Door Social Media & Content Marketeer Bo
 - Uit in Enschede

Kleine straatjes van Enschede

Welkom in de grootste en gezelligste winkelstad van het oosten! Dé place to be voor alle shopliefhebbers. In Enschede vind je de bekende grote winkelketens in de Kalanderstraat en rondom het H.J. van Heekplein. Maar laten we eerlijk zijn: lokale winkels en boetiekjes maken een stad echt uniek. Sla eens een keertje onverwachts rechts- of linksaf. Dan kom je de échte pareltjes tegen. De schatrijke winkelstraatjes lopen als een slinger door de binnenstad, de een nog verrassender dan de ander. Ga je mee?

Ontdek de verrassende Heurne

Als je al aan het winkelen bent in Enschede, is deze straat maar een paar voetstappen van je verwijderd. Deze straat zit vol verborgen pareltjes, als je ze maar weet te vinden! In De Heurne vind je enkele échte Enschedese zaken die er al jaren zitten. Bij Willemientje kun je al ruim 40 jaar terecht voor een uitgebreide lunch, lekkere borrel of goede hap. Extra handig om te weten: ze hebben ook veel vega en vegan opties. Bertus Workel is al ruim 50 jaar hét creatieve warenhuis van Enschede, een paradijs voor iedereen die gek is op feestartikelen en hobbymaterialen. Pico Women is ook al ruim 40 jaar een echt begrip in de regio en is een van de mooiste (dames)winkels in de binnenstad; hier kun je naar hartenlust shoppen.

Vlakbij Bertus Workel en Pico Women vind je 2x Heel Bijzonder: een lunchroom en cookie dough bar en een prachtige woonwinkel. Leuk om te weten: ze hebben ook een verborgen binnentuin. Zin in wat lekkers? Ga dan even langs bij Creperie het Striekiezer. Hun menukaart staat bomvol crêpes, poffertjes, pannenkoeken en wafels; zowel voor de zoetekauwen als hartige liefhebbers. Natuurlijk heeft De Heurne nog veel meer te bieden. Zo vind je er onder andere Intertoys, hardloopspeciaalzaak Run Enschede, tweedehandszaak Appel en Ei en nog veel meer. Kom langs en ontdek het zelf zou ik zeggen.

Ben je klaar met winkelen? Dan heb ik een leuke tip! Als je namelijk De Heurne uitloopt en de Oldenzaalsestraat oversteekt kom je bij de Twentsche Foodhal uit. Eén van mijn favoriete plekken voor een hapje en een drankje.

Binnentuin Heel Bijzonder De Heurne horeca Enschede - Uit in Enschede
De Heurne van bovenaf in de binnenstad van Enschede. - Uit in Enschede
Bertus Workel an De Heurne in Enschede. - Uit in Enschede
De Heurne

Eeuwenlang bruisende Haverstraatpassage

Vanaf De Heurne loop je zo naar een van de oudste winkelstraten van Nederland: de Haverstraatpassage, een straat waar het al eeuwenlang bruist. Als je op zoek bent naar hele leuke unieke Enschedese hotspots en de Enschedese sfeer wilt proeven, dan zit je hier helemaal goed. Deze straat barst van de unieke winkels en horecazaakjes van lokale ondernemers. Hier word je altijd hartelijk ontvangen en geholpen met de grootste Twentse glimlach. Vergeet ook niet naar boven te kijken, want de typische Nederlandse gevels zijn overal te zien.

De Haverstraatpassage is dé perfecte winkelstraat voor mannen, de straat barst namelijk van de mannenwinkels. KLOF is zeker een grote aanrader als het daarop aankomt, maar ook Manchet en Jawel (hier hebben ze ook dameskleding) mag je niet overslaan. Uiteraard zijn er ook fijne boetiekjes voor vrouwen: neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Scooter, Entree Store, Rosee, of Roseberyl. Interieurshoppen doe je bij Goods4Home en Mevrouw Janne. Voor prachtige lingerie ben je bij Lincherie aan het juiste adres. Strijk neer bij de Broodbode of bij ETN Saladebar voor een heerlijke lunch en 's avonds kun je jezelf in de watten leggen bij Trattoria Sapori e Ricordi, alsof je je in Italië waant. Deze straat heeft écht alles.

Twee vriendinnen drinken een koffie en winkelen in de Haverstraatpassage in Enschede. - Uit in Enschede
Woonwinkel Goods4Home in de Haverstraatpassage in Enschede. - Uit in Enschede
Monumentale gevel van De Broodbode in de Haverstraatpassage in Enschede. - Uit in Enschede
Haverstraatpassage

De meest veelzijdige Walstraat

Als je vanuit de Haverstraatpassage de Oude Markt oversteekt en naar rechts buigt, loop je zo in een van de oudste horecastraatjes van Enschede. Vroeger liep hier een stadswal, tussen de binnen- en de buitengracht. Deze stadswal liep er rond 1600. Tegenwoordig is het misschien wel de meest veelzijdige straat in de binnenstad. Eigenlijk heeft deze straat alles. Wil je naar het theater, bezoek dan het Vestzaktheater: een van de kleinste theaters van Nederland. Ben je met de kids? Dan moet je zeker even de agenda van Jeugdtheater Sonnevanck bekijken! Houd je van kunst? Breng dan eens een bezoekje aan Fotogalerie Objektief of Beeld & Aambeeld. En niet te vergeten: het intieme Jazzpodium de Tor voor prachtige muzikale avonden.

Dat is nog niet alles! Op de helft van de Walstraat kom je namelijk misschien wel het mooiste uitzicht van de binnenstad tegen. Vanaf de Walstraat kijk je namelijk tegen de indrukwekkende achterkant van de Jacobuskerk aan. Je maakt dit plaatje helemaal compleet als je bij Galerie Nouverture doorloopt (zie foto hieronder). Dan kom je namelijk in de prachtige theatertuin achter Bardot, waar je je even in Zuid-Europa waant door het prachtige uitzicht op de zijkant van de kerk.

De straat barst verder van de meest fijne, gezellige en intieme restaurants met eten uit verschillende windrichtingen. Ga op Zuid-Amerikaanse reis bij Carlina's of proef Spanje bij Los Sueños, geniet uitgebreid van streekproducten bij Lovely Local, voel je thuis bij Bistro Dreams of de Kleine Bistro, eet de beste spareribs bij de Ouwe Compagnie of laat je verrassen door Arabisch/Libanees eten bij Mazza. Maak het compleet met een drankje bij Mood. Vergeet ook niet even binnen te lopen bij T Hooge Huys voor leuke hebbedingen.

Als klap op de vuurpijl vind je in deze straat ook het enige échte homocafé van Enschede: Stonewall. Dit is zelfs nog maar een greep uit alles wat deze straat te bieden heeft en dan heb je de prachtige gebouwen en gevels nog niet eens gezien. Kortom: je kunt de Walstraat echt niet overslaan tijdens een bezoekje aan onze stad!

Verrassende binnentuin van Bardot in de binnenstad van Enschede met op de achtergrond de Jacobuskerk. - Uit in Enschede
Galerie Nouverture Walstraat goudsmid winkelen in Enschede. - Uit in Enschede
De gezellige Walstraat in Enschede met authentieke gevels en lokale parels. - Uit in Enschede
Walstraat

De unieke Zuiderhagen

Loop je vanaf de Walstraat één straat verder, dan kom je in Zuiderhagen. Deze straat verbindt het noorden van de binnenstad met H.J. van Heekplein en is vernoemd naar de haag die vroeger als verdedigingsmiddel om de stad liep. Van die haag is tegenwoordig niets meer te zien, maar de straat is zeker een bezoekje waard! Deze straat verrast je bij elke stap. In Zuiderhagen vind je bijvoorbeeld de enige echte spellenwinkel van Enschede: Comicasa. Als je op zoek bent naar een leuk spel of uniek cadeau, is dit zeker een winkel voor jou. Vlak naast Comicasa zit een van de nieuwste hotspots van de stad: Wonder & Melon. Deze conceptstore verkoopt allerlei gave dingen voor in huis, maar heeft ook unieke kinderitems. Andere leuke hotspots zijn: het Gouden Randje (de schattigste theewinkel ooit), Achai (de beste bubbletea van de stad) en Toko Switi (een kleine Surinaamse toko, waar ze op vrijdag en zaterdag ook heerlijke gerechten verkopen).

Heb je inmiddels al een beetje trek gekregen? Dat komt goed uit! Op de helft van Zuiderhagen vind je namelijk een kruising met drie hele leuke horecazaken. Stoet staat bekend om de gezellige sfeer en echte Twentse broodjes, bij Mrs. Brown zit je helemaal goed voor een koffie met wat lekkers en het nieuwe Douwe Egberts Café is een fijne plek om te meeten, studeren of te werken. Let op: voor een werk/studieplek bij het Douwe Egberts Café wordt een vergoeding van 1,80 euro per uur gevraagd.

Interieur van de winkel Wonder & Melon - Enschede - Uit in Enschede
Terrasse von Stoet - Uit in Enschede
Een doorkijkje in de Zuiderhagen bij Mrs. Brown. - Uit in Enschede
Zuiderhagen

Schatrijke straatjes alom

Natuurlijk zijn dit niet de enige leuke gezellige kleine straatjes in de stad. Als je steeds een andere kant op gaat in de binnenstad, dwaal je zo door alle schatrijke straatjes en sfeervolle steegjes. Bezoek bijvoorbeeld de Bolwerkstraat en Stadsgravenstraat voor leuke cafés in de binnenstad en Stanislaus Brewskovitch, dé stadsbrouwerij van Enschede, loop door naar Noorderhagen voor Bistro & Wijnbar Bruut (tip: ze hebben een hele leuk dakterras), en sla ook zeker niet de Windbrugstraat over voor een van de nieuwste hotspots in de stad: Frank & Charlie. In de Korte Hengelosestraat en de Korte Haaksbergerstraat vind je ook allerlei verschillende verrassende lokale winkeltjes en fijne restaurants. En het Willem Wilminkplein is een perfecte plek om even bij te komen.

Enschede barst dus van de leuke kleine straatjes in de binnenstad! Natuurlijk kon ik niet alle locaties in al deze leuke straatjes opnoemen dus ga er vooral zelf op uit. Wil je nu meer weten over de leuke straatjes of verborgen pareltjes in de binnenstad? Dat kan met een stadswandeling.

Het Willem Wilminkplein met gras en fontein in de binnenstad van Enschede. - Uit in Enschede
Lunchen bij Frank & Charlie in de binnenstad van Enschede. - Uit in Enschede
Stanislaus Brewskovitch in Enschede von außen - Uit in Enschede
Schatrijke straatjes en pleinen

Heb jij nog meer tips? Laat het ons weten en stuur ons een berichtje via Facebook of Instagram! Mailen kan natuurlijk ook.

 - Uit in Enschede
Bo
Social Media & Content Marketeer

Bo is enkele jaren geleden vanuit het midden van het land naar Enschede verhuisd en raakt elke dag steeds weer een beetje meer verliefd op de stad. Ze laat je graag kennismaken met alle leuke winkels, fijne restaurants en andere gave plekken en vertelt je graag hoe Enschede écht is.