Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Volledige kaart
Routeomschrijving

Ambachtelijke (duurzame) route

15 Locaties
2.5 km
30 min

Deze route neemt je mee langs alle ambachtelijke en duurzame winkeltjes in Enschede!

De route begint in de Haverstraatpassage. Deze straat is makkelijk te bereiken via het station Enschede.

11

De Broodbode

Bij de Broodbode kun je terecht voor een heerlijk vers en huisgemaakt broodje. Naast dat het broo...

12:00 - 17:00

Bij de Broodbode kun je terecht voor een heerlijk vers en huisgemaakt broodje. Naast dat het brood heerlijk is, is er ook een ruime keuze uit sapjes, smoothies en zoete lekkernijen zoals brownies en arretjescake!

Broodbode Enschede

Loop naar het zuidwesten op de Haverstraatpassage, richting de Stadsgravenstraat. Sla rechtsaf naar de Stadsgravenstraat en loop 100 meter voor de volgende bestemming

22

Stanislaus Brewkovitch

De Menistenkerk in het centrum van Enschede is omgetoverd tot een prachtige stadsbrouwerij. Vanui...

Gesloten

De Menistenkerk in het centrum van Enschede is omgetoverd tot een prachtige stadsbrouwerij. Vanuit de hele kerk is er uitzicht op de ketel in de brouwerij, die achter glazen wanden staat. In de ketel gaan de brouwers experimenteren met nieuwe bieren. Deze gaan rechtstreeks via een soort 'bierorgel' naar de bar in het café.

In de Craft Beer Store vind je een enorm assortiment speciale biertjes van kleine brouwers. Mocht je dus een lekker biertje voor jezelf zoeken of een cadeau voor een speciaal bier-liefhebber, dan slaag je vast bij Stanislaus!

Stanislaus Enschede

Vervolg je route op de Stadsgravenstraat tot aan de Marktstraat. Sla dan linksaf. Na ong. 20 meter vind je de bestemming rechts van je.

33

La Stans Chocolaterie & Patisserie

Als je van chocolade houdt, dan is dit zeker de plek voor jou! Alle bonbons worden bij La Stans d...

Gesloten

Als je van chocolade houdt, dan is dit zeker de plek voor jou! Alle bonbons worden bij La Stans dagelijks vers gemaakt. Ook kan je hier een chocoladeworkshop volgen waarbij je zelf je eigen chocola maakt.

La Stans12

Loop ong. 20 meter terug naar het westen. Sla dan linksaf de Walstraat in. Loop naar het zuiden, richting de Op de Wal. Sla rechtsaf naar de Op de Wal.

44

Sick Puppy

Sick Puppy Barber Parlour is een Parlour waar alleen Old school Men Classics authentiek geknipt e...

Sick Puppy Barber Parlour is een Parlour waar alleen Old school Men Classics authentiek geknipt en geschoren wordt in een informele sfeer. Ze bieden diverse producten aan van Pomades tot Baardzeep van Scheersets tot luxe tandpasta's en Stick & Poke sets.

Sick Puppy

Loop 43 meter verder om vervolgens links af te slaan naar de Zuiderhagen. Loop hier ong. 100 meter verder en je volgende bestemming vind je op rechts.

55

Studio Spitsbaard Vintage

Zorgvuldig gekozen, unieke en bijzondere vintage kleding en vintage woonitems. De studio is conti...

Zorgvuldig gekozen, unieke en bijzondere vintage kleding en vintage woonitems. De studio is continue op zoek naar de mooiste vintage stukken uit verschillende decennia, van de jaren 60 tot en met de jaren 90. Het is hun passie om de vintage te combineren met stukken van nu, zowel kleding als (woon)accessoires.

Studio spitsbaard vintage Enschede

Loop 40 meter verder naar het oosten, sla daarna linksaf de Pijpenstraat in. Sla daarna meteen weer linksaf.

66

Stage 53

Stage 53 is hét kledingatelier van Twente! Je kan hier kleding op maat laten maken of het verstel...

12:00 - 18:00

Stage 53 is hét kledingatelier van Twente! Je kan hier kleding op maat laten maken of het verstellen en repareren van jouw gekochte kleding. Heb jij een eigen idee voor een ontwerp? De ontwerpers van Stage 53 maken met liefde een compleet concept en ontwerp voor jou.

Stage 53 Enschede

Sla direct na Stage 53 linksaf en ga de binnenplaats op. Hier bevindt zich de volgende locatie.

77

Galerie Nouverture

Goudsmid Galerie Nouverture is een collectief van vijf zelfstandig werkende edelsmeden. In de gal...

Gesloten

Goudsmid Galerie Nouverture is een collectief van vijf zelfstandig werkende edelsmeden. In de galerie tonen en verkopen zij hun eigen werk. Vijf stijlen onder een dak, dus er is altijd wel iets bij dat je aanspreekt! Het is ook mogelijk om er een sieraad op maat te laten maken, waarbij jij zelf meedenkt en beslist over het ontwerp. Een bijzondere variant hiervan zijn sieraad-transformaties. Daarbij verwerken de edelsmeden een dierbaar, oud sieraad dat je nooit meer draagt tot iets geheel nieuws, helemaal naar jouw smaak!


Nouverture Galerie

Loop terug naar de Walstraat.

88

Het Lichtatelier

Bij het Lichtatelier wordt authentieke historische verlichting en schakelmateriaal van 60 tot 120...

Gesloten

Bij het Lichtatelier wordt authentieke historische verlichting en schakelmateriaal van 60 tot 120 jaar oud geredesignd en gerestaureerd. Hierdoor wordt het bewaard voor volgende generaties. Het materiaal komt uit fabrieken en schakelstations in Enschede, Twente, Nederland en Europa die inmiddels gesloopt zijn. Inmiddels hangen er rond de 70 verschillende lampen. Elk met zijn eigen verhaal. Het is het verhaal van de industriële revolutie en de teloorgang van veel industrieën.

De verhalen zijn opgetekend door kunstenaar Rico Pronk, die ook alle materialen verzameld heeft. De verhalen zijn te lezen in het atelier waar nog veel meer historisch materiaal aanwezig is in de vorm van geschriften en voorwerpen. Hierdoor werken wij in een soort museum omgeving.

Lichtatelier Enschede

Loop verder over de Walstraat.

99

't Hooge Huys

’t Hooge Huys heeft een bijzondere collectie woonaccessoires. De eigenaresse is een deel van de w...

Gesloten

’t Hooge Huys heeft een bijzondere collectie woonaccessoires. De eigenaresse is een deel van de week in haar werkatelier aan het werk en hier maakt ze meubels en woonaccessoires. Ook knapt ze meubels op. Van mooie vazen, manden, kaarsen en kussen. Niets is te gek bij ’t Hooge Huys!

Hooge Huys Enschede

Loop verder over de Walstraat.

10A

Mrs. Brown

Laat je verleiden door de onweerstaanbare geuren en ambachtelijk smaken van de taartjes van Mrs. ...

Laat je verleiden door de onweerstaanbare geuren en ambachtelijk smaken van de taartjes van Mrs. Brown! Van karamel tot koffie verkeerd, van honing en truffel tot pure chocola. Mrs. Brown is zoet, zalig en sensationeel!

Mrs Brown Enschede

Loop de Walstraat uit en ga linksaf bij het Van Loenshof. Vervolg de weg via de Langestraat.

11B

WAAR

Bij WAAR kun je altijd terecht voor een leuk cadeau met een goed verhaal. WAAR biedt een groot as...

Gesloten

Bij WAAR kun je altijd terecht voor een leuk cadeau met een goed verhaal. WAAR biedt een groot assortiment aan mode- en woonaccessoires, boeken en food. Al hun producten zijn duurzaam geproduceerd. De producten zijn fairtrade, biologisch, ecologisch, recycled of gemaakt in sociale werkplaatsen.

Waar

Loop de Langestraat uit en sla rechtsaf de Kalanderstraat in.

12C

La Bamba 2.0

Deze ambachtelijke frietzaak is gevestigd in hartje Enschede. Verse friet staat hier centraal. La...

12:00 - 18:30

Deze ambachtelijke frietzaak is gevestigd in hartje Enschede. Verse friet staat hier centraal. La Bamba 2.0 krijgt deze rechtstreeks van de boer geleverd als pure aardappel en vervolgens wordt deze gesneden tot friet. Heerlijke verse friet in een grote puntzak, dat lust toch iedereen?

La Bamba

Loop terug en vervolg de weg via De Heurne.

13D

Appel en Ei

Appel en Ei heeft de uitstraling van een gewone winkel, maar eigenlijk is het een winkel met twee...

Gesloten

Appel en Ei heeft de uitstraling van een gewone winkel, maar eigenlijk is het een winkel met tweedehandsspullen. De winkel is gevuld met een constant wisselend assortiment van stijlvolle en eigentijds merkkleding en accessoires voor fantastische prijzen.

Appel En Ei Enschede

Vervolg de weg via De Heurne.

14E

EkoPlaza

Biologische voeding is geen optelsom van voedingswaarden die de maag vult, maar is echt smaakvol ...

08:30 - 18:30

Biologische voeding is geen optelsom van voedingswaarden die de maag vult, maar is echt smaakvol eten dat ons daadwerkelijk voedt. Het is bovendien prettig te weten de biologische producten van EkoPlaza vaker van regionale afkomst zijn en dus minder voedselkilometers hebben afgelegd. EkoPlaza probeert dit steeds transparanter voor jou in beeld te brengen, zodat je weet wat je eet en waar het vandaan komt. Dat alles voor de juiste prijs!

Ook kan je hier terecht voor een lekker kopje koffie met gebak, of een heerlijke biologische daghap!

2014 Ekoplaza De Heurne Winkelen 3

Steek de Oldenzaalsestraat over en ga de Hoge Bothofstraat in. Aan de linkerzijde bevindt zich de Twentsche Foodhal.

15F

Twentsche Foodhal

In de Oude Polaroidfabriek zit nu de Twentsche Foodhal! De Twentsche Foodhal is dé foodbelevenis ...

08:00 - 17:00

In de Oude Polaroidfabriek zit nu de Twentsche Foodhal! De Twentsche Foodhal is dé foodbelevenis in de regio waar je onvervalst lekker eet en drinkt. De gerechten uit alle windstreken worden gemaakt op basis van eerlijke en lokale ingrediënten. Een ongedwongen setting waar je heerlijk kan kijken, kiezen en proeven. Als liefhebber van lekker eten en drinken kun je hier terecht voor lunch, borrel en diner. Je wordt telkens weer verrast door de wisselende menukaarten.

Ook zijn er zowel binnen als buiten genoeg speelgelegenheden voor de kinderen. Je bezoek aan de Twentsche Foodhal kun je perfect combineren met één van de vele leuke activiteiten die bij de Performance Factory plaatsvinden.

2017 Twentsche Foodhal Horeca 3

Dit is het einde van de route.

Broodbode Enschede

De Broodbode

Bij de Broodbode kun je terecht voor een heerlijk vers en huisgemaakt broodje. Naast dat het brood heerlijk is, is er ook een ruime keuze uit sapjes, smoothies en zoete lekkernijen zoals brownies en arretjescake!

Bekijk meer informatie
Stanislaus Enschede

Stanislaus Brewkovitch

De Menistenkerk in het centrum van Enschede is omgetoverd tot een prachtige stadsbrouwerij. Vanuit de hele kerk is er uitzicht op de ketel in de brouwerij, die achter glazen wanden staat. In de ketel gaan de brouwers experimenteren met nieuwe bieren. Deze gaan rechtstreeks via een soort 'bierorgel' naar de bar in het café.

In de Craft Beer Store vind je een enorm assortiment speciale biertjes van kleine brouwers. Mocht je dus een lekker biertje voor jezelf zoeken of een cadeau voor een speciaal bier-liefhebber, dan slaag je vast bij Stanislaus!

Bekijk meer informatie
La Stans12

La Stans Chocolaterie & Patisserie

Als je van chocolade houdt, dan is dit zeker de plek voor jou! Alle bonbons worden bij La Stans dagelijks vers gemaakt. Ook kan je hier een chocoladeworkshop volgen waarbij je zelf je eigen chocola maakt.

Bekijk meer informatie
Sick Puppy

Sick Puppy

Sick Puppy Barber Parlour is een Parlour waar alleen Old school Men Classics authentiek geknipt en geschoren wordt in een informele sfeer. Ze bieden diverse producten aan van Pomades tot Baardzeep van Scheersets tot luxe tandpasta's en Stick & Poke sets.

Studio spitsbaard vintage Enschede

Studio Spitsbaard Vintage

Zorgvuldig gekozen, unieke en bijzondere vintage kleding en vintage woonitems. De studio is continue op zoek naar de mooiste vintage stukken uit verschillende decennia, van de jaren 60 tot en met de jaren 90. Het is hun passie om de vintage te combineren met stukken van nu, zowel kleding als (woon)accessoires.

Stage 53 Enschede

Stage 53

Stage 53 is hét kledingatelier van Twente! Je kan hier kleding op maat laten maken of het verstellen en repareren van jouw gekochte kleding. Heb jij een eigen idee voor een ontwerp? De ontwerpers van Stage 53 maken met liefde een compleet concept en ontwerp voor jou.

Bekijk meer informatie
Nouverture Galerie

Galerie Nouverture

Goudsmid Galerie Nouverture is een collectief van vijf zelfstandig werkende edelsmeden. In de galerie tonen en verkopen zij hun eigen werk. Vijf stijlen onder een dak, dus er is altijd wel iets bij dat je aanspreekt! Het is ook mogelijk om er een sieraad op maat te laten maken, waarbij jij zelf meedenkt en beslist over het ontwerp. Een bijzondere variant hiervan zijn sieraad-transformaties. Daarbij verwerken de edelsmeden een dierbaar, oud sieraad dat je nooit meer draagt tot iets geheel nieuws, helemaal naar jouw smaak!


Bekijk meer informatie
Lichtatelier Enschede

Het Lichtatelier

Bij het Lichtatelier wordt authentieke historische verlichting en schakelmateriaal van 60 tot 120 jaar oud geredesignd en gerestaureerd. Hierdoor wordt het bewaard voor volgende generaties. Het materiaal komt uit fabrieken en schakelstations in Enschede, Twente, Nederland en Europa die inmiddels gesloopt zijn. Inmiddels hangen er rond de 70 verschillende lampen. Elk met zijn eigen verhaal. Het is het verhaal van de industriële revolutie en de teloorgang van veel industrieën.

De verhalen zijn opgetekend door kunstenaar Rico Pronk, die ook alle materialen verzameld heeft. De verhalen zijn te lezen in het atelier waar nog veel meer historisch materiaal aanwezig is in de vorm van geschriften en voorwerpen. Hierdoor werken wij in een soort museum omgeving.

Bekijk meer informatie
Hooge Huys Enschede

't Hooge Huys

’t Hooge Huys heeft een bijzondere collectie woonaccessoires. De eigenaresse is een deel van de week in haar werkatelier aan het werk en hier maakt ze meubels en woonaccessoires. Ook knapt ze meubels op. Van mooie vazen, manden, kaarsen en kussen. Niets is te gek bij ’t Hooge Huys!

Bekijk meer informatie
Mrs Brown Enschede

Mrs. Brown

Laat je verleiden door de onweerstaanbare geuren en ambachtelijk smaken van de taartjes van Mrs. Brown! Van karamel tot koffie verkeerd, van honing en truffel tot pure chocola. Mrs. Brown is zoet, zalig en sensationeel!

Bekijk meer informatie
Waar

WAAR

Bij WAAR kun je altijd terecht voor een leuk cadeau met een goed verhaal. WAAR biedt een groot assortiment aan mode- en woonaccessoires, boeken en food. Al hun producten zijn duurzaam geproduceerd. De producten zijn fairtrade, biologisch, ecologisch, recycled of gemaakt in sociale werkplaatsen.

Bekijk meer informatie
La Bamba

La Bamba 2.0

Deze ambachtelijke frietzaak is gevestigd in hartje Enschede. Verse friet staat hier centraal. La Bamba 2.0 krijgt deze rechtstreeks van de boer geleverd als pure aardappel en vervolgens wordt deze gesneden tot friet. Heerlijke verse friet in een grote puntzak, dat lust toch iedereen?

Bekijk meer informatie
Appel En Ei Enschede

Appel en Ei

Appel en Ei heeft de uitstraling van een gewone winkel, maar eigenlijk is het een winkel met tweedehandsspullen. De winkel is gevuld met een constant wisselend assortiment van stijlvolle en eigentijds merkkleding en accessoires voor fantastische prijzen.

Bekijk meer informatie
2014 Ekoplaza De Heurne Winkelen 3

EkoPlaza

Biologische voeding is geen optelsom van voedingswaarden die de maag vult, maar is echt smaakvol eten dat ons daadwerkelijk voedt. Het is bovendien prettig te weten de biologische producten van EkoPlaza vaker van regionale afkomst zijn en dus minder voedselkilometers hebben afgelegd. EkoPlaza probeert dit steeds transparanter voor jou in beeld te brengen, zodat je weet wat je eet en waar het vandaan komt. Dat alles voor de juiste prijs!

Ook kan je hier terecht voor een lekker kopje koffie met gebak, of een heerlijke biologische daghap!

Bekijk meer informatie
2017 Twentsche Foodhal Horeca 3

Twentsche Foodhal

In de Oude Polaroidfabriek zit nu de Twentsche Foodhal! De Twentsche Foodhal is dé foodbelevenis in de regio waar je onvervalst lekker eet en drinkt. De gerechten uit alle windstreken worden gemaakt op basis van eerlijke en lokale ingrediënten. Een ongedwongen setting waar je heerlijk kan kijken, kiezen en proeven. Als liefhebber van lekker eten en drinken kun je hier terecht voor lunch, borrel en diner. Je wordt telkens weer verrast door de wisselende menukaarten.

Ook zijn er zowel binnen als buiten genoeg speelgelegenheden voor de kinderen. Je bezoek aan de Twentsche Foodhal kun je perfect combineren met één van de vele leuke activiteiten die bij de Performance Factory plaatsvinden.

Bekijk meer informatie