige Nederlandse universiteit met een eigen campus. Verspreid over het voormalige landgoed Drienerlo liggen de gebouwen voor onderwijs, onderzoek en huisvesting tussen de bomen. Wandel de Architectuur & Kunst Route en loop in een uurtje langs Zilverling, Horst en Bastille. Tussendoor spot je kunstwerken in de buitenlucht. Na deze kennismaking wacht Go Planet Parc. Deze overdekte hal naast Station Kennispark is dé plek voor entertainment. Neem er duikles, stap in een e-kart, win met lastertag en pak een filmpje. Haal daarna nog een frisse neus bij Kristalbad. Dit natuurgebied ligt achter IJsbaan Twente, tussen het Twentekanaal en het spoor. Vroeger was het een plek voor borstcrawl en bommetje, nu een thuis voor watervogel en rustzoeker.

Kristalbad Enschede - Uit in Enschede

Wat zijn jouw tips of ontdekkingen in onze stad? Wij horen het graag via Facebook of Instagram. Mailen kan natuurlijk ook. Extra leuk: plaats je mooiste foto's van Enschede met #enschede op social media en wie weet zie je je foto terug op onze kanalen!

Blogfoto Laura - Uit in Enschede
Laura
Content & Stories

Laura is freelance copywriter en woont sinds 2008 in Enschede. Ze schrijft graag over reisbestemmingen, kunst, theater en boeken. Je kunt haar ook tegenkomen in de winkel van Concordia, waar ze één van de vaste gezichten is.