Door Social Media & Content Marketeer Bo
 - Uit in Enschede

Uniek Enschede

"Enschede? Dat ligt toch ver in het oosten ergens en praten ze daar niet allemaal heel plat?" - "Wat is er nu leuk aan Enschede dan?" - "Wat moet je helemaal in Enschede joh?". Zomaar wat opmerkingen die je regelmatig kunt verwachten als je zegt dat je in Enschede woont. Vooral als je, net als ik, vanuit Midden Nederland naar Enschede bent verhuisd en niet meer bent weggegaan. Enschede is fantastisch, gezellig en enorm verrassend. Met 160.000 inwoners is Enschede de grootste stad van Oost-Nederland en Overijssel.

Een stad waar het 365 dagen per jaar bruist, maar wat maakt Enschede nu écht uniek? Je leest het hier!

Roombeek Kulturpark Enschede - Uit in Enschede
Drie zussen in de binnentuin/theatertuin van restaurant Bardot in Enschede - Uit in Enschede
De skyline van Enschede vanuit het Intercity Hotel. - Uit in Enschede

1. Anders dan anders

Ware schoonheid zit van binnen. Dat geldt zeker voor Enschede. We hebben geen prachtig bewaarde binnenstad of tientallen eeuwenoude gebouwen, maar Enschede is zeker een enorm historische stad die gebouwd is op stoom en strijd. Want beschrijf je Enschede, dan beschrijf je de veerkracht van de stad: in Enschede worden namelijk grote tegenslagen overwonnen en crisissen benut. De stad overleefde o.a. de opkomst én teloorgang van de textielindustrie tussen de 18e en 20e eeuw, drie stadsbranden, de wereldwijde economische crisis, tientallen verwoestingen en bombardementen tijdens de Tachtigjarige Oorlog en Tweede Wereldoorlog en de meest recente en gevoelige ramp uit de geschiedenis: de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Enschede is een stad die altijd weer opstaat, tomeloze veerkracht maakte Enschede tot de stad die ze nu is.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Enschede? Boek dan een historische stadswandeling en laat een stadsgids je alles vertellen.

2. Een unieke én gezellige (binnen)stad

Enschede bruist 365 dagen per jaar. Komt het niet door de shoppende Nederlanders en Duitsers, dan komt het wel door de bomvolle terrasjes op het gezelligste horecaplein van Oost-Nederland: de Oude Markt. De Oude Markt is misschien wel het epicentrum van de stad. Zodra het mooi weer is, verzamelt heel Enschede zich hier op de terrassen. Een fijne plek om te genieten van heerlijke hapjes en drankjes en om ongegeneerd mensen te kijken. Wil je winkelen? Dat kan natuurlijk ook! Enschede heeft honderden lokale winkels en winkelketens waar je eindeloos kunt shoppen. Wil je even bij komen? De stad barst van de horeca hotspots waar je op elk moment van de dag terecht kunt. Ook cultuurliefhebbers kunnen hun hart op in de stad. Laat je meeslepen door muziek en theater, geniet van de rijke collecties van de musea, pak een filmpje of laat je inspireren bij de vele broedplaatsen. Enschede is buiten de Randstad zelfs de enige stad met zo'n scala aan culturele voorzieningen. Dit komt o.a. door zes landelijk gefinancierde instellingen waaronder een orkest, reisopera, jeugdtheater, museum, kunstgalerie en kunstenaarsinitiatief. Waar je ook bent in de stad, er is altijd een uitgebreid aanbod aan horeca, evenementen, cultuur en winkels binnen handbereik.

Sommerliche Flaggen in der Innenstadt von Enschede - Uit in Enschede
Mit den Mädels shoppen in Enschede - Uit in Enschede
Gezin op het terras van Moeke op de Oude Markt - Uit in Enschede

3. Technologische, innovatieve en creatieve stad

Enschede is dé plek voor technologie, innovatie en creativiteit. Op alle mogelijke vlakken die je je kunt bedenken. Niets is deze stad te gek als het gaat om bijzondere uitvindingen, gave projecten, baanbrekende onderzoeken en wereldwijde toepassingen. Enschede ligt centraler in Europa dan de Randstad, dus er zijn volop mogelijkheden hier. Een stad vol technisch talent, knappe koppen en gouden handjes die 365 dagen per jaar werken aan de wereld van morgen. Zo zijn er in de afgelopen decennia al meer dan 700 bedrijven ontstaan in Enschede. Elk jaar komen daar 50 tot 60 nieuwe start-ups bij. Onder die enorme lijst met start-ups zitten ook grote bedrijven, waaronder Thuisbezorgd en Booking.com. Op Kennispark Twente, de innovatiecampus, vind je zeven onderzoeksinstituten met wereldfaam. Voorbeeld is het MESA+ Nanolab, een van de meest geavanceerde nanotechnologie onderzoeksinstituten ter wereld of Space053, hét drone- en kenniscentrum van West-Europa. Ook barst de stad van de creatieve broedplaatsen, waar elke dag talloze vernieuwende initiatieven ontstaan. Ga vooral langs en neem een kijkje in de toekomst!

Personen kijkend naar een drone die in de lucht vliegt te Enschede - Uit in Enschede
Personen bezig met een weefgetouw - Textiel - Enschede Textielstad - Uit in Enschede
Installation at the Gogbot Festival in Enschede - Uit in Enschede

4. Evenementenstad

Enschede is een echte evenementenstad, jaarlijks worden er zelfs ongeveer 400 evenementen georganiseerd in en rondom de stad. De agenda staat het hele jaar vol evenementen. Van culturele festivals zoals Kunst in het Volkspark en Museumnacht tot sportieve events zoals de Enschede Marathon, de oudste marathon van Nederland. Ook is Enschede het thuis van het wereldberoemde hippische evenement Military Boekelo-Enschede. Voor muziekliefhebbers hebben we o.a. prachtige festivals zoals Freshtival, Hardfest, Onder de Radar en Tuckerville. Gek op lekker eten? Door het jaar heen zijn er prachtige gastronomische evenementen zoals bierfestivals en de culinaire Proef Eet. In de wintermaanden verandert de hele binnenstad in een winters spektakel voor Winter Wonderland.

Ook hebben we in Enschede in het verleden ook al een flink aantal grote evenementen mogen organiseren:

 • 2010: TMF Awards
 • 2012: Serious Request (zelfs de meest succesvolle editie van allemaal)
 • 2015: The Passion (de editie in Enschede heeft de meeste kijkers allertijden)
 • 2017: EK Vrouwenvoetbal, halve finale en finale, welke de Oranje Leeuwinnen wonnen
 • 2019: TROS Sterren Muziekfeest op het plein


Benieuwd naar alle evenementen in Enschede? Kijk dan hier.

Koningsfestival Enschede Walstraat - Uit in Enschede
Military Boekelo Enschede - Uit in Enschede
Stage at Freshtival 2020 in Enschede - Uit in Enschede
Evenementen in Enschede

5. Volop rust en ruimte in de groenste stad van Nederland

Wist je dat Enschede de groenste stad van Nederland is? Maar liefst 51 procent van de stad bestaat uit groen, dat is hier ruim 221 vierkante meter groen per inwoner. Enschede staat wereldwijd zelfs op plek 19 van groenste steden ter wereld! Je bent vanuit de stad nooit langer dan een kwartier verwijderd van natuur.

In Enschede ligt de natuur dus steeds om de hoek. Door de de hele stad vind je 10 stadsparken; stuk voor stuk groene oases met allemaal hun eigen charme. Laat je de binnenstad achter, dan vind je aan de stadsrand prachtige landgoederen en buitengebieden. Geniet van de fijne fietsroutes door de Twentse bossen of geniet tijdens een wandeling van de stilte en maak je hoofd leeg. Waar je ook heen gaat, je bent omringd door groen.

Het Twentse coulisselandschap is verrassend mooi en veelzijdig. Ga naar buiten en laat je verrassen. Hier vind je alle wandel- en fietsroutes, natuurgebieden, parken en groene activiteiten op een rij.

 - Uit in Enschede
Buurserzand - buitengebied Enschede - Uit in Enschede
Abraham Ledeboerpark in Enschede - Uit in Enschede
Parken en buitengebieden van Enschede

6. Multiculturele studentenstad

Veel mensen weten niet dat Enschede een echte studentenstad is. Hier studeren ruim 30.000 studenten aan Universiteit Twente, hogeschool Saxion, AKI Art & Design en ArtEZ (conservatorium en kunstacademie) en ROC van Twente. In de stad zijn er zelfs meer dan 100 studenten-, cultuur-, sport- en studieverenigingen. Voor alle studenten is er een groot studentenplatform: Study in Enschede. Naast de studenten heeft Enschede ongeveer 160.000 inwoners van meer dan 160 verschillende nationaliteiten. Extra leuk: van alle inwoners is bijna 40% jonger dan 27 jaar!

Shoppen in Enschede Kalanderstraat - Uit in Enschede
Spacebar Enschede studenten in de bar - Uit in Enschede
Studentenverenigingen in de Pakkerij te Enschede - Uit in Enschede

7. Twentse noaberschap

Lekker no-nonsens die Tukkers. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg hier. Meer geven dan ontvangen is iets wat elke Twentenaar herkent. Helpen zit in het Twentse bloed, ze zijn altijd bereid om bij te springen zonder er iets voor terug te verwachten. Dat is het Twentse Noaberschap. Noabers helpen elkaar, zo is het nu eenmaal. Hier kun je van elkaar 'op an'.

In Enschede (en heel Twente) zijn mensen van nature verder ook enorm gastvrij, laagdrempelig en open. Enschedeërs zullen niet gauw arrogant doen of van de hoogste toren blazen. Nee, hier zijn ze nuchter en bescheiden. Ze leven met beide benen op de grond. Misschien zijn ze hier wel té bescheiden: "Enschede is wel een leuke gezellige stad hoor', zeggen inwoners vaak tegen bezoekers die de stad nog niet kennen. Terwijl Enschede oprecht écht een fantastisch gezellige stad is en daar mogen ze best trots op zijn. Misschien dat door die bescheidenheid Enschede nog wel zo'n vrijwel onontdekte stad voor veel Nederlanders is...

Grolsch Veste met bezoekers - Enschede - Uit in Enschede

8. Mooiste synagoge van West-Europa

De synagoge in Enschede hoort thuis in hetzelfde rijtje als de Dom in Utrecht en de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht. Het is één van de dertien beeldbepalende kerken die samen het grootste museum van Nederland vormen. Symbolische mozaïeken, wervelend smeedwerk en prachtige versieringen maken de synagoge in Enschede tot de mooiste synagoge van West-Europa. Het gebouw werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de Nederlandse architect Karel de Bazel. Een hoogtepunt is de grote sjoel met de negen meter hoge koepel en een enorm bronzen lichtkroon. Het meest unieke aan de synagoge? Dat vrijwel het hele interieur, met alle kostbare items, de Tweede Wereldoorlog ongeschonden heeft doorstaan.

Wil je de synagoge bezoeken? Kijk dan hier voor meer informatie.

Synagoge Enschede - mooiste Synagoge West-Europa - Uit in Enschede
Entdecke die Synagoge von Enschede - Uit in Enschede
Synagoge architectuur koepels Enschede - Uit in Enschede

9. Duitsland om de hoek

Enschede is de grootste Nederlandse stad direct aan de Duitse grens. Enschede staat daarom ook wel bekend als de meest Duitse stad van het land. De ligging van onze stad, zo dichtbij de grens, biedt echter enorm veel kansen en mogelijkheden. Natuurlijk op het gebied van werkgelegenheid, maar ook op het gebied van vrije tijd. Op zaterdagen is ruim 30% van alle bezoekers in Enschede afkomstig uit Duitsland. Duitsers komen namelijk erg graag naar Enschede om te shoppen en voor de grote zaterdagmarkt (de grootste van Oost-Nederland). En andersom gaan we vanuit Enschede natuurlijk ook wel eens over de grens voor boodschappen of dagjes uit, zoals een dagje Münster of naar een van de andere grenssteden. Voor alle Duitse bezoekers is er een uitgebreide Duitse website, waar het complete aanbod van de stad op te vinden is.

10. Twentse taal

Denk je aan Twente, dan denken velen aan het leuke Twentse dialect, wat je hier niet moet vergelijken met Achterhoeks! Iedereen kent de mooie lange O, wanneer mensen uit Twente de woorden cola of Hengelo moeten uitspreken. Overal in de regio wordt Twents gesproken, maar sprake van één dialect is er niet. Woorden kunnen namelijk per dorp of stad verschillen. Toch weet iedereen elkaar wel te begrijpen!

Omdat het wel zo leuk is om 'een klean betken Twents' te verstaan en te praten:

 • Eanske - Enschede
 • Hartelijk welkom - Mooi da'j d'r bint
 • Dat is onmeunig lekker - Dat is heel erg lekker
 • Ik ben niet goed te pas - Ik voel me niet zo lekker
 • Oeps, ik heb gesopt - Oeps, ik heb geknoeid
 • Ik ben nog niet overtuigd - Joa joa
 • Het komt allemaal goed - Kieken wat 't wordt
 • Je moet aanmaken - Je moet opschieten
 • Mijn handen pikken - Mijn handen zijn plakkerig
 • Sloffe chips en koekjes - De chips en koekjes zijn oud en zacht geworden
 • Kraamschudden (of beter Kroamschudd'n) - Op kraambezoek gaan
 • Kats - totaal, volkomen of helemaal
 • Otto - kliko


Wil je nog meer woorden of zinnen horen? Kom dan vooral naar Enschede! Dan hoor je ze vanzelf.

11. Wist je ook al dat:

 • Enschede vroeger grachten had? De binnengracht liep door de Stadsgravenstraat en de buitengracht door Noorder- en Zuiderhagen.
 • WIFI is uitgevonden in Enschede?
 • Je geen patatje met Joppiesaus had kunnen eten, zonder Annie's snackbar in Glanerbrug (Gemeente Enschede)?
 • Enschede de stad is waar het voetballen in Nederland is begonnen?
 • De bijnaam van Enschede Krekkelstad is, vernoemd naar het koekje de krekkel die hier veelvuldig werd gemaakt?
 • De parken in de stad zijn aangelegd door textielfabrikanten, speciaal voor alle arbeiders in de stad?
 • Enschede in 2020 is uitgeroepen tot beste Grote Fietsgemeente van Nederland?
 • Je in de Marktstraat over de overblijfselen van een oude stadspoort loopt?
 • Enschede meerdere eigen lokale bierbrouwerijen heeft, zoals Stanislaus Brewskovitch en Brouwerij Eanske?
 • Er meer dan 30 geheimpjes verborgen zitten in de stad? Je vindt ze allemaal op onze blog!
 • De Alphatoren in Enschede is met 101 meter het hoogste gebouw in Enschede en Overijssel is?
 • Je hier kennis kunt maken met het verhaal van Enschede?
 • Münster (Duitsland), Palo Alto (VS) en Dalian (China) partnersteden zijn van Enschede?
 • Enschede in 2025 700 jaar bestaat?
Eis essen auf dem Oude Markt in Enschede - Uit in Enschede
Een ijsje eten op de altijd gezellige Oude Markt in Enschede

De Enschede Bucketlist

Nummer 12 van de lijst, de bucketlist. Er is ontzettend veel te doen in Enschede, maar waar moet je beginnen? Wil je jezelf echt onderdompelen in alles wat Enschede te bieden heeft? Dan is dé Enschede bucketlist echt iets voor jou. 52 typische Enschedese dingen die je eigenlijk gedaan moet hebben. Misschien wat te veel voor tijdens een citytrip naar Enschede, maar dan heb je genoeg redenen om terug te komen!

Bekijk de bucketlist
Mit Freunden auf dem Oude Markt in Enschede - Uit in Enschede
 - Uit in Enschede
Bo
Social Media & Content Marketeer

Bo is enkele jaren geleden vanuit het midden van het land naar Enschede verhuisd en raakt elke dag steeds weer een beetje meer verliefd op de stad. Ze laat je graag kennismaken met alle leuke winkels, fijne restaurants en andere gave plekken en vertelt je graag hoe Enschede écht is.