Volledige kaart
Routeomschrijving

Ambachtelijke (duurzame) route

19 Locaties
2.5 km
30 min

Deze route neemt je mee langs alle ambachtelijke en duurzame winkeltjes in Enschede!

De route begint in de Korte Hengelosestraat. Deze straat is makkelijk te bereiken via het station Enschede.

11

De Pindakaaspot

De Pindakaaspot heeft de lekkerste ambachtelijke pindakaas. Alles wordt bereid zonder suikers, ol...

11:00 - 18:00

De Pindakaaspot heeft de lekkerste ambachtelijke pindakaas. Alles wordt bereid zonder suikers, olie en toevoegingen. Pindakaas is erg gezond want het zit namelijk vol met vitamine E. De Pindakaaspot verkoopt maar liefst 12 verschillende soorten pindakaas. Voor ieder dus wat wils!

Loop naar kruising de Graaff en ga de Korte Haaksbergerstraat in.

22

So Fifties

Ben jij een liefhebber van Rock and Roll? Dan moet je zeker even een kijkje nemen bij So Fifties....

09:00 - 18:00

Ben jij een liefhebber van Rock and Roll? Dan moet je zeker even een kijkje nemen bij So Fifties. Bij So Fifties kan je terecht voor kleurrijke vrouwen kleding of een nieuw fris kapsel. Een unieke combinatie van winkel en barbier!

Loop langs Restaurant Turquoise en ga rechts de Zuiderhagen in.

33

Oloa

Oloa betekent haver. En daar werkt deze lunchroom dan ook graag mee! Met haver kun je veel variër...

10:00 - 17:00

Oloa betekent haver. En daar werkt deze lunchroom dan ook graag mee! Met haver kun je veel variëren en het is gezond. Op de kaart van Oloa staan gezonde, eerlijke en smaakvolle haverpancakes, shakes, limonades, gezondere taartjes en nog veel meer! Ook kun je hier terecht voor een proteïneshake, een heerlijke kop koffie van Beukenhorst, een kopje thee of natuurlijke limonade van Agroposta.

Sla linksaf en ga Op de Wal in.

44

Sick Puppy

Sick Puppy Barber Parlour is een Parlour waar alleen Old school Men Classics authentiek geknipt e...

Sick Puppy Barber Parlour is een Parlour waar alleen Old school Men Classics authentiek geknipt en geschoren wordt in een informele sfeer. Ze bieden diverse producten aan van Pomades tot Baardzeep van Scheersets tot luxe tandpasta's en Stick & Poke sets.

Sla linksaf en ga de Walstraat in. Loop de Walstraat uit en ga links de Marktstraat in.

55

Appel en Ei

Appel en Ei heeft de uitstraling van een gewone winkel, maar eigenlijk is het een winkel met twee...

10:00 - 17:30

Appel en Ei heeft de uitstraling van een gewone winkel, maar eigenlijk is het een winkel met tweedehandsspullen. De winkel is gevuld met een constant wisselend assortiment van stijlvolle en eigentijds merkkleding en accessoires voor fantastische prijzen.

Loop een stukje terug. Aan de overkant vind je de volgende locatie.

66

Gelateria IJssalon Talamini

Het ijs bij Talamini wordt ambachtelijk bereid volgens een oud Italiaans recept met uitsluitend n...

Het ijs bij Talamini wordt ambachtelijk bereid volgens een oud Italiaans recept met uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Deze manier noemen ze ook wel ‘Puro Gelato Italiano’.

Een paar deuren verderop vind je de volgende locatie.

77

La Stans Chocolaterie & Patisserie

Als je van chocolade houdt, dan is dit zeker de plek voor jou! Alle bonbons worden bij La Stans d...

09:00 - 16:00

Als je van chocolade houdt, dan is dit zeker de plek voor jou! Alle bonbons worden bij La Stans dagelijks vers gemaakt. Ook kan je hier een chocoladeworkshop volgen waarbij je zelf je eigen chocola maakt.

Loop weer een stukje terug en ga de Stadsgravenstraat in.

88

Stanislaus Brewkovitch

De Menistenkerk in het centrum van Enschede is omgetoverd tot een prachtige stadsbrouwerij. Vanui...

16:00 - 01:00

De Menistenkerk in het centrum van Enschede is omgetoverd tot een prachtige stadsbrouwerij. Vanuit de hele kerk is er uitzicht op de ketel in de brouwerij, die achter glazen wanden staat. In de ketel gaan de brouwers experimenteren met nieuwe bieren. Deze gaan rechtstreeks via een soort 'bierorgel' naar de bar in het café.

In de Craft Beer Store vind je een enorm assortiment speciale biertjes van kleine brouwers. Mocht je dus een lekker biertje voor jezelf zoeken of een cadeau voor een speciaal bier-liefhebber, dan slaag je vast bij Stanislaus!

Loop de Stadsgravenstraat uit richting de Haverstraatpassage. Op de hoek vind je de volgende locatie.

99

De Broodbode

Bij de Broodbode kun je terecht voor een heerlijk vers en huisgemaakt broodje. Naast dat het broo...

10:00 - 17:00

Bij de Broodbode kun je terecht voor een heerlijk vers en huisgemaakt broodje. Naast dat het brood heerlijk is, is er ook een ruime keuze uit sapjes, smoothies en zoete lekkernijen zoals brownies en arretjescake!

Naast de Broodbode bevindt zich de volgende locatie.

10A

Conceptstore The Upperside

Bij de Conceptstore hebben ze altijd wel iets leuks! Ze hebben er onder andere leuke kopjes, oude...

14:00 - 18:00

Bij de Conceptstore hebben ze altijd wel iets leuks! Ze hebben er onder andere leuke kopjes, oude landkaarten, prachtige posters en grappige kaartjes, originele babyspulletjes, hippe kleding, sieraden en veel meer! Het aanbod is zo divers doordat ruim 90 verschillende webshops allemaal hun eigen hoekje, plankje of muurtje hebben waar ze hun spulletjes presenteren.

Loop een stukje terug. Sla rechtsaf de Haverstraatpassage in. Je komt uit op de Oude Markt. Steek de Oude Markt over richting de Jacobuskerk. Ga de Jacobusgang in. Sla linksaf bij de Walstraat.

11B

Stage 53

Stage 53 is hét kledingatelier van Twente! Je kan hier kleding op maat laten maken of het verstel...

Stage 53 is hét kledingatelier van Twente! Je kan hier kleding op maat laten maken of het verstellen en repareren van jouw gekochte kleding. Heb jij een eigen idee voor een ontwerp? De ontwerpers van Stage 53 maken met liefde een compleet concept en ontwerp voor jou.

Sla direct na Stage 53 linksaf en ga de binnenplaats op. Hier bevindt zich de volgende locatie.

12C

Galerie Nouverture

Goudsmid Galerie Nouverture is een collectief van vijf zelfstandig werkende edelsmeden. In de gal...

10:00 - 17:30

Goudsmid Galerie Nouverture is een collectief van vijf zelfstandig werkende edelsmeden. In de galerie tonen en verkopen zij hun eigen werk. Vijf stijlen onder een dak, dus er is altijd wel iets bij dat je aanspreekt! Het is ook mogelijk om er een sieraad op maat te laten maken, waarbij jij zelf meedenkt en beslist over het ontwerp. Een bijzondere variant hiervan zijn sieraad-transformaties. Daarbij verwerken de edelsmeden een dierbaar, oud sieraad dat je nooit meer draagt tot iets geheel nieuws, helemaal naar jouw smaak!


Loop terug naar de Walstraat.

13D

Het Lichtatelier

Bij het Lichtatelier wordt authentieke historische verlichting en schakelmateriaal van 60 tot 120...

Gesloten

Bij het Lichtatelier wordt authentieke historische verlichting en schakelmateriaal van 60 tot 120 jaar oud geredesignd en gerestaureerd. Hierdoor wordt het bewaard voor volgende generaties. Het materiaal komt uit fabrieken en schakelstations in Enschede, Twente, Nederland en Europa die inmiddels gesloopt zijn. Inmiddels hangen er rond de 70 verschillende lampen. Elk met zijn eigen verhaal. Het is het verhaal van de industriële revolutie en de teloorgang van veel industrieën.

De verhalen zijn opgetekend door kunstenaar Rico Pronk, die ook alle materialen verzameld heeft. De verhalen zijn te lezen in het atelier waar nog veel meer historisch materiaal aanwezig is in de vorm van geschriften en voorwerpen. Hierdoor werken wij in een soort museum omgeving.

Loop verder over de Walstraat.

14E

't Hooge Huys

’t Hooge Huys heeft een bijzondere collectie woonaccessoires. De eigenaresse is een deel van de w...

Gesloten

’t Hooge Huys heeft een bijzondere collectie woonaccessoires. De eigenaresse is een deel van de week in haar werkatelier aan het werk en hier maakt ze meubels en woonaccessoires. Ook knapt ze meubels op. Van mooie vazen, manden, kaarsen en kussen. Niets is te gek bij ’t Hooge Huys!

Loop verder over de Walstraat.

15F

Mrs. Brown

Laat je verleiden door de onweerstaanbare geuren en ambachtelijk smaken van de taartjes van Mrs. ...

10:00 - 17:00

Laat je verleiden door de onweerstaanbare geuren en ambachtelijk smaken van de taartjes van Mrs. Brown! Van karamel tot koffie verkeerd, van honing en truffel tot pure chocola. Mrs. Brown is zoet, zalig en sensationeel!

Loop de Walstraat uit en ga linksaf bij het Van Loenshof. Vervolg de weg via de Langestraat.

16G

WAAR

Bij WAAR kun je altijd terecht voor een leuk cadeau met een goed verhaal. WAAR biedt een groot as...

10:00 - 17:30

Bij WAAR kun je altijd terecht voor een leuk cadeau met een goed verhaal. WAAR biedt een groot assortiment aan mode- en woonaccessoires, boeken en food. Al hun producten zijn duurzaam geproduceerd. De producten zijn fairtrade, biologisch, ecologisch, recycled of gemaakt in sociale werkplaatsen.

Loop de Langestraat uit en sla rechtsaf de Kalanderstraat in.

17H

La Bamba 2.0

Deze ambachtelijke frietzaak is gevestigd in hartje Enschede. Verse friet staat hier centraal. La...

11:00 - 18:30

Deze ambachtelijke frietzaak is gevestigd in hartje Enschede. Verse friet staat hier centraal. La Bamba 2.0 krijgt deze rechtstreeks van de boer geleverd als pure aardappel en vervolgens wordt deze gesneden tot friet. Heerlijke verse friet in een grote puntzak, dat lust toch iedereen?

Loop terug en vervolg de weg via De Heurne.

18I

EkoPlaza

Biologische voeding is geen optelsom van voedingswaarden die de maag vult, maar is echt smaakvol ...

Gesloten

Biologische voeding is geen optelsom van voedingswaarden die de maag vult, maar is echt smaakvol eten dat ons daadwerkelijk voedt. Het is bovendien prettig te weten de biologische producten van EkoPlaza vaker van regionale afkomst zijn en dus minder voedselkilometers hebben afgelegd. EkoPlaza probeert dit steeds transparanter voor jou in beeld te brengen, zodat je weet wat je eet en waar het vandaan komt. Dat alles voor de juiste prijs!

Ook kan je hier terecht voor een lekker kopje koffie met gebak, of een heerlijke biologische daghap!

Steek de Oldenzaalsestraat over en ga de Hoge Bothofstraat in. Aan de linkerzijde bevindt zich de Twentsche Foodhal.

19J

Twentsche Foodhal

In de Oude Polaroidfabriek zit nu de Twentsche Foodhal! De Twentsche Foodhal is dé foodbelevenis ...

Gesloten

In de Oude Polaroidfabriek zit nu de Twentsche Foodhal! De Twentsche Foodhal is dé foodbelevenis in de regio waar je onvervalst lekker eet en drinkt. De gerechten uit alle windstreken worden gemaakt op basis van eerlijke en lokale ingrediënten. Een ongedwongen setting waar je heerlijk kan kijken, kiezen en proeven. Als liefhebber van lekker eten en drinken kun je hier terecht voor lunch, borrel en diner. Je wordt telkens weer verrast door de wisselende menukaarten.

Ook zijn er zowel binnen als buiten genoeg speelgelegenheden voor de kinderen. Je bezoek aan de Twentsche Foodhal kun je perfect combineren met één van de vele leuke activiteiten die bij de Performance Factory plaatsvinden.

Dit is het einde van de route.

De Pindakaaspot

De Pindakaaspot heeft de lekkerste ambachtelijke pindakaas. Alles wordt bereid zonder suikers, olie en toevoegingen. Pindakaas is erg gezond want het zit namelijk vol met vitamine E. De Pindakaaspot verkoopt maar liefst 12 verschillende soorten pindakaas. Voor ieder dus wat wils!

Bekijk meer informatie

So Fifties

Ben jij een liefhebber van Rock and Roll? Dan moet je zeker even een kijkje nemen bij So Fifties. Bij So Fifties kan je terecht voor kleurrijke vrouwen kleding of een nieuw fris kapsel. Een unieke combinatie van winkel en barbier!

Bekijk meer informatie

Oloa

Oloa betekent haver. En daar werkt deze lunchroom dan ook graag mee! Met haver kun je veel variëren en het is gezond. Op de kaart van Oloa staan gezonde, eerlijke en smaakvolle haverpancakes, shakes, limonades, gezondere taartjes en nog veel meer! Ook kun je hier terecht voor een proteïneshake, een heerlijke kop koffie van Beukenhorst, een kopje thee of natuurlijke limonade van Agroposta.

Bekijk meer informatie

Sick Puppy

Sick Puppy Barber Parlour is een Parlour waar alleen Old school Men Classics authentiek geknipt en geschoren wordt in een informele sfeer. Ze bieden diverse producten aan van Pomades tot Baardzeep van Scheersets tot luxe tandpasta's en Stick & Poke sets.

Appel en Ei

Appel en Ei heeft de uitstraling van een gewone winkel, maar eigenlijk is het een winkel met tweedehandsspullen. De winkel is gevuld met een constant wisselend assortiment van stijlvolle en eigentijds merkkleding en accessoires voor fantastische prijzen.

Bekijk meer informatie

Gelateria IJssalon Talamini

Het ijs bij Talamini wordt ambachtelijk bereid volgens een oud Italiaans recept met uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Deze manier noemen ze ook wel ‘Puro Gelato Italiano’.

Bekijk meer informatie

La Stans Chocolaterie & Patisserie

Als je van chocolade houdt, dan is dit zeker de plek voor jou! Alle bonbons worden bij La Stans dagelijks vers gemaakt. Ook kan je hier een chocoladeworkshop volgen waarbij je zelf je eigen chocola maakt.

Bekijk meer informatie

Stanislaus Brewkovitch

De Menistenkerk in het centrum van Enschede is omgetoverd tot een prachtige stadsbrouwerij. Vanuit de hele kerk is er uitzicht op de ketel in de brouwerij, die achter glazen wanden staat. In de ketel gaan de brouwers experimenteren met nieuwe bieren. Deze gaan rechtstreeks via een soort 'bierorgel' naar de bar in het café.

In de Craft Beer Store vind je een enorm assortiment speciale biertjes van kleine brouwers. Mocht je dus een lekker biertje voor jezelf zoeken of een cadeau voor een speciaal bier-liefhebber, dan slaag je vast bij Stanislaus!

Bekijk meer informatie

De Broodbode

Bij de Broodbode kun je terecht voor een heerlijk vers en huisgemaakt broodje. Naast dat het brood heerlijk is, is er ook een ruime keuze uit sapjes, smoothies en zoete lekkernijen zoals brownies en arretjescake!

Bekijk meer informatie

Conceptstore The Upperside

Bij de Conceptstore hebben ze altijd wel iets leuks! Ze hebben er onder andere leuke kopjes, oude landkaarten, prachtige posters en grappige kaartjes, originele babyspulletjes, hippe kleding, sieraden en veel meer! Het aanbod is zo divers doordat ruim 90 verschillende webshops allemaal hun eigen hoekje, plankje of muurtje hebben waar ze hun spulletjes presenteren.

Bekijk meer informatie

Stage 53

Stage 53 is hét kledingatelier van Twente! Je kan hier kleding op maat laten maken of het verstellen en repareren van jouw gekochte kleding. Heb jij een eigen idee voor een ontwerp? De ontwerpers van Stage 53 maken met liefde een compleet concept en ontwerp voor jou.

Bekijk meer informatie

Galerie Nouverture

Goudsmid Galerie Nouverture is een collectief van vijf zelfstandig werkende edelsmeden. In de galerie tonen en verkopen zij hun eigen werk. Vijf stijlen onder een dak, dus er is altijd wel iets bij dat je aanspreekt! Het is ook mogelijk om er een sieraad op maat te laten maken, waarbij jij zelf meedenkt en beslist over het ontwerp. Een bijzondere variant hiervan zijn sieraad-transformaties. Daarbij verwerken de edelsmeden een dierbaar, oud sieraad dat je nooit meer draagt tot iets geheel nieuws, helemaal naar jouw smaak!


Bekijk meer informatie

Het Lichtatelier

Bij het Lichtatelier wordt authentieke historische verlichting en schakelmateriaal van 60 tot 120 jaar oud geredesignd en gerestaureerd. Hierdoor wordt het bewaard voor volgende generaties. Het materiaal komt uit fabrieken en schakelstations in Enschede, Twente, Nederland en Europa die inmiddels gesloopt zijn. Inmiddels hangen er rond de 70 verschillende lampen. Elk met zijn eigen verhaal. Het is het verhaal van de industriële revolutie en de teloorgang van veel industrieën.

De verhalen zijn opgetekend door kunstenaar Rico Pronk, die ook alle materialen verzameld heeft. De verhalen zijn te lezen in het atelier waar nog veel meer historisch materiaal aanwezig is in de vorm van geschriften en voorwerpen. Hierdoor werken wij in een soort museum omgeving.

Bekijk meer informatie

't Hooge Huys

’t Hooge Huys heeft een bijzondere collectie woonaccessoires. De eigenaresse is een deel van de week in haar werkatelier aan het werk en hier maakt ze meubels en woonaccessoires. Ook knapt ze meubels op. Van mooie vazen, manden, kaarsen en kussen. Niets is te gek bij ’t Hooge Huys!

Bekijk meer informatie

Mrs. Brown

Laat je verleiden door de onweerstaanbare geuren en ambachtelijk smaken van de taartjes van Mrs. Brown! Van karamel tot koffie verkeerd, van honing en truffel tot pure chocola. Mrs. Brown is zoet, zalig en sensationeel!

Bekijk meer informatie

WAAR

Bij WAAR kun je altijd terecht voor een leuk cadeau met een goed verhaal. WAAR biedt een groot assortiment aan mode- en woonaccessoires, boeken en food. Al hun producten zijn duurzaam geproduceerd. De producten zijn fairtrade, biologisch, ecologisch, recycled of gemaakt in sociale werkplaatsen.

Bekijk meer informatie

La Bamba 2.0

Deze ambachtelijke frietzaak is gevestigd in hartje Enschede. Verse friet staat hier centraal. La Bamba 2.0 krijgt deze rechtstreeks van de boer geleverd als pure aardappel en vervolgens wordt deze gesneden tot friet. Heerlijke verse friet in een grote puntzak, dat lust toch iedereen?

Bekijk meer informatie

EkoPlaza

Biologische voeding is geen optelsom van voedingswaarden die de maag vult, maar is echt smaakvol eten dat ons daadwerkelijk voedt. Het is bovendien prettig te weten de biologische producten van EkoPlaza vaker van regionale afkomst zijn en dus minder voedselkilometers hebben afgelegd. EkoPlaza probeert dit steeds transparanter voor jou in beeld te brengen, zodat je weet wat je eet en waar het vandaan komt. Dat alles voor de juiste prijs!

Ook kan je hier terecht voor een lekker kopje koffie met gebak, of een heerlijke biologische daghap!

Bekijk meer informatie

Twentsche Foodhal

In de Oude Polaroidfabriek zit nu de Twentsche Foodhal! De Twentsche Foodhal is dé foodbelevenis in de regio waar je onvervalst lekker eet en drinkt. De gerechten uit alle windstreken worden gemaakt op basis van eerlijke en lokale ingrediënten. Een ongedwongen setting waar je heerlijk kan kijken, kiezen en proeven. Als liefhebber van lekker eten en drinken kun je hier terecht voor lunch, borrel en diner. Je wordt telkens weer verrast door de wisselende menukaarten.

Ook zijn er zowel binnen als buiten genoeg speelgelegenheden voor de kinderen. Je bezoek aan de Twentsche Foodhal kun je perfect combineren met één van de vele leuke activiteiten die bij de Performance Factory plaatsvinden.

Bekijk meer informatie