Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten

12x dit maakt Enschede uniek

Leestijd 4-5 min
Bo Enschede blog tipsGeschreven door
Social Media & Content Marketeer Bo

Een stad waar het 365 dagen per jaar bruist, maar wat maakt Enschede nu écht uniek? Je leest het hier!

"Enschede? Dat ligt toch ver in het oosten ergens en praten ze daar niet allemaal heel plat?" - "Wat is er nu leuk aan Enschede dan?" - "Wat moet je helemaal in Enschede joh?". Zomaar wat opmerkingen die je regelmatig kunt verwachten als je zegt dat je in Enschede woont. Vooral als je, net als ik, vanuit Midden Nederland naar Enschede bent verhuisd en niet meer bent weggegaan. Enschede is fantastisch, boeiend, gezellig, enorm verrassend én verveelt geen moment. Met 160.000 inwoners is Enschede de grootste stad van Oost-Nederland en Overijssel. Enschede staat zelfs op plaats 14 van grootste gemeenten in Nederland. Een stad waar het 365 dagen per jaar bruist, maar wat maakt Enschede nu écht uniek? Je leest het hier!

        Bardot binnentuin Enschede
        Skyline Enschede Laurens Kuipers
        Roombeek Weekendje weg Enschede

1. Anders dan anders

Ware schoonheid zit van binnen. Dat geldt zeker voor Enschede. We hebben geen prachtig bewaarde binnenstad of tientallen eeuwenoude gebouwen, maar Enschede is zeker een enorm historische stad die gebouwd is op stoom en strijd. Want beschrijf je Enschede, dan beschrijf je de veerkracht van de stad: in Enschede worden namelijk grote tegenslagen overwonnen en crisissen benut. De stad overleefde o.a. de opkomst én teloorgang van de textielindustrie tussen de 18e en 20e eeuw, drie stadsbranden, de wereldwijde economische crisis, tientallen verwoestingen en bombardementen tijdens de Tachtigjarige Oorlog en Tweede Wereldoorlog en de meest recente en gevoelige ramp uit de geschiedenis: de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Enschede is een stad die altijd weer opstaat, tomeloze veerkracht maakte Enschede tot de stad die ze nu is.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Enschede? Boek dan een historische stadswandeling en laat een stadsgids je alles vertellen.

        Binnenstad Oude Markt historie geschiedenis Enschede

Oude foto van de binnenstad van Enschede in de jaren 80

        Parkeren Oude Markt Enschede binnenstad 1958

Parkeren op de Oude Markt in 1958

Enschede textielarbeiders

Enschede textielfabriek

        Stadsbrand Enschede 1862

Stadsbrand herdenkingssteen

        Monument Vuurwerkramp Enschede Roombeek

Monument vuurwerkramp Roombeek

2. Een unieke én gezellige (binnen)stad

Enschede bruist 365 dagen per jaar. Komt het niet door de shoppende Nederlanders en Duitsers, dan komt het wel door de bomvolle terrasjes op het gezelligste horecaplein van Oost-Nederland: de Oude Markt. De Oude Markt is misschien wel het epicentrum van de stad. Zodra het mooi weer is, verzamelt heel Enschede zich hier op de terrassen. Een fijne plek om te genieten van heerlijke hapjes en drankjes en om ongegeneerd mensen te kijken. Wil je winkelen? Dat kan natuurlijk ook! Enschede heeft honderden lokale winkels en winkelketens waar je eindeloos kunt shoppen. Wil je even bij komen? De stad barst van de horeca hotspots waar je op elk moment van de dag terecht kunt. Ook cultuurliefhebbers kunnen hun hart op in de stad. Laat je meeslepen door muziek en theater, geniet van de rijke collecties van de musea, pak een filmpje of laat je inspireren bij de vele broedplaatsen. Enschede is buiten de Randstad zelfs de enige stad met zo'n scala aan culturele voorzieningen. Dit komt o.a. door zes landelijk gefinancierde instellingen waaronder een orkest, reisopera, jeugdtheater, museum, kunstgalerie en kunstenaarsinitiatief. Waar je ook bent in de stad, er is altijd een uitgebreid aanbod aan horeca, evenementen, cultuur en winkels binnen handbereik.

Vier de Zomer Enschede

Enschedese binnenstad

Winkelen in Enschede

Winkelen op H.J. van Heekplein

        Haverstraatpassage gevels Enschede

Haverstraatpassage - een van de oudste winkelstraten van Nederland

        Vier de Zomer strandstoel Enschede Oude Markt

Zomer in Enschede

        Terras Oude Markt Enschede

Terrasje pakken?

        Twentsche Foodhal borrelplank Enschede

Heerlijk eten door de hele stad

3. Technologische, innovatieve en creatieve stad

Enschede is dé plek voor technologie, innovatie en creativiteit. Op alle mogelijke vlakken die je je kunt bedenken. Niets is deze stad te gek als het gaat om bijzondere uitvindingen, gave projecten, baanbrekende onderzoeken en wereldwijde toepassingen. Enschede ligt centraler in Europa dan de Randstad, dus er zijn volop mogelijkheden hier. Een stad vol technisch talent, knappe koppen en gouden handjes die 365 dagen per jaar werken aan de wereld van morgen. Zo zijn er in de afgelopen decennia al meer dan 700 bedrijven ontstaan in Enschede. Elk jaar komen daar 50 tot 60 nieuwe start-ups bij. Onder die enorme lijst met start-ups zitten ook grote bedrijven, waaronder Thuisbezorgd en Booking.com. Op Kennispark Twente, de innovatiecampus, vind je zeven onderzoeksinstituten met wereldfaam. Voorbeeld is het MESA+ Nanolab, een van de meest geavanceerde nanotechnologie onderzoeksinstituten ter wereld of Space053, hét drone- en kenniscentrum van West-Europa. Ook barst de stad van de creatieve broedplaatsen, waar elke dag talloze vernieuwende initiatieven ontstaan. Ga vooral langs en neem een kijkje in de toekomst!

Space53 dronecentrum Enschede

Dronehoofdstad van Europa

        Xsens kennispark Enschede

Honderden startups

        Enschede Textielstad

Enschede textielstad

Gogbot Enschede

GOGBOT

4. Evenementenstad

Enschede is een echte evenementenstad, jaarlijks worden er zelfs ongeveer 400 evenementen georganiseerd in en rondom de stad. De agenda staat het hele jaar vol evenementen. Van culturele festivals zoals Kunst in het Volkspark en Museumnacht tot sportieve events zoals de Enschede Marathon, de oudste marathon van Nederland. Ook is Enschede het thuis van het wereldberoemde hippische evenement Military Boekelo-Enschede. Voor muziekliefhebbers hebben we o.a. prachtige festivals zoals Freshtival, Hardfest, Onder de Radar en Tuckerville. Gek op lekker eten? Door het jaar heen zijn er prachtige gastronomische evenementen zoals bierfestivals en de culinaire Proef Eet. In de wintermaanden verandert de hele binnenstad in een winters spektakel voor Winter Wonderland.

Ook hebben we in Enschede in het verleden ook al een flink aantal grote evenementen mogen organiseren:

 • 2010: TMF Awards
 • 2012: Serious Request
  --> zelfs de meest succesvolle editie van allemaal
 • 2015: The Passion
  --> de editie in Enschede heeft de meeste kijkers allertijden
 • 2017: EK Vrouwenvoetbal, halve finale en finale, welke de Oranje Leeuwinnen wonnen
 • 2019: TROS Sterren Muziekfeest op het plein


Benieuwd naar alle evenementen in Enschede? Kijk dan hier.

        Military Boekelo Enschede

Military Boekelo-Enschede

        Museumnacht Enschede

Museumnacht

        Freshtival weekend Enschede

Freshtival

        Proef Eet in Enschede

Proef Eet

        Winter Wonderland in Enschede

Winter Wonderland

5. Volop rust en ruimte in de groenste stad van Nederland

Wist je dat Enschede de groenste stad van Nederland is? Maar liefst 51 procent van de stad bestaat uit groen, dat is hier ruim 221 vierkante meter groen per inwoner. Enschede staat wereldwijd zelfs op plek 19 van groenste steden ter wereld! Je bent vanuit de stad nooit langer dan een kwartier verwijderd van natuur.

In Enschede ligt de natuur dus steeds om de hoek. Door de de hele stad vind je 10 stadsparken; stuk voor stuk groene oases met allemaal hun eigen charme. Laat je de binnenstad achter, dan vind je aan de stadsrand prachtige landgoederen en buitengebieden. Geniet van de fijne fietsroutes door de Twentse bossen of geniet tijdens een wandeling van de stilte en maak je hoofd leeg. Waar je ook heen gaat, je bent omringd door groen.

Het Twentse coulisselandschap is verrassend mooi en veelzijdig. Ga naar buiten en laat je verrassen. Hier vind je alle wandel- en fietsroutes, natuurgebieden, parken en groene activiteiten op een rij.

Volkspark Enschede

Volkspark - het oudste Volkspark van Nederland

Volkspark zomer Enschede
        Mooie groene wandelroutes in Enschede

Buitengebieden

Ledeboerpark Enschede

Abraham Ledeboerpark

6. Multiculturele studentenstad

Veel mensen weten niet dat Enschede een echte studentenstad is. Hier studeren ruim 30.000 studenten aan Universiteit Twente, hogeschool Saxion, AKI Art & Design en ArtEZ (conservatorium en kunstacademie) en ROC van Twente. In de stad zijn er zelfs meer dan 100 studenten-, cultuur-, sport- en studieverenigingen. Voor alle studenten is er een groot studentenplatform: Study in Enschede. Naast de studenten heeft Enschede ongeveer 160.000 inwoners van meer dan 160 verschillende nationaliteiten. Extra leuk: van alle inwoners is bijna 40% jonger dan 27 jaar!

Vrienden Oude Markt Enschede

Oude Markt

        Shoppen op de Oude Markt Enschede

Shoppen op de Oude Markt

        Spacebar Enschede Stationsplein

Drankjes in de Spacebar

        Studenten Pakkerij Enschede Studentenvereniging

Studentenverenigingen in de Pakkerij

7. Twentse noaberschap

Lekker no-nonsens die Tukkers. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg hier. Meer geven dan ontvangen is iets wat elke Twentenaar herkent. Helpen zit in het Twentse bloed, ze zijn altijd bereid om bij te springen zonder er iets voor terug te verwachten. Dat is het Twentse Noaberschap. Noabers helpen elkaar, zo is het nu eenmaal. Hier kun je van elkaar 'op an'.

In Enschede (en heel Twente) zijn mensen van nature verder ook enorm gastvrij, laagdrempelig en open. Enschedeërs zullen niet gauw arrogant doen of van de hoogste toren blazen. Nee, hier zijn ze nuchter en bescheiden. Ze leven met beide benen op de grond. Misschien zijn ze hier wel té bescheiden: "Enschede is wel een leuke gezellige stad hoor', zeggen inwoners vaak tegen bezoekers die de stad nog niet kennen. Terwijl Enschede oprecht écht een fantastisch gezellige stad is en daar mogen ze best trots op zijn. Misschien dat door die bescheidenheid Enschede nog wel zo'n vrijwel onontdekte stad voor veel Nederlanders is...

        Grolsch Veste FC Twente Enschede

8. Mooiste synagoge van West-Europa

De synagoge in Enschede hoort thuis in hetzelfde rijtje als de Dom in Utrecht en de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht. Het is één van de dertien beeldbepalende kerken die samen het grootste museum van Nederland vormen. Symbolische mozaïeken, wervelend smeedwerk en prachtige versieringen maken de synagoge in Enschede tot de mooiste synagoge van West-Europa. Het gebouw werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de Nederlandse architect Karel de Bazel. Een hoogtepunt is de grote sjoel met de negen meter hoge koepel en een enorm bronzen lichtkroon. Het meest unieke aan de synagoge? Dat vrijwel het hele interieur, met alle kostbare items, de Tweede Wereldoorlog ongeschonden heeft doorstaan.

Wil je de synagoge bezoeken? Kijk dan hier voor meer informatie.

Synagoge Enschede

Mooiste synagoge van West-Europa

        Synagoge van Enschede

Synagoge bezoeken

Weekendje Weg Cultuur Synagoge Enschede

Synagoge

9. Duitsland om de hoek

Enschede is de grootste Nederlandse stad direct aan de Duitse grens. Enschede staat daarom ook wel bekend als de meest Duitse stad van het land. De ligging van onze stad, zo dichtbij de grens, biedt echter enorm veel kansen en mogelijkheden. Natuurlijk op het gebied van werkgelegenheid, maar ook op het gebied van vrije tijd. Op zaterdagen is ruim 30% van alle bezoekers in Enschede afkomstig uit Duitsland. Duitsers komen namelijk erg graag naar Enschede om te shoppen en voor de grote zaterdagmarkt (de grootste van Oost-Nederland). En andersom gaan we vanuit Enschede natuurlijk ook wel eens over de grens voor boodschappen of dagjes uit, zoals een dagje Münster of naar een van de andere grenssteden. Voor alle Duitse bezoekers is er een uitgebreide Duitse website, waar het complete aanbod van de stad op te vinden is.

        Duiters zaterdagmarkt Enschede

10. Twentse taal

Denk je aan Twente, dan denken velen aan het leuke Twentse dialect, wat je hier niet moet vergelijken met Achterhoeks! Iedereen kent de mooie lange O, wanneer mensen uit Twente de woorden cola of Hengelo moeten uitspreken. Overal in de regio wordt Twents gesproken, maar sprake van één dialect is er niet. Woorden kunnen namelijk per dorp of stad verschillen. Toch weet iedereen elkaar wel te begrijpen!

Omdat het wel zo leuk is om 'een klean betken Twents' te verstaan en te praten:

 • Eanske - Enschede
 • Hartelijk welkom - Mooi da'j d'r bint
 • Dat is onmeunig lekker - Dat is heel erg lekker
 • Ik ben niet goed te pas - Ik voel me niet zo lekker
 • Oeps, ik heb gesopt - Oeps, ik heb geknoeid
 • Ik ben nog niet overtuigd - Joa joa
 • Het komt allemaal goed - Kieken wat 't wordt
 • Je moet aanmaken - Je moet opschieten
 • Mijn handen pikken - Mijn handen zijn plakkerig
 • Sloffe chips en koekjes - De chips en koekjes zijn oud en zacht geworden
 • Kraamschudden (of beter Kroamschudd'n) - Op kraambezoek gaan
 • Kats - totaal, volkomen of helemaal
 • Otto - kliko

Wil je nog meer woorden of zinnen horen? Kom dan vooral naar Enschede! Dan hoor je ze vanzelf.

11. Wist je ook al dat:

 • Enschede vroeger grachten had? De binnengracht liep door de Stadsgravenstraat en de buitengracht door Noorder- en Zuiderhagen.
 • WIFI is uitgevonden in Enschede?
 • Je geen patatje met Joppiesaus had kunnen eten, zonder Annie's snackbar in Glanerbrug (Gemeente Enschede)?
 • Enschede de stad is waar het voetballen in Nederland is begonnen?
 • De bijnaam van Enschede Krekkelstad is, vernoemd naar het koekje de krekkel die hier veelvuldig werd gemaakt?
 • De parken in de stad zijn aangelegd door textielfabrikanten, speciaal voor alle arbeiders in de stad?
 • Enschede in 2020 is uitgeroepen tot beste Grote Fietsgemeente van Nederland?
 • Je in de Marktstraat over de overblijfselen van een oude stadspoort loopt?
 • Enschede meerdere eigen lokale bierbrouwerijen heeft, zoals Stanislaus Brewskovitch en Brouwerij Eanske?
 • Er meer dan 30 geheimpjes verborgen zitten in de stad? Je vindt ze allemaal op onze blog!
 • De Alphatoren in Enschede is met 101 meter het hoogste gebouw in Enschede en Overijssel is?
 • Je hier kennis kunt maken met het verhaal van Enschede?
 • Münster (Duitsland), Palo Alto (VS) en Dalian (China) partnersteden zijn van Enschede?
 • Enschede in 2025 700 jaar bestaat?
        Uitzicht vanaf Alphatoren Enschede

Uitzicht vanaf de Alphatoren

        Oude Markt zonnig Enschede

De altijd gezellige Oude Markt

Stanislaus Brewskovitch Enschede

Stanislaus Brewskovitch

Patat friet Enschede

Joppiesaus uit gemeente Enschede

12. Enschede bucketlist

Er is ontzettend veel te doen in Enschede, maar waar moet je beginnen? Wil je jezelf echt onderdompelen in alles wat Enschede te bieden heeft? Dan is dé Enschede bucketlist echt iets voor jou. 52 typische Enschedese dingen die je eigenlijk gedaan moet hebben. Misschien wat te veel voor tijdens een citytrip naar Enschede, maar dan heb je genoeg redenen om terug te komen!

Bekijk de enige echte Enschede Bucketlist hier.

Bekijk Enschede op social media

Ben je benieuwd wat Enschede nog meer te bieden heeft? Volg ons dan ook op Facebook of Instagram.

Bo Enschede blog tips
Geschreven door Social Media & Content Marketeer Bo

Bo is enkele jaren geleden vanuit het midden van het land naar Enschede verhuisd en raakt elke dag steeds weer een beetje meer verliefd op de stad. Ze laat je graag kennismaken met alle leuke winkels, fijne restaurants en andere gave plekken en vertelt je graag hoe Enschede écht is.

Deze blogs vinden anderen ook leuk

Toon alle blogs