Door Stagiaire Marketing & Communicatie Renée

Tips van Enschedese locals

De beste tips komen vaak van de inwoners zelf. Wij vroegen de locals door middel van een enquête waar bezoekers van onze stad nou écht naartoe moeten gaan als ze hier zijn. Ik ging voor je op onderzoek uit en hieronder lees je waar je volgens de locals geweest moet zijn in onze stad!

Heerlijk lunchen in Enschede

Het is toch heerlijk om tussen de middag lekker te lunchen! Volgens de locals zijn er zijn genoeg lunchplekjes te vinden in de stad. Een van de meest bekende lunchplekjes bij studenten, waaronder Nicole (24 jaar), is De Broodbode. Hier kun je terecht voor onder andere de heerlijkste salades en huisgemaakte belegde broodjes. Marjon (55 jaar, moeder van 3 zonen) haalt graag een huisgemaakte soep of vers broodje gebakken kip bij Brasserie Willemientje. Ben je net als Laura (29 jaar, moeder van 3 kinderen) dol op de Turkse keuken? Ga dan lunchen bij Eethuis Toros. Eet je liever een grotere hap tijdens de lunch, dan moet je bij De Kater zijn volgens Samantha (32 jaar, getrouwd). Hier kun je namelijk ook terecht voor een heerlijke hamburger.

Voor een lekkere lunch ga ik vaak naar Bluff op de Oude Markt
Ineke over Foodbar Bluff

Zin in ZOET?

Wie is er niet dol op die lekkere zoetigheden? In de stad zijn genoeg plekken waar je die heerlijke versnaperingen kunt halen. Marjolein (37 jaar, samenwonend) vindt het bij Mrs. Brown zondigen ten top en volledig schaamteloos. Vaak neemt ze nog een minigebakje mee naar huis. Ben jij ook zo dol op een heerlijk stuk carrot cake, vegan muffin en een crazy caramel koffie zoals op de foto te zien is? Kom dan net zoals Nina (20 jaar, student) langs bij Stoet. Wie al eens bij de Proef Eet is geweest weet dat je voor de lekkerste arretjescake naar SamSam moet gaan. Zoals de 35-jarige moeder Linda zegt is de arretjescake van SamSam top!

Stoet Enschede eten&drinken - Uit in Enschede
Stoet - Nina

Bekijk en bezoek de prachtige architectuur in de stad!

In Enschede zijn genoeg prachtige gebouwen te vinden. Sabina (27 jaar, getrouwd) vindt de huizen aan de Haverstraatpassage prachtig om te bekijken. Wie meer van een cultureel gebouw houdt, moet even een kijkje nemen bij de schouwburg aan de Langestraat: De Kleine Willem. Samantha (32 jaar, getrouwd) vindt de schouwburg zelf erg mooi, maar daarnaast ook de beelden boven op het gebouw. Ben je zelf juist dol op religieuze gebouwen? Bekijk dan eens de twee kerken op de Oude Markt. Bezoek de prachtige synagoge, net zoals de 28-jarige moeder Kimberly of ga naar de St. Jacobuskerk, want volgens Marjolein (37 jaar, getrouwd) is het het mooiste gebouw van de stad. De 22-jarige studente Romy is het daar niet mee eens en vindt de Grote Kerk het mooiste gebouw in Enschede! Op het terrein van de Universiteit Twente is de Techmed UT te vinden. Het is volgens Nina (22 jaar, student) een prachtig gebouw dat is uitgerust met de modernste technologieën en met een oog op de gezondheidszorg.

De beste plek voor een lekker bakkie!

In de stad zijn genoeg koffietentjes te vinden waar je terecht kunt voor een lekker bakkie. Elk tentje heeft, naast de standaard koffie, zo zijn eigen speciale koffie. In de binnenstad zit Lunch by Siebelink waar een oud-manager van Douwe Egberts werkt, zij weet dus als geen ander wat lekkere koffie is en kan dan ook voor jou een heerlijke kokos cappuccino maken (Hilde, 24 jaar). De 73-jarige Ineke haalt haar koffie bij Coffee Fellows waar je terecht kunt voor een Cold Brew Vanilla Latte en een Caramel Macchiato. Naast dat de smaak heerlijk is, maken ze ook nog eens prachtige koffieart op jouw koffie. Op het terrein van de Universiteit Twente is de Starbucks te vinden, waar Martijn graag een Double Chocolate Macchiato of een Caramelized Almond Macchiato besteld. Drink je je koffie liever koud, net zoals de 26-jarige Tessa? Bestel dan een ijskoffie bij Van der Poel.

Koffietentjes in Enschede. - Uit in Enschede

Vier bijzondere high tea plekjes

Hoe leuk is het om met lekker weer een keer te gaan hightea’en! De 28-jarige moeder Kimberley gaat hightea’en bij Heel Bijzonder, waar je terecht kunt voor een heerlijk pakket met daarin de heerlijkste zoete en hartige hapjes. Er werken hier mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan mensen in de ziektewet of met een indicatie voor dagbesteding. Het is dan ook een ‘bijzondere’ plek om te gaan hightea’en. Bij Mrs. Brown word je verwend met een heerlijke etagère met zoete en hartige hapjes, met daarnaast een kop thee. De champagne thee is een echte aanrader volgens Nadine (25 jaar). Theetuin Ik & Mijn Moeder is te vinden in het Wooldrikspark. Eveline (40 jaar, moeder) komt hier om lekker in de natuur te hightea’en. Er is keuze uit een High Tea, Afternoon Tea en een Noon Tea en in alle teas zitten zowel zoete als hartige hapjes met daarnaast onbeperkte thee.

Kom uniek shoppen bij ons!

Naast de grote ketens, kun je bij ons winkelen bij de unieke ondernemers in de stad! Er is aanbod voor zowel jong als oud. Laura (29 jaar, moeder van 3 kinderen) gaat vaak shoppen waar zowel kleding, jassen als schoenen worden verkocht volgens de laatste kledingtrends. Studio Spitsbaard is dé plek voor vintage dameskleding voor een mooie prijs en ga net zoals Conny (44 jaar, getrouwd) op zoek naar de echte verborgen parels! Bij Entree Store geven ze je graag passend advies en helpen ze je bij een nieuwe look. Neem net als de 26-jarige Tessa snel een kijkje en scoor een nieuwe outfit!

Draag jij, net als Wendy, het liefst de meest trendy kleding van het moment? Neem dan snel een kijkje bij dames boetiek Hebbez. Hilde (24 jaar), brengt altijd even een bezoekje aan Appel & Ei waar nieuwe en tweedehands kleding wordt verkocht van de merken Esprit, Micheal Kors, Adidas en nog veel meer. Als je op zoek bent naar herenkleding dan moet je eens een kijkje nemen bij KLOF en misschien vind jij net zoals Edwin (24 jaar) wel jouw nieuwe outfit. Voor de mensen onder ons die wat meer te besteden hebben of dol zijn op duurdere merken, kom naar Jurgen Langezaal en Confetti. De 25-jarige Nadine gaat naar Jurgen Langezaal toe om merken te shoppen als Ralph Lauren, Woolrich en Kenzo en Sander (33 jaar, vader) is juist dol op merken als Daily Paper, Mason Garments en Parajumpers, vandaar dat hij naar Confetti gaat om te shoppen.

Studio Spitsbaard Vintage natuurlijk :) Duurzaam en one off kleding shoppen uit de jaren 60, 70, 80 en 90!
Conny over Studio Spitsbaard
Studio Spitsbaard in Enschede Eingang - Uit in Enschede
Studio Spitsbaard Enschede - Conny - Uit in Enschede
Studio Spitsbaard

Bekijk deze bijzondere plek

Zaterdag 13 mei 2000 was voor Enschede, letterlijk en figuurlijk, een gitzwarte dag. Op die dag vond de vuurwerkramp plaats op het Roombeek. Er zijn toen 23 mensen om het leven gekomen. Als Romy op het Roombeek is, bezoekt ze altijd het herdenkingsmonument dat geplaatst is voor de 23 overledenen. Een dag en plek om nooit te vergeten.

Ontdek de Oude Markt

Voor een hapje en een drankje moet je op de Oude Markt zijn. Samantha (32 jaar, getrouwd) gaat graag een hapje eten bij Paddy’s en de 37-jarige Marjolein gaat graag het terras op met vrienden om een drankje te doen bij Stanislaus Brewskovitch.

Stanislaus Enschede - Marjolein - Uit in Enschede
Stanislaus Brewskovitch - Marjolein

Ons unieke Enschede

Wat maakt Enschede uniek? Die vraag hebben we uiteraard gesteld aan onze locals. Zij vertellen je hieronder wat Enschede volgens hen zó uniek maakt:

  • Sabina (27 jaar oud, getrouwd): “Multicultureel, geweldige studentenstad, maar ook heel fijn voor ouders met kids. Enschede is een relatief kleine stad, met een big city feeling”.
  • Emmy (24 jaar, student): “Samenstelling van studenten en Tukkers. De nuchtere mindset”.
  • Samantha (32 jaar, getrouwd): “Heb al veel leuke stadjes gezien, maar nergens vind je zoiets als de Oude Markt waar alles gezellig bij elkaar zit. Zomers branden leuk lampjes in de bomen en het geeft gewoon een heerlijke sfeer”.
  • Laura (29 jaar, moeder van 3 kinderen): “Je ziet de historie van de stad; de oude arbeiderswoningen en de historie van het Roombeek. Wat ik echt uniek vind, is dat onze stad voelt als een groot dorp. Altijd als ik in de stad ben kom ik wel iemand tegen die ik ken”.
  • Ineke (73 jaar, oma): “Ik vind het een fijne stad om te wonen, het is mijn “thuis”. Ik voel me hier happy!”.
  • Hilde (24 jaar, zelfstandig ondernemer): “Textielhistorie, brouwerij, zo over de grens bij Duitsland. Geen onderdeel van de Randstad, maar toch een leuke succesvolle jonge (studenten) stad”.
  • Linda (35 jaar, moeder van 2 kleine kinderen): “Combi van natuur en het is een grote stad waar je eigenlijk alles hebt (winkels, feestjes, restaurants)”.
Roombeek Kulturpark Enschede - Uit in Enschede
Roombeek

Hier moet je écht heen - in de binnenstad!

Zit jij ook met smart te wachten op leuke evenementen en activiteiten in de binnenstad? Lees dan vooral de volgende tips voor als alles weer door mag gaan.

In de binnenstad zijn genoeg activiteiten en evenementen te beleven. De Proef Eet staat gepland voor begin september en kan hopelijk doorgang vinden, want de 20-jarige Debra gaat er graag heen en struint lekker langs alle tentjes om heerlijk te proeven. Marjon (55 jaar, moeder van 3 zonen) is fan van het meerdaagse GOGBOT Festival, waarbij het draait om multimedia, kunst, muziek en technologie. Geniet, net als de 27-jarige Sabina, van zomerse avonden met muziek en entertainment op de Oude Markt tijdens de Grolsch Summer Sounds in juli en augustus. Kimberley (28 jaar, moeder) is dol op de Grolsch Summer Sounds en doet dan ook graag een dansje op de heerlijke muziek!

Hier moet je écht heen - buiten de binnenstad!

Niet alleen in de binnenstad, maar ook daarbuiten vinden evenementen en activiteiten plaats.

Studente Romy is dol op, het in de lente georganiseerde Freshtival, waar en altijd wereldsterren optreden op het Rutbeek. Een ander festival dat georganiseerd wordt op het Rutbeek, is Tuckerville. Het is een countrypopfestival met Ilse De Lange als drijvende kracht en waar artiesten als Guus Meeuwis, Krezip en Susan & Freek optreden. Marjolein (37 jaar) zegt dat het hét festival is waar ze altijd naar uitkijkt. Afgelopen mei is de Enschede Marathon gehouden. Eveline (40 jaar, moeder) hoopt elk jaar weer op een mooie marathon waarbij zowel volwassenen als kinderen mee lopen die uitgebreid worden aangemoedigd vanaf de kant!

Tuckerville Enschede - Marjolein - Uit in Enschede

Eropuit met de kids!

Kom je een bezoek brengen en gaan de kinderen ook mee? Lees dan snel welke activiteiten er te doen zijn voor kids. Voor de allerkleinsten onder ons raad de 29-jarige moeder Laura de Bieboe Baby Spa aan en als je graag actieve dingen doet met de kids, ga dan naar het Rutbeek. Er is hier onder andere een klimbos te vinden waar het volgens Kimberley (28 jaar, moeder van twee kinderen) heerlijk is voor de kinderen om te klimmen en te klauteren! Funzone is de beste plek voor kinderen om hun energie kwijt te raken (Eveline, 40 jaar), maar zoek je liever de rust op, ga dan net als de 73-jarige oma Ineke wandelen in het Volkspark met de kleinkinderen of op bezoek bij de kinderboerderij in het Wooldrikspark. Daarnaast kunnen ouders heerlijk op een kleedje genieten in de zon, terwijl hun kinderen spelen in de speeltuin. Na zo’n drukke dag met de kids moet er natuurlijk een hapje worden gegeten. De 37-jarige Marjolein vindt het altijd heerlijk om na een gezellige dag pannenkoeken te gaan eten bij pannenkoekenhuis Le Pompidou! Heb je na het eten bij Le Pompidou nog zin in een ijsje van Van der Poel op het Stationsplein en weet je niet waar je deze moet opeten? Nicole (24 jaar, student) kijkt dan altijd even of de schommels op het plein vrij zijn. Zo heb je een zit plek en kun je tegelijkertijd lekker schommelen.

Een uniek uitje waar niet alleen de kleintjes, maar ook de ouders echt even kunnen genieten
Laura over Bieboe Baby Spa
Bieboe Baby Spa Enschede - Uit in Enschede
Bieboe Baby Spa Enschede - Laura - Uit in Enschede
 - Uit in Enschede

Nog meer tips?

Heb jij nog andere leuke tips die je in deze rijtjes mist? Laat het ons weten via Facebook of Instagram! Mailen kan natuurlijk ook.

Renée
Stagiaire Marketing & Communicatie

Renée is geboren en getogen in Glanerbrug. Ze vindt het heerlijk om de stad in te gaan om daar te shoppen en een hapje te eten. Ze studeert Commerciële Economie aan het Saxion en heeft stage gelopen bij Enschede Promotie.