Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten

48 uur in Enschede

Leestijd 4-5 min
        Laura content en stories Enschede
      Geschreven door
Content & Stories Laura

Laat je binnen 48 uur verrassen door de allerleukste stad van Oost-Nederland: Enschede. Hier begint het.

Misschien is Enschede niet de eerste stad die in je opkomt als je op zoek bent naar een leuke bestemming voor jouw stedentrip in Nederland. Juist daarom zeg ik: kom naar Enschede en laat je verrassen! Ontdek de leukste stad van Oost-Nederland: Enschede. Enschede verveelt geen moment. Deze multiculturele studentenstad in Twente bruist volop. Honderden winkels, het gezelligste horecaplein, een agenda vol evenementen en talloze toffe uitjes. Of je nu voor een citytrip met z'n tweeën komt of met de hele familie, in Enschede zoek je de grens op én voel je je thuis.

        Skyline Enschede Laurens Kuipers
        Uit eten Novi Enschede
        Overnachten weekendje weg in Enschede UPark
        Frank Charlie lunch en lekkers Enschede

Ervaar onze winkelstraten en de Oude Markt

Honderden winkels in het Enschedese stadshart bieden shopaholics wat ze zoeken. Vertrouwde merken zoals Zara, Mango en Primark vind je aan het H.J. van Heekplein. Begin hier met je paskamerestafette en raak daarna geïnspireerd in de kleine straatjes van onze stad. De Haverstraatpassage, De Heurne, Walstraat en Zuiderhagen zitten vol unieke boetiekjes. Zo stel je jouw eigen stijl samen. Dat is winkelen op z'n Enschedees.

Genesteld tussen deze kleine straatjes ligt de Oude Markt. Daar ontmoeten fijnproevers de smaakmakers. Aan het plein liggen cafés en restaurants, met uitzicht op de Grote Kerk met zijn klokkentoren. Je bent op elk moment van de dag welkom. Pak een terrasje, bestel een broodje en geniet van de Twentse gastvrijheid. Op de Oude Markt klopt het hart van Enschede.

        Oude Markt in Enschede
        Oude Markt zonnig Enschede
        Vier de Zomer in Enschede vlaggetjes Langestraat
        Terrassen Oude Markt Enschede
        Haverstraatpassage gevels Enschede

Twentsche Foodhal en Performance Factory: altijd een verrassing

Eten bij de Twentsche Foodhal is altijd anders. Acht verschillende keukens serveren wereldse gerechten. Zij maken je lunch, borrel of diner tot echte food experience. Je kiest van een menu met eerlijke ingrediënten. En bij de bar bestel je natuurlijk een biertje van Enschedese brouwers zoals Stanislaus Brewskovitch en brouwerij Eanske. De keukens wisselen ook nog eens regelmatig. Zo blijft de Twentsche Foodhal steeds weer verrassen.

Ook de Performance Factory is verrassend. Je beleeft hier altijd iets nieuws. Deze talentenfabriek ten oosten van onze binnenstad bruist en borrelt. Creatieve ondernemers, zorg en welzijn, sport en cultuur zitten er onder één dak. Zin in iets nieuws én actiefs? Wat dacht je van skaten in Skatepark De Fabriek of klimmen bij Cube Bouldergym? Of doe een proefles padel, de snelst groeiende sport wereldwijd. Bij de Performance Factory stap je uit je comfort zone.

        Twentsche Foodhal borrelplank Enschede
        Twentsche Foodhal gezin Enschede

Raak geïnspireerd in Roombeek

Roombeek inspireert iedereen. Deze wijk ten noorden van het centrum kreeg een heel nieuw gezicht na de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Architect Pi de Bruijn creëerde een plek voor wonen, werken, winkelen en cultuur. Hier bundelen Rijksmuseum Twenthe, De Museumfabriek, Tetem Kunstruimte en AKI/ArtEZ Academie voor Kunst & Design hun krachten. Het Rijksmuseum Twenthe biedt wisselende tentoonstellingen. Elke tentoonstelling vertelt over de cultuur in heden of verleden, met een hoofdrol voor kunstvoorwerpen en schilderijen. Iets verderop ligt doe-museum De Museumfabriek. Ontdek hier de 'samenhang der dingen'. Om de hoek verbindt kunstruimte Tetem moderne kunst en technologie in hun spraakmakende exposities. In Roombeek ligt oud en nieuw vertrouwd naast elkaar. Dat voel je.

        Roombeek wandeling Enschede
        Roombeek wandeling Enschede 2
        Roombeek wandeling Enschede 3
        Roombeek Weekendje weg Enschede

Aandachtstrekker aan de Prinsestraat

De mooiste synagoge van West-Europa staat in Enschede. Hij ligt aan de Prinsestraat, tussen de binnenstad en het Volkspark. Het gebedshuis wordt nog altijd gebruikt en is één van onze hoogtepunten. Met zijn drie koperen koepels trekt het al sinds 1928 ieders aandacht. Hoe het er van binnen uitziet? De synagoge opent graag de deuren. Bewonder hier de stijlenmix van art deco, Amsterdamse School en oriëntaalse stijl. Tijdens een rondleiding wijst een gids je op de bijzondere details. Glas-in-loodramen en Thora-rollen, symboliek en mozaïeken. Ondertussen leer je dat de Amsterdamse architect Karel de Bazel de synagoge ontwierp, in opdracht van de Enschedese textielfabrikant M.I. Menko. Ook fijn: speciaal voor kids past de gids zijn rondleiding aan. Dan kijken de jongste bezoekers zeker hun ogen uit.

        Synagoge van Enschede
        Synagoge in Enschede

Natuurgebied met militaire precisie

In natuurgebied Vliegveld Twenthe geniet je met militaire precisie van de natuur. Dit terrein ligt ten noorden van de stad. Tot 2016 werd het gebruikt als militair vliegveld. We gaven het gebied toen terug aan de natuur. Nu is het een plek voor vrije tijd. Wandel rond de oude start- en landingsbaan. Onderweg spot je in het struikgewas splitterboxen en bunkers. In de Tweede Wereldoorlog gebruikten ze deze splitterboxen om gevechtsvliegtuigen te verbergen. Even verderop liggen hangars in het bos verscholen. Erlangs slingert de Fliegerhorstroute. Deze fietsroute van 25 kilometer kreeg zijn naam van het vliegveld dat de Duitsers hier in 1940 aanlegden. Op de fiets kom je langs kunst, verhalen uit het verleden en natuur. Onderweg zie je markestenen en hoor je veldleeuweriken fluiten. Neem een pauze, beklim de uitkijktoren en stel je voor dat hier ooit vliegtuigmotoren ronkten.

        Vliegveld Twenthe natuurgebied
        Vliegveld Twenthe wandeling

West-Enschede: een ontdekking op zich

Entertainment, natuur, architectuur én kunst. De westhoek van de stad is een ontdekking op zich. Je vindt er Universiteit Twente, de enige Nederlandse universiteit met een eigen campus. Verspreid over het voormalige landgoed Drienerlo liggen de gebouwen voor onderwijs, onderzoek en huisvesting tussen de bomen. Wandel de Architectuur & Kunst Route en loop in een uurtje langs Zilverling, Horst en Bastille. Tussendoor spot je kunstwerken in de buitenlucht. Na deze kennismaking wacht Go Planet Parc. Deze overdekte hal naast Station Kennispark is dé plek voor entertainment. Neem er duikles, stap in een e-kart, win met lastertag en pak een filmpje. Haal daarna nog een frisse neus bij Kristalbad. Dit natuurgebied ligt achter IJsbaan Twente, tussen het Twentekanaal en het spoor. Vroeger was het een plek voor borstcrawl en bommetje, nu een thuis voor watervogel en rustzoeker.

        Kristalbad Enschede Hengelo

Tip ons!

Wat zijn jouw tips of ontdekkingen in onze stad? Wij horen het graag via Facebook of Instagram. Mailen kan natuurlijk ook. Extra leuk: plaats je mooiste foto's van Enschede met #enschede op social media en wie weet zie je je foto terug op onze kanalen!

        Laura content en stories Enschede
Geschreven door Content & Stories Laura

Laura is freelance copywriter en woont sinds 2008 in Enschede. Ze schrijft graag over reisbestemmingen, kunst, theater en boeken. Je kunt haar ook tegenkomen in de winkel van Concordia, waar ze één van de vaste gezichten is.

Deze blogs vinden anderen ook leuk

Toon alle blogs